Ουκρανία : επικίνδυνες σχέσεις φασιστών και Ισραήλ




 Delta, the nom de guerre of the Jewish commander of a Ukrainian street-fighting unit.


 

του Marco Santopadre


Τις τελευταίες ώρες σε διάφορα διεθνή ειδησεογραφικά sites πληθαίνουν τα άρθρα που καταγγέλλουν την παρουσία πρακτόρων - ή πρώην πρακτόρων – ισραηλινών στην πλατεία Majdan , δίπλα στις φασιστικές πολιτοφυλακές Svoboda και Pravji Sektor , στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας Berkut και τις κυβερνητικές δυνάμεις . Περιμέναμε να το επιβεβαιώσουμε  και η επιβεβαίωση ήλθε από μία από τις πλέον έγκυρες ισραηλινές εφημερίδες ,την  Haaretz .

Γράφει λοιπόν  η Haaretz ( μεταφέρουμε μερικά αποσπάσματα από το άρθρο που θα βρείτε σε αυτό το σύνδεσμο http://www.haaretz.com/news/world/1.577114 που μεταφράστηκαν από εμάς)  :

Ονομάζει τις δυνάμεις του " οι κυανόκρανοι της Μαϊντάν", αλλά το χρώμα του σκούφου του Delta – το ψευδώνυμο  του διοικητή μιας εβραϊκής πολιτοφυλακής που συμμετείχε στην ουκρανική επανάσταση, είναι καφέ . Κάτω από το κράνος  φοράει και την κιπά (ή "γιαμούκα", όπως επίσης λέγεται το χαρακτηριστικό ημισφαιρικό εβραϊκό καπέλο).


Ο Delta , πρώην στρατιώτης του στρατού του Ισραήλ γεννημένος στην Ουκρανία, μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο JTA υπό τον όρο της ανωνυμίας . Εξήγησε πως συμμετείχε για να χρησιμοποιήσει τις μαχητικές του ικανότητες που απέκτησε στο τάγμα αναγνώρισης
Shu'alei Shimshon της Ταξιαρχίας πεζικού Givati ​​ και να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις τάξεις των αγωνιστών του δρόμου του Κιέβου . Ηταν ο διοικητής μιας δύναμης 40 ανδρών και γυναικών – μεταξύ τους και συνάδελφοι του βετεράνοι του ισραηλινού στρατού - στις σφοδρές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις .

Αρκετοί Εβραίοι  Ουκρανοί , συμπεριλαμβανομένου και του ραβίνου Moshe Azman , ένας από τους διεκδικητές του τίτλου του επικεφαλής ραβίνου της χώρας , επιβεβαίωσε την ταυτότητα και το ρόλο του Delta στην επανάσταση που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το όνομα "Κυανόκρανοι" , μια αναφορά στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ , γεννήθηκε όταν η μονάδα Delta τον περασμένο μήνα εμπόδισε τον όχλο να βάλει φωτιά σε κτίριο που είχε καταλάβει η ουκρανική αστυνομία . " Υπήρχαν δεκάδες αστυνομικοί μέσα , περικυκλωμένοι από 1.200 διαδηλωτές που ήθελαν να τους κάψουν ζωντανούς ", είπε ο Delta . "Μπήκαμε στη μέση και διαπραγματευτήκαμε την ασφαλή διαφυγή τους" ( ... )

Οι Κυανόκρανοι είναι 35 άνδρες και γυναίκες που δεν είναι Εβραίοι , αλλά καθοδηγούνται από πέντε πρώην στρατιώτες του ισραηλινού στρατού, λέει ο Delta , ένας τριαντάχρονος ορθόδοξος Εβραίος που προσεύχεται τακτικά στη Συναγωγή Brodsky του Azman . Ο Delta αρνήθηκε να μιλήσει για την προσωπική του ζωή .

Ο Delta , μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1990 , επέστρεψε στην Ουκρανία πριν λίγα χρόνια και είναι επιχειρηματίας . Λέει ότι εντάχθηκε στο κίνημα διαμαρτυρίας ως εθελοντής στις 30 Νοεμβρίου , βλέπωντας τη βία που ασκούσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατά των διαδηλωτών και των φοιτητών . ( ... )

Ως διμοιρίτης , ο Delta λέει ότι παίρνει εντολές από ακτιβιστές που συνδέονται με το Svoboda ,ένα υπερ εθνικιστικό κόμμα που έχει συχνά κατηγορηθεί για αντισημιτισμό και τα μέλη του οποίου είχαν καίριες θέσεις στην οργάνωση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης .

" Δεν είμαι μέλος του [ Svoboda ] , αλλά παίρνω διαταγές από αυτούς . Ξέρουν ότι είμαι Ισραηλινός , εβραίος και πρώην στρατιώτης του ισραηλινού στρατού. Με φωνάζουν  "αδελφό" , είπε . " Οσα λένε για το Svoboda είναι υπερβολές , είμαι σίγουρος .Δεν μου αρέσουν επειδή είναι ασυνεπής , όχι λόγω ενδεχόμενων προβλημάτων αντισημιτισμού".

Η κυρίαρχη θέση του Svoboda στην επανάσταση δεν είναι κάτι το μυστικό , σύμφωνα με τον Ariel Cohen , έναν ερευνητή στο
Heritage Foundation με εδρα την Ουάσιγκτον DC. ( ... )

Παρόλα αυτά , πολλοί Εβραίοι υποστήριξαν την επανάσταση και συμμετείχαν ενεργά .

Ο Volodymyr Groysman , πρώην δήμαρχος της πόλης
Vinnytsia
που πρόσφατα διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική , είναι εβραίος .

"Είναι μαλακίες . Δεν έχω δει πουθενά καμία έκφραση αντισημιτισμού στις διαδηλώσεις , και οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους μπήκα στο κίνημα", λέει ο Delta .

Μερικοί Εβραίοι φίλοι του ασκούν κριτική για το γεγονός της συνεργασίας του με το Svoboda". Κάποιοι με ρώτησαν αν αντί για  "Shalom", τώρα θα πρέπει να μου λένε  "Sieg Heil". Το βρίσκω γελοίο", λέει . Αλλά αισθάνεται μεγάλη απογοήτευση λόγω του ότι είναι ένας ξένος . " Μερικές φορές λέω στον εαυτό μου , Τι κάνεις ; Αυτός εδώ δεν είναι ο στρατός σου . Αυτή δεν είναι καν η χώρα σου".


Ένα ρομαντικό πορτρέτο , με το βάρος να πέφτει στον ηρωικό χαρακτήρα του πρώην Ισραηλινού στρατιώτη . 

Αλλά  μια ισραηλινή πηγή μας αποκαλύπτει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα .
Στην πλατεία Majdan αγωνίστηκαν αυτοί που δημόσια χαρακτηρίζονται ως πρώην στρατιώτες του Τελ Αβίβ . Όχι ένας, αλλά πέντε , τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση . Πόσοι άλλοι ;

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, ενώ οι εβραϊκές αρχές της χώρας έχουν καταγγείλει πολυάριθμες επιθέσεις , επιθέσεις κατά Συναγωγών και πολιτιστικών κέντρων από τις ακροδεξιές ομάδες του κινήματος της πλατείας Majdan , ο ηρωικός στρατιώτης χρησιμοποιεί το βήμα της Haaretz για να καθησυχάσει την ισραηλινή κοινή γνώμη για τις καλές προθέσεις των εθνικοσοσιαλιστών του Svoboda .
 Κάτι που , σύμφωνα με ορισμένες πηγές , υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι ακροδεξιοί ηγέτες της Ουκρανίας . Οι οποίοι ενώ από τη μία, έκαναν έκκληση στους εξτρεμιστές ισλαμιστές Τατάρους και Τσετσένους , να τους βοηθήσουν κατά της ρωσικής κυβέρνησης , από την άλλη συναντήθηκαν με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ουκρανία κρατώντας το κλασικό κλαδί ελιάς. 

Γράφει η Huffington Post : " Ο Dmitro Yarosh , ηγέτης του Δεξιού Τομέα , συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ουκρανία , Reuven El Din , και του είπε ότι το κίνημα τους απορρίπτει τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία . Είπε ότι οι στόχοι τους είναι μια δημοκρατική Ουκρανία , η διαφάνεια, το τέλος της διαφθοράς και η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλες τις εθνοτικές ομάδες".

Τη συνάντηση μεταξύ των φασιστών του Δεξιού Τομέα (
Pravyi Sector) και του Ισραηλινού διπλωμάτη την επιβεβαίωσε με δελτίο Τύπου  η ίδια η πρεσβεία του Τελ Αβίβ στο Κίεβο .


Φαίνεται λοιπόν ότι το Ισραήλ υφαίνει επικίνδυνες σχέσεις με δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες στην Ουκρανία . Η Μόσχα τελευταία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ισραηλινή στρατηγική στη Μέση Ανατολή , και η εκπαραθύρωση του Γιανουκόβιτς ήταν προφανώς μια ευκαιρία αν όχι για ισοφάριση του σκορ τουλάχιστον για μια μικρή ρεβάνς .

 Ελάχιστη σημασία έχουν ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις των ουκρανών φασιστών περί αντισημιτισμού είναι μόνο για το θεαθήναι, απλά και μόνο  για να καθησυχάσουν την ισραηλινή κοινή γνώμη ότι η κυβέρνησή τους δεν συνεργάζεται με ρατσιστικά και ξενοφοβικά κινήματα .

Στην πατρίδα του ο Yarosh και οι σύντροφοι του ασφαλώς και θα συνεχίσουν να κινούνται βίαια και ρατσιστικά εναντια στις μειονότητες και τους Ρώσουςτων  νότιων και ανατολικών περιοχών της Κριμαίας  και ασφαλώς και δεν θα εγκαταλείψουν την παραδοσιακό αντισημιτική προπαγάνδα τους . Αλλά , ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων κατά της εβραϊκής κοινότητας στην Ουκρανία μπορεί , παραδόξως , να ωφελήσει το Ισραήλ , πείθοντας ενδεχομένως μερικές χιλιάδες Εβραίους του Κιέβου να μεταναστεύσουν στους εβραϊκούς οικισμούς στην Παλαιστίνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: