Μαθήματα από τον Ερυθρό Σταυρό : Η λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη σε οικονομική και κοινωνική παρακμή



Η Guardian παρουσιάζει μια μελέτη του Ερυθρού Σταυρού που επικρίνει σκληρά τις απαντήσεις που δίνει η πολιτική στην ευρωπαϊκή κρίση : βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρατεταμένη περίοδο ανεργίας , μεγαλύτερης ανισότητας, συσσωρευμένης απελπισίας, και  κινδύνους κοινωνικών αναταραχών , και παρ'όλα αυτά η ήπειρος δεν έχει ακόμα καταλάβει τι την περιμένει.

Σύμφωνα με εκτεταμένη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα (την Πέμπτη) , οι πολιτικές λιτότητας που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των τελευταίων τεσσάρων ετών βυθίζουν την Ευρώπη σε μια παρατεταμένη περίοδο αυξανόμενης φτώχειας , μαζικής ανεργίας , κοινωνικού αποκλεισμού , μεγαλύτερης ανισότητας και συλλογικής απελπισίας .
" Ενώ άλλες ήπειροι πετυχαίνουν να μειώσουν τη φτώχεια ,η Ευρώπη την αυξάνει", λέει η 68 -σέλιδη έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. " Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν βγει ακόμη στην επιφάνεια .Τα προβλήματα που προκαλούνται θα είναι αισθητά για δεκαετίες, ακόμη και αν η οικονομία βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον ... Αναρωτιόμαστε αν εμείς, ως ήπειρος , πραγματικά καταλαβαίνουμε τι μας έχει βρει. "

Η ριζοσπαστική κριτική στην πολιτική απάντηση στην κρίση χρέους που ασκήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 και έχει εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος του ευρώ , και που δημοσιεύθηκε αποκλειστικά από την Guardian , προβλέπει ένα εξαιρετικά ζοφερό μέλλον για δεκάδες εκατομμύρια ευρωπαίους.


Μαζική ανεργία , ιδίως μεταξύ των νέων ανθρώπων , 120 εκατομμύρια ευρωπαίοι , που ζουν στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά, μεγάλα κύματα παράνομης μετανάστευσης που συγκρούονται με την άνοδο της ξενοφοβίας στις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας τους κινδύνους κοινωνικών αναταραχών και η πολιτική αστάθεια που εκτιμάται ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από ό, τι στις άλλες περιοχές του κόσμου, μεγαλύτερα επίπεδα ανασφάλειας για τις παραδοσιακές μεσαίες τάξεις - όλες αυτά συνδυάζονται, και μας δίνουν μια εικόνα του ευρωπαϊκού μέλλοντος πιο αβέβαιη από ποτέ άλλοτε τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα.

" Από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση, εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν στην ανασφάλεια,στην αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ψυχολογικές καταστάσεις του ανθρώπινου νου . Παρακολουθούμε μια ήσυχη απελπισία να εξαπλώνεται μεταξύ των ευρωπαίων, προκαλώντας κατάθλιψη, απελπισία και απώλεια της ελπίδας.Σε σύγκριση με το 2009 , εκατομμύρια νέων ανθρώπων κάνουν ουρές στα συσσίτια, δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα ή να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.Εκατομμύρια είναι άνεργοι και πολλοί από εκείνους που εξακολουθούν να έχουν μια δουλειά δύσκολα τα καταφέρνουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους λόγω των μικρών μισθών και των τιμών που έχουν εκτιναχτεί στα ύψη".

" Πολλοί από τη μεσαία τάξη έχουν μπει στο φαύλο κύκλο της φτώχειας.Το ποσό των ανθρώπων που εξαρτώνται από τις διανομές τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού σε 22 από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, αυξήθηκε κατά 75 % μεταξύ 2009 και 2012 . Περισσότεροι άνθρωποι γίνονται φτωχοί , και οι φτωχοί φτωχότεροι. "

Η έρευνα που διεξάχθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους " χαρτογράφησε" 28 κράτη μέλη της ΕΕ  και 14 άλλες χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας .

Στην ΕΕ, η μελέτη έδειξε ότι οι μεγάλες επιπτώσεις της κρίσης δεν περιορίζονται σε χώρες που έχουν πληγεί από αυτή και που ακολούθησαν προγράμματα "διάσωσης", της Νότιας Ευρώπης και της Ιρλανδίας, αλλά επεκτείνονται και σε ευρωπαϊκές χώρες , με λιγότερα προβλήματα όπως η Γερμανία και μέρος της Σκανδιναβίας .

Πέρυσι , ο ισπανικός Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση σε όλη τη χώρα για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη , η πρώτη χώρα που απεύθυνε αυτού του είδους τις εκκλήσεις.Οι αυτοκτονίες των γυναικών στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί. Πολλοί εργαζόμενοι στη Σλοβενία
​​δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Στη Γαλλία , 350.000 άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας την περίοδο 2008-2011 . Ένας στους πέντε Φιλανδούς που έχουν γεννηθεί το 1987, υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ψυχιατρικές διαταραχές ή νοητικές που συνδέονται με τη φινλανδική οικονομική κρίση της δεκαετίας του '90 .

Παρά την επιτυχία της Γερμανίας να αποφύγει τα υψηλά επίπεδα ανεργίας μεγάλου μέρους της ΕΕ , το ένα τέταρτο των εργαζομένων της χώρας ταξινομείται ως χαμηλόμισθο, σχεδόν οι μισές από τις νέες συμβάσεις εργασίας από το 2008 είναι οι λεγόμενες μίνι - θέσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς, ευέλικτες, μερικής απασχόλησης, με χαμηλό επίπεδο προστασίας και συνήθως χωρίς κοινωνικές παροχές . Τον Ιούλιο του περασμένου έτους , στη Γερμανία, 600.000 εργαζόμενοι με κοινωνική ασφάλιση δεν είχαν αρκετά για να ζήσουν .

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και οι πλουσιότερες κοινωνίες της Ευρώπης , όπως η Δανία και το Λουξεμβούργο, επηρεάζονται από αυτά τα προβλήματα .

Στις χώρες της Βαλτικής και την Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια, έως και το 13 % του πληθυσμού εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η μελέτη δείχνει μια τάση αύξησης της ενδο - ευρωπαϊκής μετανάστευσης, ιδιαίτερα από τα ανατολικά προς τα δυτικά , από άτομα που αναζητούν εργασία .

Η κρίση της εργασίας είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που η ΕΕ και η ευρωζώνη έχουν μπροστά τους. Από τους πάνω από 26 εκατομμύρια άνεργους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο φτάνουν τα 11 εκατ., αριθμός σχεδόν διπλάσιος απ’ότι πριν πέντε χρόνια,  όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεσπούσε η παγκόσμια οικονομική κρίση .

Σύμφωνα με την έρευνα του Ερυθρού Σταυρού , ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης είναι τεράστιος.Στην Ελλάδα και την Ισπανία , πολλοί ενήλικες με τις οικογένειές τους, επιστρέφουν στους γονείς τους , πολλές γενιές ζουν κάτω από την ίδια στέγη με ένα μόνο προστάτη της οικογένειας να δουλεύει. Στο Μιλάνο , την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, είναι πλέον κάτι συνηθισμένο να βλέπεις άνδρες και γυναίκες της μεσαίας τάξης ,που κάποτε ευημερούσαν, να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Τα ποσοστά ανεργία των νέων στο ένα τέταρτο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κυμαίνονται από 33 % έως 60 % και πάνω. Αλλά ίσως το πιο καταστροφικό για τις οικογένειες, αναφέρει η έκθεση, είναι τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας για τους εργαζόμενους μεταξύ 50 και 64 ετών , οι οποίοι μεταξύ 2008 και 2012 στην Ευρώπη, από 2,8 εκατομμύρια έφτασαν τα 4600000 .

"Ο ρυθμός με τον οποίο τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν τους τελευταίους 24 μήνες και μόνο, αποτελεί μια ένδειξη της επιδείνωσης της κρίσης, με σοβαρές συνέπειες σε προσωπικό επίπεδο, και πιθανούς κινδύνους αναταραχών και εξτρεμισμών. Μαζί με την αύξηση του κόστους ζωής, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα", λέει η μελέτη .

Παρά τη φαινομενική επιτυχία της Γερμανίας,της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης, η μελέτη παίρνει ως παράδειγμα, τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τονίσει το διευρυνόμενο χάσμα του πλούτου, εγείροντας σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την συνέχιση του παραδοσιακού μοντέλου της ΕΕ, την οικονομία της αγοράς.

 Σύμφωνα με το Ίδρυμα Bertelsmann στη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου 5,5 εκατομμύρια Γερμανοί έχασαν την κοινωνική τους θέση ως μεσαία τάξη, και έπεσαν στην κατηγορία της τάξης χαμηλού εισοδήματος, ενώ την ίδια περίοδο, μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατάφεραν να ανέβουν σε υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: