Με την απειλή των όπλων η ελληνικές αρχές απωθούν τους μετανάστες που φτάνουν από τη θάλασσα


Foto: Giorgos Moutafis

Πολλοί  είναι Σύροι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου και έρχονται στην Ευρώπη για να σωθούν.

 Ηταν κοινό μυστικό αλλά τώρα έγινε και επίσημα γνωστό.Η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερή έκθεση με την ανατριχιαστική πληροφορία ότι πάνοπλες ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής απωθούν με πυροβολισμούς τα  παράνομα σκάφη με τους πρόσφυγες που επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές.Στην έκθεση υπάρχουν συγκεντρωμένες οι μαρτυρίες ενενήντα ανώνυμων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν,τη Σομαλία και την Ερυθραία. 

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις περιπτώσεις Σύρων μετανάστων που τους απείλησαν «άντρες με μαύρες στολές, όπλα και κουκούλες», οι οποίοι τους πήραν τηλέφωνα και έγγραφά και κατάσχεσαν τα πλοία τους. 
Σύμφωνα, όμως, με πηγές της Pro Asyl δεν επρόκειτο για φρουρούς που έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα,με έδρα στη Βαρσοβία). Τα πυρά ήταν προς τη θάλασσα και όχι απευθείας στους πρόσφυγες για να τους τρομάξουν και να τους κάνουν να γυρίσουν πίσω προς τα τουρκικά παράλια.













 

Δεν υπάρχουν σχόλια: