Οι στρατιωτικές επιτυχίες των Κούρδων στη Συρία προβληματίζουν τον Ερντογάν



Στη βόρεια Συρία, το Κουρδικο αντάρτικο συντρίβει τους εισβολείς της Τζιχάντ που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η στρατηγική της αποσταθεροποίησης της Συρίας, μπούμερανγκ για την Άγκυρα;

Πηγή: TMNews

Erdogan minaccia i curdi, sale la tensione Από σήμερα, στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας κυματίζει η σημαία των Κούρδων αυτονομιστών, αφού οι πολιτοφύλακες του κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ο βραχίονας του συριακού ΡΚΚ) κατέλαβαν την πόλη Ras al-Ayinαπό που κατείχαν οι ισλαμιστές του Μετώπου αl-Nusra, παρακλάδι της Αλ-Κάιντα. Και πολύ γλήγορα οι Κούρδοι της Συρίας θα είναι σε θέση να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους από τη Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Μια προοπτική που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση Ερντογάν η οποία από το Μάιο έχει ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία, με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μήπως δοθεί ένα  τέλος σε μια αιματηρή σύγκρουση που από το 1984 έχει προκαλέσει πάνω από 40 χιλιάδες νεκρούς. "Το PYD στη Συρία προχωράει στην ίδρυση ενός κράτους", γράφει η εφημερίδα Milliyet. Σύμφωνα με την Turkiye, όμως, οι Κούρδοι "πιέζουν το γκάζι για τη δημιουργία μιας αυτόνομης περιοχής στο βόρειο τμήμα της χώρας" και σε λίγες μέρες "θα κηρύξουν την αυτονομία."

 Οι κουρδικές ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τη βόρειο-ανατολική Συρίας, μια περιοχή στην πράξη ανεξάρτητη από την κεντρική κυβέρνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο, θέλουν να δημιουργήσουν τώρα ανεξάρτητα θεσμικά όργανα. Σχετικά με τις προθέσεις του PYD και των κουρδικών κοινοτήτων στη Συρία, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου του Δυτικού Κουρδιστάν Shirzad Al-Yazidi είπε ότι το σχέδιό τους περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας προσωρινής διοίκησης μέσα σε διάστημα τριών μηνών και εκλογές μέσα σε έξι μήνες.[*]


Στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ισλαμιστών για τον έλεγχο της περιοχής, τις τελευταίες ημέρες σκοτωθηκαν 43 μαχητές, σύμφωνα με την έκθεση Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας (SNHR).  Σύμφωνα με τον Σεντάτ Λατσινέρ, ειδικό σε ζητήματα του αραβικού κόσμου και Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Zaman, οι επιτυχίες των Κούρδων στη Συρία είναι σοβαρός κίνδυνος για την Άγκυρα: 
"Αν ο Άσαντ θελήσει να διαδραματίσει μελλοντικά κάποιο ρόλο στη Συρία,τότε η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την τρομοκρατία, επειδή ο Άσαντ θα μπορούσε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το PKK και τις φιλικές του ομάδες για να απειλήσει τη Άγκυρα". Δεν συμφωνούν όμως όλοι με τον "κουρδικό κίνδυνο." Για τον Birol Akgun, για παράδειγμα, του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΣΔΕ) μια αυτόνομη κουρδική περιοχή στη Συρία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία, αλλά, αντίθετα, θα μπορούσε να γίνει μια ουδέτερη ζώνη για να μην μεταφερθούν οι συγκρούσεις στη Συρία στο τουρκικό έδαφος.

Το ΡΚΚ με δήλωσή του καταδίκασε τις επιθέσεις των μαχητών της
al
-Nusra κατά των Σύρων συμμάχων, πίσω από τις οποίες βλέπει τη Άγκυρα. Το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΚΚ Firatnews.com δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τις φωτογραφίες των ταυτοτήτων τριών Τούρκων υπηκόων που βρέθηκαν από Κούρδους μαχητές στο Ras al-Ayin σε μία από τις κρυψώνες που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές αντάρτες, πριν διαφύγουν. 
Σε πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει τη συνέντευξη που πήρε από τους συγγενείς ενός από τους τρεις υποτιθέμενους τούρκους μαχητές της Αλ-Κάιντα, του Ibrahim Özden, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο άνθρωπος τους έφυγε από το σπίτι εδώ και ένα μήνα και από τότε έχουν να μάθουν νέα του.
 

 

Αλλά στο αρχηγείο της al-Nusra στην  Rojava οι πολιτοφύλακες του YPG βρήκαν και  αμερικανικά διαβατήρια. Τα έγγραφα που κατάσχεσε το YPG αποκαλύπτουν για ακόμα μια φορά ότι οι ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ενεργούν με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων, και ειδικότερα της Τουρκίας.

Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνουν μια σειρά από ταυτότητες και διαβατήρια, αμερικανών υπηκόων, αιγύπτιων, τυνήσιων και από το  Μπαχρέιν.

Μια ταυτότητα από αυτές που βρέθηκαν εδώ ανήκει σε πολίτη των ΗΠΑ, η οποία θεωρεί  την Al Nusra Front ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο Αμερικανός πολίτης φαίνεται να έχει περάσει στη Συρία από την Τουρκία.

 
 
Ένα άλλο δελτίο ταυτότητας που κατασχεσε το YPG ανήκει σε μέλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συρίας, τον Cemil Şahin.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANHA , τα διαβατήρια και τα δελτία ταυτότητας που βρέθηκαν εδώ ανήκουν στους: - Emir Faruk İbrahim, από την αμερικανική πολιτεία της Πενσυλβάνια, ο οποίος πέρασε στην Τουρκία, μέσω του αεροδρόμιου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης,τον Faruk Zeki İbrahim, από την Αίγυπτο , γεννημένο στις ΗΠΑ

-τον Abdulrehman Adel Hasan Hamad από το Μπαχρέιν

-τον Cemal Ali Riad Alaaddin από το Κάιρο που πέρασε στην Τουρκία, απότο Αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Ο Alaaddin φαίνεται να ήταν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στο Ιράκ και τη Λιβύη με το ίδιο διαβατήριο

-Ο Ridha Hüseyin Mansori από την Τυνησία που πήγε στη Λιβύη, στις 25 Φεβρουαρίου 2013 και έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης την ίδια ημέρα

-Ο Faruk Zeki İbrahim, από την Αίγυπτο γεννημένο στις ΗΠΑ

Τα υπόλοιπα έγγραφα που κατάσχεσε το YPG περιλαμβάνουν τα σχέδια του στρατιωτικού αρχηγείου στην Serêkaniyê, Tiltemir και Hassakeh.


 Η άμεση συμμετοχή της Άγκυρας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK. 



 [*] Ένας ανώτερος  ηγέτης των Κούρδων της Συρίας απέρριψε την Κυριακή δημοσιεύματα που αναφερόντουσαν σε προσπάθειες δημιουργίας ανεξάρτητης κουρδικής κυβέρνησς στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Αυτά αναφέρει το Κινεζικό Πρακτορείο ειδήσεων
Xinhua το οποίο επικαλέείται δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη Salih Muslim ,αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Ένωσης (PYD),ότι "Οι Κούρδοι δεν έχουν καμία πρόθεση  να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση, ούτε να αποσχιστούν από τη Συρία".

Το Σάββατο, το ειδησεογραφικό δίκτυο
Al-Jazeera του Κατάρ  μετέφερε δηλώσεις του Muslim ότι οι Κούρδοι της Συρίας σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια "προσωρινή αυτόνομη κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις περιφέρειές τους στο βορρά.


[--->] ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: