Κάτι λίστες να (μετά συγχωρήσεως)



Δυόμιση  εκατομμύρια μυστικά έγγραφα που αφορούν δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες θα αρχίσουν να δημοσιεύουν από σήμερα 35 διεθνή μέσα ενημέρωσης, χάρη στη δουλειά της  "JCIJ», της Διεθνούς Σύμπραξης  Ερευνητών Δημοσιογράφων με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ποτέ μέχρι τώρακράτη και  φορολογικές αρχές  δεν είχαν πρόσβαση σε τόσο μεγάλο όγκο στοιχείων και εμπιστευτικών πληροφοριών. Μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς παρόμοιες πληροφορίες ήταν να παραβιάσει το τραπεζικό απόρρητο.

Η επιχείρηση  "OffshoreLeaks" είναι "το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε ποτέ η τεράστια μαύρη τρύπα της  παγκόσμιας οικονομίας", όπως έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους η φοροδιαφυγή.


Από την Guardian μέχρι την  Sueddeutsche Zeitung,  το BBC, την Washington Post, τη Le Monde και την Ελβετική Sonntagszeitung, όλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης στοιχείων μεγέθους 260 gigabytes, πολύ περισσότερα από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που είχε δημοσιεύσει το 2010 η Wikileaks

Η ελβετική εφημερίδα Le Matin ανασυνθέτει την ιστορία αυτής της μεγάλης δημοσιογραφικής επιτυχίας: πριν ένα χρόνο
σε μια διεύθυνση στηνΑυστραλία παραδόθηκε ανώνυμα ένα  "πακέτο" με e-mail. Ο σκληρός δίσκος που περιείχε το πακέτο στάλθηκε  στην 'ICJI, η οποία ανέλυσε τα εκατομμύρια των δεδομένων που περιείχε – όπως συμβάσεις, φαξ, φωτοτυπίες διαβατηρίων, e-mail, τραπεζική αλληλογραφία, κλπ.. - Όλα αυτά,από δύο εταιρείες πμε ειδίκευση στην ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών : την Commonwealth Trust Limited, από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την Portcullis Trustnet, με έδρα τη Σιγκαπούρη, που δραστηριοποιείται στα νησιά Κέιμαν, στα νησιά Κουκ και τη Σαμόα,υπεράκτιες εταιρείες από τις  πιο αδιαφανείς στον κόσμο.

Η Guardian έκανε έναν πρώτο κατάλογο με 130 χιλιάδες "καταθέτες", ιδιώτες και επιχειρήσεις σε περισσότερες από 170 χώρες, από τον Jean-Jacques Augier, τον συν-ταμία του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Μογγολίας, τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev , τη σύζυγο του Ρώσου αναπληρωτή αντιπροέδρου,την πρώην πρώτη κυρία των Φιλιππίνων Imelda Marcos, μέχρι τη συλλέκτρια ισπανικής τέχνης βαρόνη Carmen Thyssen-Bornemisza, πέρα από δεκάδες Αμερικανούς, Γερμανούς και Ελβετούς.




Για να μάθετε να τα πηγαίνετε σε παραλίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: