Αντιφασιστικός συναγερμός στο Σαράγιεβο!



Έμελλε η πρώτη κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να είναι αντιφασιστική. Αιτία; Η "έμπνευση" του καθολικού αρχιεπισκόπου της πόλης του Σαράγιεβο να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Μπλάιμπουργκ δηλαδή τις χιλιάδες συνεργατών των ναζί και του φασιστικού Ανεξάρτητου Κροατικού Κράτους του Β'Π.Π., που αρνήθηκαν να παραδοθούν στους παρτιζάνους ή τους συμμάχους και εκτελέστηκαν.

Απέναντι σ' αυτή την προκλητική πρωτοβουλία στην πολυεθνική πόλη του Σαράγιεβο, οργανώθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση που μπλόκαρε την οδό Τίτο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρούρησαν την καθολική εκκλησία όπου η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε ανάμεσα σε ελάχιστους νοσταλγούς.

Κρατώντας πορτραίτα του Τίτο και πλακάτ, φορώντας αντιφασιστικά μπλουζάκια και με ένα τεράστιο πανό πιασμένο από τις στέγες των σπιτιών που έγραφε "Είμαι κι εγώ αντιφασίστας", πολλοί κάτοικοι της πόλης διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο "ξέπλυμα" των συνεργατών των ναζί υπό τη δικαιολογία του "τιμούμε όλα τα θύματα του πολέμου", "καταδικάζουμε τη βία".

Δυστυχώς, δεν πρόκειται περί μιας μεμονωμένης πράξης ενός αρχιεπισκόπου καθώς η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη του κροατικού κοινοβουλίου και ενός ιδρύματος συγγενών θυμάτων του Μπλάιμπουργκ. Στην ίδια την Κροατία μαίνεται εδώ και δεκαετίες μία ιδεολογική και πολιτική μάχη, καθώς η πολιτική ελίτ της χώρας επιχειρεί να εξισώσει τα θύματα του φασισμού/ναζισμού και των παρτιζάνων μέσα σε ένα αφήγημα "καταδίκης των ακροτήτων".

Ο λαός του Σαράγιεβο με συνθήματα όπως: "Δεν θα συγχωρήσουμε", "οι Ουστάσι είναι φασίστες" και γιουγκοσλάβικα αλλά και ισπανικά παρτιζάνικα τραγούδια έδειξε ότι οι δρόμοι για τους φασίστες δεν είναι ανοιχτοί. Μετά το μπλοκάρισμα του δρόμου, η πορεία κατέληξε σε μνημείο 10.000 κατοίκων της πόλης που έπεσαν θύματα των φασιστικών θηριωδιών. Εκεί οι διαδηλωτές άφησαν λουλούδια.



Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, περπατάει, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "IT DOESN'T TAKE THAT MANY FASCISTS TO MAKE FASCISM 20"Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα


Δεν υπάρχουν σχόλια: