Με σταυρωμένα χέρια




Αυτό που βλέπετε στο παραπάνω γράφημα [οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αναφοράς δεκαετούς διάρκειας του γερμανικού, γαλλικού, ελβετικού και ιαπωνικού Δημοσίου ((ΠΗΓΗ: St. Louis Federal Reserve)],ίσως είναι το πιο τρομακτικό διάγραμμα που διαθέτουν σήμερα οι οικονομολόγοι.Το γράφημα δείχνει πώς, για κάθε μία από αυτές τις χώρες, οι αποδόσεις έχουν φτάσει ή υπερβεί το τόσο επίφοβο «μηδενικό κατώτερο όριο» (ZLB) [κατώτερο όριο ίσο με το μηδέν για τα ονομαστικά επιτόκια].

Ξεκινώντας από αυτό το γράφημα μπορούμε να σκεφτούμε, ότι οι πιο προηγμένες οικονομίες της παγκόσμιας αγοράς, σε αυτό το σημείο, βρίσκονται σταθερά παγιδευμένες σε μια θανάσιμη αποπληθωριστική σπείρα.
Εάν αυτή τη στιγμή δεν ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι θα τα είχαν χαμένα.

Ο λόγος είναι απλός: το γράφημα που βλέπουμε παραπάνω μας δείχνει πώς η νομισματική πολιτική είναι ήδη νεκρή και ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλέον κανένα πραγματικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουν και να πολεμήσουν την επερχόμενη καταστροφή . 

Χωρίς ένα τεράστιο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων όπως αυτό του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν τους συμμάχους τους στην άβυσσο. Αλλά αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων θα εγγυόταν την επανεκλογή του Τραμπ και αυτό κανείς δεν το θέλει. Γι 'αυτό δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να σταυρώσουν τα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: