Δρεπανηφόρα «ανάπτυξη»


Στα 60 χρόνια του ήταν ανεβασμένος στις σκαλωσιές, μέσα στην παγωνιά, για το μεροκάματο.
 

Γρηγόρης Τραγγανίδας

Στα 60 χρόνια του ήταν ανεβασμένος στις σκαλωσιές, μέσα στην παγωνιά, για το μεροκάματο.

Προφανώς δεν είχε αντιληφθεί την «έξοδο από τα μνημόνια» και την «επιστροφή» της χώρας στην «ανάπτυξη».

Δούλευε ηλεκτροσυγκολλητής στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Έπεσε από μεγάλο ύψος.

Τουλάχιστον 10 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να τον ανασύρουν, νεκρό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κατήγγειλε ότι «η εργοδότρια εταιρεία «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, Σάββατα και Κυριακές, με βροχή και με χιόνια, για να μην καθυστερούν οι εργασίες, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα και στο παρελθόν κι άλλο εργατικό «ατύχημα», αλλά και το σημερινό θανατηφόρο».

Επίσης, «είναι αυτή η εταιρεία που κάλεσε Αστυνομία και εισαγγελείς όταν πραγματοποιήθηκε απεργία στο εργοτάξιο για αυξήσεις στα μεροκάματα και διασφάλιση του ωραρίου, ώστε να χτυπήσει τη βούληση των εργαζομένων και τις αποφάσεις του Συνδικάτου. Είναι η ίδια εταιρεία που διατυμπάνιζε ότι «δεν θέλουμε τα συνδικάτα εδώ, γιατί όλοι είμαστε μια οικογένεια”».

Όντως η εταιρεία είναι «μια οικογένεια».

Αλλά όχι με τους εργάτες.

Είναι μια «οικογένεια» με το κράτος των αφεντικών και τις κυβερνήσεις – υπηρέτες τους. Το κράτος και τις κυβερνήσεις που φροντίζουν να μην επηρεαστεί στο παραμικρό η κερδοφορία του κεφαλαίου, ούτε καν με το «κόστος» για την ασφάλεια των εργατών.

Αποτέλεσμα: Χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα», δεκάδες θανατηφόρα κάθε χρόνο, που αυξάνονται συνεχώς, όπως δείχνουν όλες οι στατιστικές.

Αλλά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Πράγματι.. Η «δημοκρατία» τους είναι εξαιρετικά ευέλικτη: Μπορεί να ματώνει την εργατική τάξη με πολλούς νοσηρούς τρόπους.

Το θέμα είναι, ως πότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: