Διοικητής του ISIS αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την Τουρκία


 işidtürk


Σε συνέντευξη του σε Τούρκο δημοσιογράφο, στέλεχος του ISIS αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και του ISIS και υποστηρίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο είναι όπως και πριν τη βομβιστική επίθεση στο Σουρούκ και την υποτιθέμενη έναρξη μιας τουρκικής αεροπορικής εκστρατείας εναντίον της οργάνωσης, αναφέρεται σε άρθρο του siyasihaber.org.

Το στέλεχος του ISIS, με τα αρχικά ΕΥ, ήρθε σε επαφή με τον δημοσιογράφο Βολκάν Κος (Volkan Koç) μέσω της τουρκόφωνης ιστοσελίδας του  ISIS και του παραχώρησε συνέντευξη μέσω e-mail. Αποσπάσματα από τη συνέντευξη έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά.

-Ποια είναι η θέση του ISIS για την Τουρκία για τα γεγονότα στο Σουρούκ και τις τρέχουσες εξελίξεις και τι βλέπετε να γίνεται;

Το ISIS δεν έχει ξεκινήσει κανένα πόλεμο με την Τουρκία. Η αρχική μας θέση παραμένει η ίδια. Οπότε οποιαδήποτε αλλαγή θέσης θα ληφθεί με βάση τη στάση της Τουρκίας.

-Για τη  βομβιστική επίθεση στο Σουρούκ  ευθύνεται το ISIS;
Δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση του ISIS για τη βομβιστική επίθεση στο Σουρούκ. Το ISIS ούτε επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του, ούτε  την αρνείται.

-Πόσα ενεργά μέλη έχει το ISIS στην Τουρκία;
Έχουμε πολλά μέλη στην Τουρκία. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια ακριβή εικόνα. Ας πούμε γύρω στο 1000.

[--->] 


 
Η τουρκική κυβέρνηση και η Αλ Κάιντα

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δυνατότητα άνετης μετακίνησης  κατά μήκος των 550 μιλίων συνόρων Συρίας-Τουρκίας ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κινημάτων της τζιχάντ στη Συρία από το 2011. Οι χιλιάδες ξένοι εθελοντές, οι οποίοι πλημμύρισαν τη Συρία όλοι  σχεδόν πέρασαν μέσα από την Τουρκία. Ακόμη και αυτοί  που δεν μιλούσαν τουρκικά ή αραβικά δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου  να περάσουν απέναντι. Από πολλές απόψεις, η Τουρκία προσφέροντας  ένα ασφαλές καταφύγιο στο ISIS  και στην Jabhat al-Nusra (ΣτΜ.το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία), παίζει τον ίδιο ρόλο όπως το Πακιστάν  που παρέχει ασφαλές καταφύγιο στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν». «Η επίθεση των Σύρων ανταρτών υπό την ηγεσία της Jabhat al-Nusra φέρεται να ελέγχεται από ένα επιχειρησιακό αρχηγείο στο εσωτερικό της Τουρκίας και υπήρξε το αποτέλεσμα  στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ