«Εχουμε 3 εκατ. ανασφάλιστους και μειώνουν τη δαπάνη για τα φάρμακα»

«Ο Γεωργιάδης εξουσιοδότησε τον... εαυτό του να διαπραγματευτεί με τους φαρμακοβιομήχανους για τις τιμές»
  
«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το πάρτι στην Υγεία» 
  «Επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Η πραγματικότητα, θα τον δικαιώσει» Αδιαφανείς και ύποπτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση των φαρμάκων καταλογίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θέματα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις κατηγορίες που δέχτηκε το κόμμα του για διαπλοκή με συμφέροντα φαρμακοβιομηχανιών, λέγοντας πως δεν δικαιούνται να μιλούν εκείνοι που χρεώνονται εξ ολοκλήρου με τα μεγάλα «πάρτι» της διαπλοκής στο φάρμακο.

Επικαλείται τον Πλάτωνα -τον άγιο Πλάτωνα, όπως αναφέρει στην «Κ.Ε.»- για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η πολιτική και τη ρήση του: «Πάσα γαρ πολιτική χωριζομένη δικαιοσύνης και πάσης άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται».

* Κύριε Κουρουμπλή, υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο καλά στην κόντρα του με τον υπουργό Υγείας για τα φάρμακα. Πώς σχολιάζετε αυτή την εκτίμηση;
- Επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Η πραγματικότητα όμως πολύ σύντομα θα τον δικαιώσει. Οταν καταπέσει ο κουρνιαχτός, η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει πως ό,τι δεν εισπράξει ο κ. Γεωργιάδης από την υποτιθέμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα το πληρώσει ο ασφαλισμένος με την αύξηση της συμμετοχής του.
Υπάρχουν σήμερα φάρμακα για τα οποία η συμμετοχή -με αποφάσεις του υπουργού- φτάνει στο 80%. Στην Πορτογαλία η φαρμακευτική δαπάνη κατέβηκε στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων ανέβηκε μεσοσταθμικά στο 38%. Αν τους αφήσουμε, εκεί θα φτάσει και η συμμετοχή του Ελληνα ασφαλισμένου, που σήμερα είναι στο 24%.

* Κατηγορηθήκατε από τον Αδωνι Γεωργιάδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα φαρμακοβιομηχάνων. Αιφνιδιαστήκατε; Δεν θα ήταν προτιμότερο να είχατε φροντίσει να ετοιμάσετε και να καταθέσετε τη δική σας πρόταση για τα φάρμακα;
- Η συμφωνία μεταξύ του υπουργού και της επιτροπής κοινωνικών ήταν να έρθει το θέμα προς συζήτηση στην επιτροπή. Αντ' αυτού, ο υπουργός επέλεξε αυτήν την ύποπτη και αδιαφανή μεθόδευση. Εξ άλλου μια τέτοια ρύθμιση απαιτεί κατάθεση οικονομικοτεχνικής μελέτης στη Βουλή. Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αποστασιοποιείται από τον υπουργό λέγοντας ότι οι υποτιθέμενες μειώσεις είναι «εκτίμηση του υπουργείου», για να δείτε αν υπάρχει μελέτη, όπως ψευδώς δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Του ζητούμε, έστω και τώρα, να την καταθέσει.

Οσο για το ποιος εξυπηρετεί συμφέροντα, γιατί αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, οι όποιες ρυθμίσεις για μείωση φαρμάκων να ενταχθούν ξεκάθαρα στο νόμο, και επιμένει ότι θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που ουσιαστικά εξουσιοδοτούν τον ίδιο να διαπραγματεύεται με τις φαρμακοβιομηχανίες; Επειδή είμαι εραστής της αρχαίας σκέψης, ας μου επιτρέψει ο άγιος Πλάτων να παραφράσω μια σημαντική του ρήση και να την αφιερώσω στον κ. υπουργό Υγείας: «Πάσα γαρ πολιτική χωριζομένη δικαιοσύνης και πάσης άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται».


* Λέγεται συγκεκριμένα ότι αυτή η κόντρα έγινε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί συμφέροντα εγχώριων πολυεθνικών. Τι απαντάτε;
- Αυτοί που χρεώνονται εξ ολοκλήρου τα μεγάλα «πάρτι» της διαπλοκής στο φάρμακο, στο μηχανολογικό εξοπλισμό και τα αναλώσιμα των νοσοκομείων, αυτοί που για 10 χρόνια χρέωναν στα Ταμεία 450 εκατ. ετησίως πληρώνοντας ακριβότερα το ίδιο φάρμακο, αυτοί που άφησαν ατιμώρητους όσους έπαιξαν σε σάπιες μετοχές και δομημένα ομόλογα τα αποθεματικά των Ταμείων, αυτοί που την παραμονή του PSI μετέτρεψαν τα χρήματα των συνταξιούχων σε ομόλογα, όλοι αυτοί οφείλουν να σιωπούν.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξετάσει την περίπτωση κατάθεσης πρότασης για εξεταστική επιτροπή για τα «πάρτι» στην Υγεία, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή δημοσιονομική εκτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, είτε από το δημόσιο τομέα είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι ένας κλάδος όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Λόγω επιστημονικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης και αξιόπιστων ερευνητικών κέντρων, η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέχρι και εξαγωγική δύναμη.

Θυμίζω ότι πριν από 25 χρόνια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάλυπτε το 55% της εγχώριας ζήτησης. Το ερώτημα είναι ποιοι ωφελήθηκαν από τη συρρίκνωση αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας.



* Ο κόσμος, πάντως, δεν κατάλαβε ευκρινώς ποια είναι η δική σας πρόταση στο θέμα των φαρμάκων.
- Κατ' αρχάς, διαφωνώ με το περιεχόμενο προηγούμενου άρθρου της «Ελευθεροτυπίας» που έκανε λόγο για άγνοια του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσεις. Η πρότασή μας για τα πρωτότυπα και τα ΦΥΚ φάρμακα είναι να πάμε στη μέση τιμή των δύο φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., αντί των τριών.

Αυτό συνεπάγεται πραγματική μείωση των υψηλού κόστους φαρμάκων, τα οποία δεν αγγίζει η ρύθμιση του κ. Γεωργιάδη. Επίσης εμείς μιλούμε για κλιμακωτό rebate (επιστροφή δαπάνης στο κράτος) της τάξης του 5% για τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, 7% για τα εγχωρίως συσκευαζόμενα και 15% για τα εισαγόμενα. Η πρότασή μας για μείωση 10% σε όλα τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα είναι σαφής και ξεκάθαρη. Διαφωνούμε με τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2,35 δισ. ευρώ στα 2 δισ.
Οταν μία χώρα περνά ανθρωπιστική κρίση, με 3 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες, δεν μειώνεις τη δαπάνη. Μειώνεις τις τιμές. Και ό,τι εξοικονομήσεις δεν πάει στους δανειστές, αλλά στην περίθαλψη των ανασφαλίστων. Είναι μια πολιτική θέση ευθύνης και διαφάνειας.


* Καταγγείλατε την κοινοβουλευτική διαδικασία πριν και μετά την ψηφοφορία. Γιατί δεν αποχωρήσατε από τη διαδικασία στη Βουλή;
- Εχουμε στηλιτεύσει εδώ και καιρό πάμπολλες κυβερνητικές μεθοδεύσεις που υποβαθμίζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία και ευτελίζουν το θεσμό, με αποκορύφωμα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Επιχειρήθηκε να νομοθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα σοβαρότατο θέμα, η τιμολόγηση των φαρμάκων -το οποίο αφ' ενός αφορά την πανταχόθεν βαλλόμενη δημόσια Υγεία και αφ' ετέρου εμπλέκει πανίσχυρα συμφέροντα- χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Θα είχαμε αποχωρήσει, αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα σε κανέναν να μας κατηγορήσει ότι φυγομαχούμε. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέσει και φύσει μαχητικοί και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους με σθένος. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορούμε να αποτρέψουμε μια κοινοβουλευτική εκτροπή, θα την αναδεικνύουμε. Η ένταση στις συνεδριάσεις δεν είναι αιτία της υποβάθμισης του Κοινοβουλίου, αλλά αποτέλεσμά της.


* Ο πολίτης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής από τη χρήση των εισαγόμενων γενοσήμων;
- Ο ΕΟΦ διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία. Ωστόσο, ενώ είναι ανταποδοτικός οργανισμός, με πλεονασματικό προϋπολογισμό, δεν γλίτωσε από τη μανία της τρόικας, που ισοπεδώνει ακόμα και παραγωγικούς τομείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα η ελεγκτική του ικανότητα να μην επαρκεί.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: ελέγχεται έγκυρα και έγκαιρα, δηλαδή αμέσως, το εισαγόμενο φάρμακο; Διενεργούνται ολοκληρωμένες και επαρκείς μετεγκριτικές μελέτες προκειμένου να ελεγχθούν τα κριτήρια ποιότητας, η βιοδιαθεσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των εισαγόμενων γενόσημων φαρμάκων;

Αν τώρα, που τα γενόσημα είναι ακόμα ένα μικρό ποσοστό της εγχώριας κατανάλωσης, δεν μπορούν να γίνουν επαρκείς έλεγχοι, όταν αύριο κατακλυστεί η Ελλάδα με πάμφθηνα γενόσημα, ποιος θα προστατεύσει τη χειμαζόμενη κοινωνία από τις ύαινες της κερδοσκοπίας; Εμείς προτείνουμε ο ΕΟΦ να συνεργαστεί με τα εργαστήρια των φαρμακευτικών σχολών των πανεπιστημίων και τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα, π.χ. τον Δημόκριτο, προκειμένου να αποκτήσει αξιόπιστη και επαρκή ελεγκτική ικανότητα.

 [--->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: