Σλοβενία: Διαδηλώσεις κατά της κρίσης


 Slovenian police, protesters clash during rally against budget cuts

Ακόμη και στη μικρή και ήρεμη Σλοβενία οι συνθήκες διαβίωσης ​​χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών που χθες επιχείρησαν  να εισβάλλουν  στο Κοινοβούλιο. Συγκρούσεις και συλλήψεις σε διάφορες πόλεις την παραμονή των προεδρικών εκλογών.
Αρκετοί τραυματίες και τριάντα συλλήψεις ήταν ο απολογισμός των χθεσινών συγκρούσεων στη Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική των περικοπών και της λιτότητας της δεξιάς κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα και την καταπολέμηση της διαφθοράς της '' κάστας των πολιτικών''.
Στις  χθεσινές διαδηλώσεις, τις οποίες δεν της καλούσε κανένα κόμμα ή συνδικάτο, αλλά δίκτυα και μη κομματικές οργανώσεις, συμμετείχαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι στην πρωτεύουσα και δεκάδες χιλιάδες άλλοι σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της  χώρας. Σε σύγκριση με τις διαδηλώσεις που διοργάνωσαν τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες, χθες υπήρξε μια ριζοσπαστικοποίηση των διαμαρτυριών, σημάδι μιας μεγαλύτερης αποφασιστικότητας μέρους των διαδηλωτών και της ταχύτερης επιδείνωσης  των συνθηκών διαβίωσης στη Σλοβενία.


Κατά μιας ομάδας διαδηλωτών που προσπάθησε να εισβάλλει στο Κοινοβούλιο, η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπς, δακρυγόνα και κανόνια νερού, και συνελήφθησαν τριάντα νέοι και άλλοι εργαζομένοι.
Οι διαδηλωτές ανταπάντησαν με κροτίδες, πέτρες,μολότοφ, και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην διαδήλωση έκαναν την εμφάνισή τους και νεολαίοι ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας  κουκούλες.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα στο Μάριμπορ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι απαιτούσαν την παραίτηση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, που κατηγορούνται για διαφθορά και τ κακή διακυβέρνηση. Και τότε υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία, συλλήψεις και τραυματισμούς, και μετά τη σκληρή στάση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Μάριμπορ, συλλογικότητες και κοινωνικές ομάδες κάλεσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και σε άλλες πόλεις.
Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, κάτι ασυνήθιστο σε μία χώρα που θεωρείται η πιο ειρηνική στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, γίνονται αύριο στη Σλοβενία
​​οι εκλογές  για την προεδρία μεταξύ του σημερινού κεντροαριστερού Προέδρου Ντανίλο Τουρκ και του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ.
Ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να διαχειριστεί μια χώρα σε κρίση,με 11,5% ανεργία και μια οικονομία που εξαρτάται υπερβολικά από τις εξαγωγές και επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της κρίσης, και με μια κυβέρνηση που προσπαθεί να προχωρήσει μπροστά  με περικοπές στον πολιτισμό , την υγεία, την  παιδεία, τους  μισθούς και τις συντάξεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: