Οχι και τόσο αδιάφθοροι



 Η ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Την ιστορία την αφηγείται το business insider. Στις 17 Σεπτεμβρίου, το γερμανικό Υπουργείο Εργασίας απέστειλε to σχέδιο έκθεσης "Για τη φτώχεια και τον πλούτο " στους συναδέλφους του των άλλων υπουργείων.

Μόνο η τελική έκθεση
θα δημοσιοποιείτο αφού πρώτα επικυρωνόταν από τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ,. Η αρχική έκθεση υποτίθεται ότι θα παρέμενε κρυφή. Διέρρευσε όμως σχεδόν αμέσως. Και περιείχε καφτά σημεία. Πολύ καφτά.

Η ογκώδης έκθεση (PDF, 535 σελίδες), περιέγραφε την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία-μια πραγματικότητα που γίνεται πιο σκληρή χρόνο με το χρόνο.

Για παράδειγμα, το 1998, το πιο φτωχό 50% του πληθυσμού κατείχε το 4% του ιδιωτικού πλούτου, ενώ το πιο πλούσιο  10% το 45%. Το 2008, στο φτωχότερο 50% ανήκε μόνο το 1%, ενώ το πλουσιότερο 10% αύξησε το μερίδιό του στο 53%. Άλλες εκθέσεις καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα.

Η έκθεση για τη φτώχια  της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας έδειχνε ότι το
"ποσοστό της φτώχειας" στη Γερμανία ακολουθεί ανοδική πορεία : το 2008, ήταν 15,5%. Το 2009 ήταν 15,6%, και το 2010 ήταν 15,8%. Ιδιαίτερα σκληρά χτυπήθηκαν  άνθρωποι κάτω των 65 ετών,χωρίς οικογένεια, που ζούσαν μόνοι τους. Το ποσοστό της φτώχειας σ’ αυτή την ομάδα πληθυσμού ήταν 36,1%. Στις μονογονεϊκές οικογένειες, ήταν 37,1%.

Η πόλη του Μονάχου δημοσίευσε τη δική της έκθεση φτώχειας. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος της ζωής στο Μόναχο, διαπιστώνουμε ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της πόλης ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το  όριο της φτώχειας στη Γερμανία είναι 940 ευρώ το μήνα.

Τα στοιχεία αυτά συζητήθηκαν για λίγο δημόσια, και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και οι μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων προσάρμοσαν σ’ αυτά τα δεδομένα τις εμπορικές  στρατηγικές τους στις αναπτυσσόμενες χώρες [βλέπε....
" Η "φτωχοποίηση της Ευρώπης"].

Όμως η έκθεση  "Για τη φτώχεια και τον πλούτο " του Υπουργείου Εργασίας, όπως αναθεωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, διέρρευσε στην Süddeutsche Zeitung, η οποία στη συνέχεια κάθισε και σύγκρινε τις δύο εκθέσειςκαι είδε ότι η αρχική είχε λογοκριθεί!

Ας ξεκινήσουμε από την εισαγωγή. Στη νέα έκδοση, η φράση, "Ο ιδιωτικός  πλούτος στη Γερμανία είναι πολύ άνισα κατανεμημένος," έχει διαγραφεί.

Η αρχική έκδοση επεσήμανε: "Ενώ τα εισοδήματα των  υψηλότερων  εισοδημάτων  αυξήθηκαν τα τελευταία  δέκα χρόνια , των φτωχότερων που ακολούθησαν τον πληθωρισμό, μειώθηκαν. Ετσι η ψαλίδα των εισοδημάτων  μεγάλωσε", κάτι που θα μπορούσε να βλάψει" το αίσθημα δικαιοσύνης του λαού" και " να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή". Λέξεις εμπρηστικές, από ένα υπουργείο Εργασίας μιας συντηρητικής κυβέρνησης. Πολύ εμπρηστικές.

Τα παραπάνω λοιπόν, στη βερσιόν που δόθηκε για δημοσίευση στο γερμανικό τύπο αντικαταστάθηκαν από τη νέα διάλεκτο, που χρησιμοποιείται τόσο συχνά στη μάχη διάσωσης της Ελλάδας: πτώση των πραγματικών μισθών ήταν μια " έκφραση των διαρθρωτικών βελτιώσεων» στην αγορά εργασίας και δημιούργησε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για πολλούς ανέργους. "

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η ωρομίσθια εργασία πολλών ανθρώπων που ζουν μόνοι τους και εργάζονται με πλήρη απασχόληση δεν ήταν αρκετή για να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην. Αυτό "αυξάνει τη φτώχεια και αποδυναμώνει την κοινωνική συνοχή." Το σχόλιο αυτό έχει διαγραφεί και για το ζήτημα των χαμηλών μισθών  το μόνο που αναφέρεται είναι ότι "θα πρέπει να εξεταστεί με κριτικό πνεύμα."

  Ψαλίδι έπεσε και σε φράσεις όπως : " Ωστόσο, το 2010, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία εργάστηκαν για λιγότερα από € 7 την ώρα"

[--->]



Δεν υπάρχουν σχόλια: