Wolfgang Munchau: Το Grexit είναι αναπόφευκτο, και θα έλθει μετά από μια εξέγερση



Ο συντάκτης των Financial Times εκτιμά ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα αποτύχει ούτως ή άλλως, και ο κόσμος  θα επαναστατήσει. 
Το  Grexit  παραμένει το πιθανότερο σενάριο αυτής της  θλιβερής διαδικασίας
Αν η οικονομία δεν αντιδράσει εντελώς διαφορετικά απ'ότι στο παρελθόν,τότε θα παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο.



Βρυξέλλες - «Κατά τη γνώμη μου, το πιθανότερο σενάριο είναι ένα Grexit μετά από μια εξέγερση», γράφει ο αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Munchau σε σημερινό του σχόλιο  στην  βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «παραδόθηκε»  και αποδέχθηκε μια συμφωνία διάσωσης «εξαιρετικά κακή». Μια συμφωνία που δεν θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ανακάμψει, και τότε το τέλος θα είναι αναπόφευκτα η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Ο Munchau επισημαίνει τρεις κυρίως τρόπους με τους οποίους αυτό τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Επειδή την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά το μόνο που συμφωνήθηκε ήταν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, στη βάση μιας γενικής συμφωνίας, σύμφωνα με τον Munchau η πρώτη πιθανότητα είναι να μη καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί λόγω του σκεπτικισμού των συμμετεχόντων, όπως  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Τσίπρας, ή διότι το ΔΝΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα υπογράψει αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

 Ωστόσο, ο δημοσιογράφος βλέπει να επέρχεται συμφωνία , αλλά με «συντριπτικές παράπλευρες απώλειες: μια ανεπαρκή μείωση του χρέους και πρόσθετα μέτρα λιτότητας περισσότερα από αυτά που η Ελλάδα μπορεί να αντέξει». Ετσι η συμφωνία θα «γίνει αποδεκτή  και στη συνέχεια θα αποτύχει» γιατί  αν η οικονομία δεν αντιδράσει διαφορετικά απ'ότι στο παρελθόν,τότε θα παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο» με τελική κατάληξη το Grexit.

 Ο Munchau πιστεύει ότι οι Έλληνες επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των λίγων εναλλακτικών  λύσεων), διότι πιστεύουν ότι είναι το κόμμα που μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για την οικονομία. Και εδώ έρχεται το σενάριο που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι και το πιο «πιθανό».Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εφαρμόσει τα προγράμματα (κάτι που δεν κατάφεραν τα κόμματα που ήταν προηγουμένως στην εξουσία) και σίγουρα δεν θα τα καταφέρει, τότε οι Έλληνες δεν θα έχουν καμία άλλη δημοκρατική επιλογή» και αυτό, σύμφωνα με τον Munchau, μέσα σε τρία χρόνια, θα κατεβάσει τους Έλληνες στους δρόμους . Ακόμα και οι πρόωρες εκλογές που μπορεί να γίνουν το φθινόπωρο δεν θα καταφέρουν να αντιστρέψουν  την πορεία προς την άβυσσο: Σύμφωνα με το δημοσιογράφο η προεκλογική εκστρατεία του Τσίπρα θα είναι γεμάτη από  «ρητορείες ενάντια στους πιστωτές», αλλά μετά τις εκλογές «θα κάνει αποδεχτά όσα του ζητήσουν οι δανειστές και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, μέχρι τη δραματική κορύφωση του»: τη λαϊκή εξέγερση.