Το κλείσιμο της δημόσιας ΕΡΤ, ακόμα μια επιτυχία,μετά από τόση "δημοκρατία", Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου,ΜΑΤ και χαφιεδισμούς

Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ!

Τασία Κύρκου | 11.06.2013, Πηγή: http://rproject.gr/

Διαρκή λειτουργία της ΕΡΤ με παρεμβάσεις και 24ωρη περιφρούρηση, αποφάσισε η γενική συνέλευση των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, ενάντια στο σχεδιαζόμενο λουκέτο στην ΕΡΤ. «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ», τονίζουν και καλούν πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
«Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων. Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.»



Αυτό τονίζουν μεταξύ άλλων στο ιστολόγιό τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, τονίζοντας «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ», και καλούν πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  
Από νωρίς το μεσημέρι, η αυλή του Ραδιομέγαρου της Μεσογείων έχει γεμίσει κόσμο, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα. 
«Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του Πάνου Σουρλέτη, ενώ αντιπροσωπεία με επικεφαλής βουλευτές του βρίσκονται ήδη στο κτίριο της ΕΡΤ.
Με ανακοίνωσή του ΚΚΕ τονίζει ότι ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ «πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού» και «εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους».  
Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν εκφράσει, επίσης, με ανακοινώσεις τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΓΣΕΕ και η ΠΟΕΣΥ.
Οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι τουλάχιστον υποκριτικές. Ενώ εμφανίζονται αρνητικοί στο κλείσιμο της ΕΡΤ και οι υπουργοί των δύο κομμάτων δεν υπογράφουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ζητώντας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην πραγματικότητα συνηγορούν στη συρρίκνωσή της, με το πρόσχημα του εξορθολογισμού και της αναδιοργάνωσης. Μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ επεξεργάστηκε πρώτος ο Ηλίας Μόσιαλος, ως αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που τώρα φέρεται να οδεύει προς ΔΗΜΑΡ.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, και όποιο από τασενάρια που έχουν δει το φως εφαρμοστεί (είτε προσωρινό κλείσιμο είτε άμεσες απολύσεις) το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στον δρόμο προκειμένου να συμπληρωθούν 4.000 απολύσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2013, όπως έχει δεσμευτεί η τρικοματική στην τρόικα.
Μετά τις απολύσεις των συμβασιούχων, τις δραματικές μειώσεις μισθών, την κατάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, ο Σαμαράς (και οι «συνεταίροι του») θέλει τώρα να καταργήσει στην ουσία τη δημόσια ραδιοτηλεόραση –πράγμα που βολεύει εξαιρετικά και τους «φιλικούς» προς την κυβέρνηση του Μιντιάρχες (φερέφωνα της τρόικας και των μνημονίων).
Η απαίτηση για μια πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Αφορά όλη την κοινωνία. Γιατί η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό και είναι δικαίωμα όλων μας.
Η αντίστασή μας στο κλείσιμο ή τη συρρίκνωση της ΕΡΤ είναι κομμάτι της συνολικής αντίστασης στη «συρρίκνωση» των δικαιωμάτων μας, στη συρρίκνωση των νοσοκομείων, των σχολείων, των κάθε είδους κοινωνικών παροχών και τελικά στη «συρρίκνωση» της ζωής μας. Ζητάμε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση –όχι κυβερνητικό φερέφωνο, αλλά χώρο ενημέρωσης, προβολής του πολιτισμού, των δημοκρατικών ιδεών, που να είναι δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: