Σύνοδος κορυφής της ΕΕ: Τζ. Ρότζερς " Το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται!"


Ο Τζιμ Ρότζερς ένας από τους πιο διάσημους επενδυτές-γκουρού της Γουόλ Στριτ, είναι μεταξύ αυτών που δεν πανηγυρίζουν  καθόλου μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης
Αν και  οι αγορές  χειροκρότησαν τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ να καταστεί δυνατή η άμεση χρήση των κεφαλαίων διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ο γνωστός επενδυτής Τζιμ Ρότζερς δήλωσε στο  CNBC ότι κατά τη γνώμη του η απόφαση δεν βοηθά να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης που είναι, το ύψος του χρέους της.

"Επειδή τώρα έχετε έναν τρόπο να δανείζονται οι τράπεζες περισσότερα χρήματα, δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά, ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα", είπε ο Ρότζερς.

"Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να δαπανούν χρήματα που δεν τους ανήκουν. Η λύση για το υπερβολικό χρέος δεν είναι να αυξηθεί το όριο του χρέους. Όλα αυτά δεν κάνουν τίποτε άλλο,
πρόσθεσε,παρά να δίνουν (στις τράπεζες) τη δυνατότητα να χρεώνονται ακόμα περισσότερο  και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".





Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέχρι αργά τη νύχτα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συμφώνησαν την Παρασκευή το πρωί ότι το ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ήταν σε θέση να χορηγεί απευθείας δάνεια σε τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας, και χωρίς να συνοδεύεται από προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής (
seniority status).
Οι ηγέτες της συνόδου κορυφής συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι τα κεφάλαια διάσωσης στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν  και για τη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων, χωρίς να υποχρεώνονται οι χώρες που συμμορφώνονται με τους κοινοτικούς κανόνες σε θέματα προϋπολογισμού να προχωρούν στην ανάληψη επιπλέον μέτρων λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επιβαρυνθεί με υψηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού που θεωρούνται μακροπρόθεσμα ως μη βιώσιμα.

Ο Ρότζερς υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν θα βελτιώσει τη φερεγγυότητα χρεωμένων χωρών, όπως η Ισπανία, όπου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στο 3,41 τοις εκατό του ΑΕΠ μόνο στους πρώτους πέντε μήνες του 2012, δηλαδή πάνω από το όριο του 3 τοις εκατό της Ε.Ε..

Προσθέτει δε, ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να διασώζουν  τις  τράπεζες, ακόμη και υπό τον κίνδυνο ενός "οικονομικού Αρμαγεδδώνα".

"Αυτό που θα με ευχαριστούσε ιδιαίτερα θα ήταν να πληρώσει αυτός που φταίει. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός οικονομικού Αρμαγεδδώνα και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θέλει να δώσει και άλλα χρήματα. "Τι σκοπεύουν να κάνουν μετά από δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, όταν η αγορά πει ξαφνικά "ΣΤΟΠ τα λεφτά" και οι Γερμανοί, δεν θα  έχουν να δώσουν άλλα χρήματα; Ή όταν θα πάψει να υπάρχει ανώτατο όριο στο χρέος της Αμερικής και δεν θα υπάρχει κανένα όριο ακόμη περισσότερο από ό, τι συμβαίνει σήμερα;"
Ο Ρότζερς υποστηρίζει ότι η ευφορία στην αγορά οφείλεται αποκλειστικά  στην είδηση,
​​αν και δεν μας δίνονται  λεπτομέρειες του σχεδίου, που δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Η άνοδος των ασιατικών χρηματιστηρίων, του ευρώ και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, δεν θα κρατήσει. "Πόσες φορές το έχουμε δει να συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια – κάθε φορά που (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) είχαν μια συνάντηση, οι αγορές ανέβαιναν και μετά από δύο ημέρες να λένε, για μισό λεπτό, αυτό δεν λύνει  το πρόβλημα και να ακολουθεί μία ακόμα  πτώση! ....

[--->]     ,        [--->]



Δεν υπάρχουν σχόλια: