Θύελλα πάνω από στο Βερολίνο


 Joseph Halevi

Η αντίσταση του Φρανσουά Hollande στην κυρία Μέρκελ δεν πήγε πιο μακριά από τις δηλώσεις του νέου προέδρου. Σε άρθρο του Romaric Godin στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα La Tribune,  χθες 21 Ιουνίου τονίζεται ότι "ο πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault υποχωρεί  από τις θέσεις του." Σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία  εφημερίδα Die Zeit, ο πρώην καθηγητής γερμανικών λέει τώρα ότι " για την αμοιβαιοποίηση των χρεών θα απαιτηθεί υποχρεωτικά μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, για την οποία θα χρειαστούν  αρκετά χρόνια." Ο,τι δηλαδή είπαν, στην ομιλία τους ο υπουργός  Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την εκλογή του Φρανσουά Hollande, στις 6η του Μάη. Το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο Hollande έθεσε τα ευρωομόλογα μεταξύ των πιο σημαντικών στόχων της κυβέρνησής του. Για τον Godin η νέα κυβέρνηση  εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό πρόγραμμά της και "ανοίγει το δρόμο για την αντιπληθωριστική πολιτική που προτείνει η Γερμανία."

Η παράδοση του Παρισιού δεν ήταν απαραίτητη επειδή η Γερμανία είναι ολοένα και πιο δέσμια της πολιτικής του  εξαναγκασμού της υπόλοιπης ευρωζώνης να αποδεχθεί τους όρους της. Η Ελληνο-Ιβηρική κρίση έχει οδηγήσει σε μαζική εξαγωγή κεφαλαίων από αυτές τις χώρες - και από την Ιταλία και τη Γαλλία – προς τη Γερμανία, βασικά προς την αγορά ομολόγων του γερμανικού δημοσίου. Η τιμή των γερμανικών ομολόγων είναι επομένως ιδιαίτερα υψηλή, ενώ οι αποδόσεις τους σε ιστορικά χαμηλά. 


 Παρά τις πιέσεις  του Βερολίνου να εξαναγκάσει τις χώρες της ευρωζώνης και στη συνέχεια να τις παρακάμψει ποντάροντας στη δύναμη των εξαγωγών της παγκοσμίως , η κατάσταση στην Ευρώπη επηρεάζει βαθιά τη Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι το Βερολίνο εξάγει στην Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού της πλεονάσματος. Για τα αμοιβαία κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) και τα άλλα κεφάλαια υψηλού ρίσκου η επιδείνωση της κρίσης της ευρωζώνης είναι ένα σημάδι του μεγαλύτερου  κόστους που η Γερμανία θα αναγκαστεί να πληρώσει στο άμεσο μέλλον, μέσω των προγραμμάτων διάσωσης.
Οπότε, όπως προκύπτει από μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στους Financial Times στις 19 Ιουνίου, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες πιστεύουν ότι τα δημοσιονομικά της Γερμανίας θα επιδεινωθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων (bund)  θα αυξηθούν, ενώ η τιμή τους θα πέσει. Με τις σημερινές υψηλές τιμές και τις χαμηλές αποδόσεις, σε σχέση  με τις, μελλοντικά, αντίθετες  προσδοκίες, το σορτάρισμα   (ανοιχτή ή ακάλυπτη πώληση) καθίσταται κερδοφόρο. Αρα συμφέρει σε κάποιον,
να δανειστεί σήμερα, τίτλους, να τους πουλήσει σε σημερινές τιμές και στη συνέχεια να τους ξαναγοράσει, όταν η τιμή τους θα είναι χαμηλότερη και να επιστρέψει, τότε, το ποσό που δανείστηκε. Η διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής αγοράς είναι αυτή που καθορίζει το κέρδος από τη συναλλαγή. Τα μεγαλύτερα αμοιβαία κερδοσκοπικά κεφάλαια είναι της γνώμης ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης μόλις τώρα αρχίζει. Η Ισπανία δεν θα αποφύγει την καταστροφή υποχρεώνοντας  τη Γερμανία να χρηματοδοτήσει οργανισμούς που είναι ήδη τοξικοί, επειδή αυξάνουν το χρέος,όπως το ESM και το EFSF. Το δε Παρίσι παραδίνεται, μη αφήνοντας να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ανάχωμα, την ώρα που το Βερολίνο είναι έτοιμο να μπει στο μάτι του κυκλώνα.


[--->]