ΟΙ ΚΥΡΏΣΕΙΣ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΎΟΥΝ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΊΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΊΟΥ

 


 Andrea Puccio

Η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας υπονομεύουν την ηγεμονία του δολαρίου.

Φαίνεται ότι ακόμη και στα ανώτατα κλιμάκια αντιλαμβάνονται, έστω και αν δεν χρειάστηκε να αποκτήσουν πτυχίο Χάρβαρντ, ότι οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει η Δύση για να στραγγαλίσει τη ρωσική οικονομία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ηγεμονία του δολαρίου διεθνώς.

Στην εκπληκτική δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, που δόθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN, στην οποία λέει ότι "οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θέτουν σε κίνδυνο την ηγεμονία του δολαρίου", είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον αρχίζει να φοβάται ότι το νόμισμά της θα χάσει την ηγεμονία που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν το μονοπώλιο στην οικονομία για δεκαετίες.

Στα λόγια της Αμερικανίδας  υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Εξωτερικών προστέθηκαν στη συνέχεια και εκείνα της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κατά τη διάρκεια της σημερινής της ομιλίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη παραδέχθηκε ότι η θέση του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος δεν είναι πλέον δεδομένη.

Η Λαγκάρντ στην ομιλία της τόνισε  ότι "γινόμαστε μάρτυρες ενός κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο ανταγωνιστικά μπλοκ γύρω από τις ΗΠΑ και την Κίνα" και ότι "η μεταπολεμική περίοδος, που χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου, τη σχετική συνέχεια της προσφοράς, τον πληθωρισμό υπό έλεγχο χάρη στη δράση των κεντρικών τραπεζών, έχει τελειώσει".

"Ο κατακερματισμός εκθέτει τα όρια της παγκοσμιοποίησης. "Οι ΗΠΑ εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές τουλάχιστον 14 κρίσιμων ορυκτών. Η Ευρώπη εξαρτάται από την Κίνα για το 98% του εφοδιασμού της σε σπάνιες γαίες. Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν περιφερειοποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περίπου 45% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν", συνεχίζει.

Και συνεχίζει την ανάλυσή της για την τρέχουσα κατάσταση  λέγοντας ότι "Κατά τη διάρκεια της Pax Americana μετά το 1945, το δολάριο ΗΠΑ έγινε το παγκόσμιο αποθεματικό και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα συναλλαγών, ενώ αργότερα προστέθηκε το ευρώ. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα αύξησε το διμερές εμπόριο αγαθών με τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες κατά περισσότερο από 130 φορές και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε το μερίδιο των αποθεμάτων ρενμίνμπι στις χώρες αυτές".

"Ορισμένες χώρες προτείνουν ότι θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο του κινεζικού ρενμίνμπι ή των ινδικών ρουπιών στο εμπόριό τους. Παράλληλα, αυξήθηκε και η συσσώρευση χρυσού από πολλές κεντρικές τράπεζες. Η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν τα δικά τους εναλλακτικά συστήματα διασυνοριακών πληρωμών σε σχέση με το SWIFT". Θα πρόσθετα: προφανώς για να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις και να μην εξαρτώνται από το δολάριο στις συναλλαγές τους, αλλά αυτό η Λαγκάρντ δεν το αναφέρει για προφανείς λόγους.

Αυτό που συμβαίνει διεθνώς δεν δείχνει ότι υπάρχει "επικείμενη απώλεια της κυριαρχίας του δολαρίου ή του ευρώ", αλλά ότι "το καθεστώς του διεθνούς νομίσματος δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο", προσπαθεί να καθησυχάσει η Κριστίν Λαγκάρντ τους επενδυτές, η οποία, όμως , γνωρίζει πολύ καλά ότι από το δολάριο και το ευρώ προσπαθούν να ξεφύγουν πολλές χώρες.

Προτείνει λοιπόν ότι "πρέπει να ολοκληρώσουμε την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Αυτό θα είναι καθοριστικό για το αν το ευρώ θα παραμείνει μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων νομισμάτων ή αν άλλα θα πάρουν τη θέση του".

Θα κλείσω μόνο λέγοντας ότι οι φόβοι της Janet Yellen και της Christine Lagarde για την απώλεια της σημασίας των νομισμάτων τους είναι πραγματικοί. Η απόφαση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας απλώς επιτάχυνε μια διαδικασία που εξελισσόταν εδώ και χρόνια, αλλά η οποία πήρε ώθηση μόλις τώρα μετά τα μέτρα που εισήγαγε η Δύση κατά της Μόσχας.

"Ορισμένες χώρες προτείνουν ότι θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο του κινεζικού ρενμίνμπι ή των ινδικών ρουπιών στο εμπόριό τους. Παράλληλα, αυξήθηκε και η συσσώρευση χρυσού από πολλές κεντρικές τράπεζες. Η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν τα δικά τους εναλλακτικά συστήματα διασυνοριακών πληρωμών σε σχέση με το SWIFT". Θα πρόσθετα: προφανώς για να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις και να μην εξαρτώνται από το δολάριο στις συναλλαγές τους, αλλά η Λαγκάρντ δεν το αναφέρει αυτό για προφανείς λόγους.

Αυτό που συμβαίνει διεθνώς δεν δείχνει ότι υπάρχει "επικείμενη απώλεια της κυριαρχίας του δολαρίου ή του ευρώ", αλλά ότι "το καθεστώς του διεθνούς νομίσματος δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο", προσπαθεί να καθησυχάσει η Κριστίν Λαγκάρντ τους επενδυτές, αλλά ίσως γνωρίζει πολύ καλά ότι από το δολάριο και το ευρώ προσπαθούν να ξεφύγουν πολλές χώρες.

Προτείνει λοιπόν ότι "πρέπει να ολοκληρώσουμε την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Αυτό θα είναι καθοριστικό για το αν το ευρώ θα παραμείνει μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων νομισμάτων ή αν άλλα θα πάρουν τη θέση του".

Θα κλείσω λέγοντας ότι οι φόβοι της Τζάνετ Γέλεν  και της  Κριστίν Λαγκάρντ για την απώλεια της σημασίας των νομισμάτων τους είναι πραγματικοί. Η απόφαση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας απλώς επιτάχυνε μια διαδικασία που εξελισσόταν εδώ και χρόνια, αλλά η οποία επιταχύνθηκε μόλις τώρα μετά τα μέτρα που αποφάσισε η Δύση κατά της Μόσχας.

 https://www.facebook.com/1occhisulmondo/posts/pfbid0Uh564XfQsFULkCuFTnFEZZHct84QdTucTbTKnhtLbZQdwr1FoHLKXg3BH4wPMqB2l

------------------------------

 

Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν πώς η θέση του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ιδιαίτερα το 2022, σύμφωνα με μελέτη των Joana Freire και Stephen Jen της Eurizon SLJ Asset Management, μιας εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αυτή μελέτη, το 2003 το δολάριο αντιπροσώπευε περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων του κόσμου . Με την πάροδο του χρόνου, μέχρι το 2021, το ποσοστό είχε μειωθεί στο 55% και σε ένα μόλις χρόνο, το 2022, μειώθηκε άλλες οκτώ μονάδες στο 47%.

"Αυτή η πτώση κατά 8% σε ένα έτος είναι εξαιρετική, ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο μέσο ετήσιο ρυθμό διάβρωσης του μεριδίου αγοράς του δολαρίου τα προηγούμενα χρόνια", επισήμαναν οι εμπειρογνώμονες, τους οποίους επικαλείται το RT.

Οι Freire και Jen εξήγησαν ότι "η αλλοίωση του καθεστώτος του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια με ανησυχητικό ρυθμό" και ιδιαίτερα μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις κατά της Μόσχας, γεγονός που έκανε πολλά έθνη λιγότερο πρόθυμα να προσκολληθούν στο αμερικανικό νόμισμα. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κυρίαρχος ρόλος του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο είναι απίθανο να αμφισβητηθεί σύντομα.

Το χρονοδιάγραμμα για την κατάρρευση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και ως νομίσματος που χρησιμοποιείται στις περισσότερες διεθνείς συναλλαγές δεν θα είναι σύντομο, αλλά η κατεύθυνση έχει πλέον καθοριστεί. Το γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα δολαρίου μειώθηκαν κατά 8% μόνο μέσα σε ένα έτος δεν είναι μικρό πράγμα. Προφανώς οι χώρες που δεν σκοπεύουν να γονατίσουν πλήρως στην πολιτική του Λευκού Οίκου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η χρήση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος είναι πολύ επικίνδυνη. Πράγματι, μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ σηκωθεί με το λάθος πόδι, και να παγώσουν τα κεφάλαιά τους σε δολάρια, όπως συνέβη με τα κεφάλαια της Ρωσίας που βρίσκονται σε δυτικές τράπεζες.

Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όποιος θέλει να έχει κάποια εθνική κυριαρχία πρέπει να απομακρυνθεί από το δολάριο για να μην κινδυνεύσει με χρεοκοπία.

 https://www.occhisulmondo.info/2023/04/19/calo-drastico-delle-riserve-monetarie-mondiali-in-dollari/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: