Σύμφωνα με τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, η Μόσχα είχε συμφωνήσει "κατ’αρχάς" με τις προτάσεις της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης: αποχώρηση των Ρώσων με αντάλλαγμα την ουδετερότητα των Ουκρανών. Αλλά ο Τζόνσον και οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σε αυτό.
Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αλλά εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις λόγω των αμερικανικών πιέσεων.
"Αν οι Αμερικανοί δεν πίεζαν την ηγετική ομάδα που οι ίδιοι εγκατέστησαν να ηγηθεί της Ουκρανίας, αυτό που γίνεται σήμερα δεν θα είχε συμβεί. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί ηγέτες ήταν έτοιμοι να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης και υπέβαλαν γραπτές προτάσεις στη Ρωσία τις οποίες εμείς, κατ' αρχάς, εγκρίναμε", δήλωσε ο Πατρούσεφ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν "ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση", κυρίως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν προσωπικές συνομιλίες στα τέλη Μαρτίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολούθησαν διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων. Σύμφωνα με τον απολογισμό πρώην Αμερικανών αξιωματούχων που μίλησαν στο Foreign Affairs, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα περιλάμβανε την αποχώρηση της Ρωσίας με αντάλλαγμα την ουκρανική ουδετερότητα.
Όμως, τον Απρίλιο του 2022, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πήγε στο Κίεβο και προέτρεψε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με άρθρο της Ukrainska Pravda, ο Τζόνσον είπε ότι ακόμη και αν ο Ζελένσκι ήταν έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τον Πούτιν, οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου δεν ήταν.
Σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, η θέση του Τζόνσον ήταν ότι "η συλλογική Δύση, η οποία τον Φεβρουάριο [2022] είχε προτείνει στον Ζελένσκι να παραιτηθεί και να φύγει, αισθάνθηκε τώρα ότι ο Πούτιν δεν ήταν πραγματικά τόσο ισχυρός όσο νόμιζαν μέχρι τότε και ότι εδώ ήταν μια ευκαιρία να τον "πιέσει"". Το άρθρο αναφέρει ότι η Ρωσία ήταν τότε ανοιχτή σε μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, αλλά η πιθανότητα αυτή εξαφανίστηκε μετά την επίσκεψη του Τζόνσον.
Ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett ο οποίος τονΜάρτιο του 2022 προσπαθούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι έδωσε μια παρόμοια περιγραφή της θέσης της Δύσης. Είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν "μπλοκάρει" τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια και ότι πίστευε ότι υπήρχε μια "νόμιμη απόφαση εκ μέρους της Δύσης να συνεχίσει να χτυπά τον Πούτιν" και να μην διαπραγματεύεται.
Μετά τη ματαίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών τον Απρίλιο του 2022, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι περίμενε ότι η σύγκρουση θα τελείωνε μετά τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ ήθελαν να παρατείνουν τον πόλεμο για να "αποδυναμώσουν" τη Ρωσία. Λίγες ημέρες μετά τα σχόλια του Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παραδέχθηκε ότι ένας από τους στόχους των ΗΠΑ για την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι να δουν τη Ρωσία "αποδυναμωμένη".
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει εγκαταλείψει την αντίθεσή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες: ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέρριψεπρόσφατα την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός και υποσχέθηκε να συνεχίσει να ενισχύει τον ουκρανικό στρατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου