Reuters: Κατάργηση της Τρόικα, με δικό της Μνημόνιο η Ελλάδα από το 2015



Σε ρεπορτάζ σήμερα του Reuters από τις Βρυξέλες αναφέρεται ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζουν την κατάργηση της Τρόικα και την αντικατάστασή της από τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια. Παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να συγκροτήσει η ίδια ένα εθνικό εξαετές σχέδιο ‘Ανάπτυξης και Απασχόλησης’, σε συνάρτηση με σταδιακή και βαθμιαία ρύθμιση και απομείωση του χρέους προς την Ευρωζώνη και τους μηχανισμούς σταθερότητας (EFSF & ESM) που έχουν δανείσει την Ελλάδα.


‘Απομείωση χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων’

Οι εκπρόσωποι της Τρόικα σε φωτογραφία του 2013
Σύμφωνα με το σχέδιο που θα συναρτά την απομείωση του χρέους με τις  εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις, η Τρόικα θα αντικατασταθεί από τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Δεν θα υπάρχει Τρόικα”, δήλωσε στο Reuters ανώνυμος αξιωματούχος. “Πρέπει η Ελλάδα να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πρέπει να συντάξουν ένα πρόγραμμα μέχρι τον Οκτώβριο, το οποίο θα συμφωνηθεί το Δεκέμβριο για να ξεκινήσει στις αρχές του 2015″, τόνισε ο αξιωματούχος.

“Πιστωτική γραμμή ασφαλείας”

 Ένας άλλος ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, ότι για λόγους ασφαλείας θα εγκριθεί μια πιστωτική γραμμή ασφαλείας, η οποία αν χρησιμοποιηθεί από την ελληνική Κυβέρνηση θα σημάνει πιο σφικτή επιτήρηση. Παράλληλα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εκταμιεύει τις δόσεις από το ήδη τρέχον πρόγραμμα που λήγει στις αρχές του 2016.

 “Όχι σε νέο δάνειο”

Η ελληνική Κυβέρνηση θα έβλεπε με καλό μάτι ένα τέτοιο σχήμα εφόσον δεν περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέο δάνειο. Όπως δήλωσε στο Reuters ανώνυμος αξιωματούχος της Κυβέρνησης, “δεν θέλουμε νέα λιτότητα, δεν θέλουμε νέο δάνειο. Θέλουμε το όποιο νέο πρόγραμμα να είναι στοχευμένο στηνη ανάπτυξη και την  απασχόληση. Είμαστε δεσμευμένοι στις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλουμε συνεχώς να έχουμε το μαχαίρι στο λαιμό μας διότι έτσι πλήττεται η εθνική κυριότητα των μεταρρυθμίσεων”.

 Αγκάθι τα stress-tests των Τραπεζών

Ένα αγκάθι στη συγκρότηση του νέου σχεδίου είναι η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών Τραπεζών, τα οποία διενεργεί αυτό το διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν χρειαστούν επιπλέον χρήματα “δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένα Κοινοβούλιο στην Ευρωζώνη που θα εγκρίνει νέο δάνειο”, δήλωσε ο πρωτοαναφερθείς αξιωματούχος. Η Κυβέρνηση πάντως και η Τράπεζα της Ελλάδος πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.
Ο χρόνος για όλες τις σχετικές αποφάσεις προσδιορίζεται προς τα τέλη της χρονιάς και όπως δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, “το φθινόπωρο θα είναι καυτό”.