Οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί παροτρύνουν τον πληθυσμό να προετοιμάζεται για έναν μεγάλο πόλεμο: αποθήκευση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, μαθήματα πρώτων βοηθειών, «πολιτική άμυνα» στα σχολεία, περισσότερη χρηματοδότηση για τον Ερυθρό Σταυρό, δυνατότητες για έναν «μαζικό αριθμό τραυματιών».
09 Απρ 2025
ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Δικό μας ρεπορτάζ) - Υπουργεία, πολιτικοί και η Bundeswehr ,οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις,προτρέπουν τον άμαχο πληθυσμό της Γερμανίας να κάνει στοχευμένες προετοιμασίες για έναν μεγάλο πόλεμο. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ χαμηλές, από το νέο ανατολικό μέτωπο θα πρέπει να μεταφέρονται στη Γερμανία και να λαμβάνουν εκεί ιατρική περίθαλψη τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες την ημέρα. Το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι προετοιμασμένο για έναν «μαζικό αριθμό τραυματιών», καταγγέλλει μέλος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβούλιου της Συμμαχίας '90/Οι Πράσινοι και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός διαμαρτύρεται ότι δεν διαθέτει οχήματα έκτακτης ανάγκης παντός εδάφους και «κινητές μονάδες περίθαλψης» για την περίθαλψη έως και 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. Η Επιτροπή της ΕΕ καλεί τον πληθυσμό να διατηρήσει εφόδια έκτακτης ανάγκης για τρεις ημέρες - οι γερμανικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να αποθηκεύσουν εφόδια για έως και δέκα ημέρες. Οι μέθοδοι αυτοπροστασίας σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει να διδάσκονται περισσότερο στα σχολεία, ζητά τώρα το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών. Η ένωση εφέδρων, η οποία πιστεύει ότι σε ένα νέο ανατολικό μέτωπο είναι δυνατόν να υπάρχουν έως και 5.000 νεκροί την ημέρα, συμβουλεύει να αυξηθεί ο αριθμός των στρατεύσιμων έως και 350.000 στρατιώτες και ο αριθμός των ενεργών εφέδρων σε «λίγο κάτω από ένα εκατομμύριο». ...
ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΟΠΛΑ
Προκειμένου να μπορέσει να αντισταθμίσει τις αναμενόμενες απώλειες μεταξύ των μαχόμενων στρατευμάτων σε περίπτωση πολέμου, ο στρατός πιέζει για μαζική αύξηση όχι μόνο του αριθμού των ενεργών στρατιωτών, αλλά και του αριθμού των διαθέσιμων εφέδρων. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», η Γερμανία χρειάζεται “τουλάχιστον 260.000 εφέδρους”, εξηγεί ο Patrick Sensburg (CDU), πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων,[1] προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν “μόνο περίπου 40.000 ενεργοί” έφεδροι, κάτι που δεν είναι αρκετό. Ο Sensburg υποθέτει επίσης ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ενεργών στρατιωτών. Οι υπολογισμοί του ΝΑΤΟ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «σε έναν πιθανό πόλεμο», στο ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ μεταξύ των δικών του στρατευμάτων αναμένονται 5.000 απώλειες «κάθε μέρα» και πρέπει να είναι δυνατή η αντικατάστασή τους. Διαφορετικά, θα ήταν εύκολο να «υπολογιστεί πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να καταρρεύσει το μέτωπο». Οι εκτιμήσεις της ένωσης εφέδρων δείχνουν ότι «για την υπεράσπιση της Γερμανίας με σύγχρονο πολεμικό υλικό» θα χρειάζονταν «300.000 έως 350.000 στρατιώτες». «Ο αριθμός των εφέδρων» θα έπρεπε να είναι περίπου “τριπλάσιος”, εξηγεί ο Sensburg - “δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο”. Ο πρόεδρος της ένωσης εφέδρων συνοψίζει: «Χρειαζόμαστε έναν μαζικό στρατό».
Οι πολιτικοί και οι ενώσεις ασκούν επίσης πιέσεις όσον αφορά τον υψηλό αριθμό απωλειών που αναμένονται σε περίπτωση πολέμου. Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί ο αριθμός των περίπου 1.000 θυμάτων την ημέρα που θα έπρεπε να δέχονται και να περιθάλπουν τα γερμανικά νοσοκομεία και τα ιατρεία σε περίπτωση κλιμάκωσης των μαχών στο ανατολικό μέτωπο[2].Αν, όπως ο πρόεδρος του συνδέσμου εφέδρων, Σένσμπεργκ, υποθέσει κανείς ότι οι πιθανές απώλειες είναι 5.000 την ημέρα, τότε θα πρέπει να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός τραυματιών. «Τα πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία από μόνα τους δεν επαρκούν», εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός Johannes Backus - ιδίως καθώς »μεγάλο μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού τους ... [3] Στη Γερμανία νοσηλεύονται σήμερα κατά μέσο όρο 85 σοβαρά τραυματίες την ημέρα - πολύ λιγότεροι από όσους θα αναμένονταν σε έναν πόλεμο. Το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «δεν είναι σχεδιασμένο για μαζικό αριθμό τραυματιών» «και σίγουρα όχι για περίθαλψη υπό συνεχείς επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή ακόμη και πυρά πυροβολικού», διαμαρτύρεται ο Janosch Dahmen (Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι), μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου( Bundestag). [4] .Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Judith Gerlach είχε ζητήσει να προετοιμάζεται το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «για στρατιωτικές επιθέσεις κάθε είδους».
Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός (DRK) ζητεί επίσης αποφασιστική προετοιμασία σε περίπτωση πολέμου. Όπως εξήγησε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του DRK Christian Reuter, υπάρχουν μεγάλα κενά στην πολιτική προστασία. Θα μπορούσαν να στεγάσουν και να περιθάλψουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σε περίπτωση πολέμου θα απαιτηθούν δυνατότητες για το ένα με δύο τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή 840.000 έως 1,7 εκατομμύρια άτομα. [5]. Δεν θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις μόνο στις λεγόμενες κινητές μονάδες περίθαλψης, στις οποίες θα μπορούν να περιθάλπονται πολλές χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα. Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός χρειάζεται επίσης μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων έκτακτης ανάγκης παντός εδάφους και κινητών νοσοκομείων, για παράδειγμα. Υπάρχει επίσης έλλειψη προσωπικού. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εκπαιδευτούν πολυάριθμοι μη ειδικοί ως βοηθοί φροντίδας. Ο Reuter απορρίπτει ένα υποχρεωτικό έτος υπηρεσίας για τους νέους, αλλά συμβουλεύει την αύξηση της πρόσληψης εθελοντών- θα ήταν δυνατόν να προσληφθούν έως και 200.000 άτομα ετησίως. Επιπλέον, θα πρέπει να προσφερθούν και πάλι περισσότερα μαθήματα πρώτων βοηθειών ως ένα είδος βασικού μέτρου. Θα ήταν επιθυμητό να προσληφθεί έως και το ένα πέμπτο του πληθυσμού - περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η Επιτροπή της ΕΕ προωθεί περαιτέρω μέτρα, ορισμένα από τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν και από ιδιώτες. Στις 26 Μαρτίου παρουσίασε τη στρατηγική της Ένωσης για την ετοιμότητα, η οποία όχι μόνο προβλέπει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών -για παράδειγμα, ασκήσεις που θα διεξάγονται από κοινού από τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την πυροσβεστική και το υγειονομικό προσωπικό- αλλά ζητεί επίσης μέτρα για να παρακινηθεί ο άμαχος πληθυσμός να προετοιμαστεί για κρίσεις και πολέμους[6]. τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αποθηκεύουν προμήθειες ώστε να είναι σε θέση να επιβιώσουν για τουλάχιστον 72 ώρες χωρίς εξωτερική βοήθεια. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για τις Καταστροφές (BBK) συμβουλεύει τους πολίτες να διατηρούν εφόδια όχι μόνο τριών, αλλά δέκα ημερών. 20 λίτρα νερό ανά άτομο, 3,5 κιλά σιτηρών, ψωμιού ή ρυζιού, 4 κιλά λαχανικών και οσπρίων και άλλα τρόφιμα θα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα. Τα κεριά και τα σπίρτα ήταν επίσης μέρος των βασικών ειδών. Όποιος δεν είναι σίγουρος μπορεί να λάβει βοήθεια από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας, το οποίο προσφέρει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή αποθεμάτων.
Τη Δευτέρα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους να προετοιμάζονται για τον πόλεμο. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στη Handelsblatt ότι «θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική άμυνα» «ακόμη και στη σχολική εκπαίδευση.»[8] Ο πολιτικός του CDU για θέματα εξωτερικών και στρατιωτικών υποθέσεων Roderich Kiesewetter θεωρεί ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» τα σχολεία να «εξασκούνται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης»: «Συνιστάται βασική εκπαίδευση για τη συμπεριφορά σε καταστάσεις καταστροφής». Η Irene Mihalic, πρώτη κοινοβουλευτική γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Bundestag, τάσσεται επίσης υπέρ των «ασκήσεων πολιτικής άμυνας στα σχολεία». Η ευρωβουλευτής του FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann, από την άλλη πλευρά, λέει ότι είναι καιρός να εκπαιδευτούν «ιδίως οι νέοι» «όσον αφορά τις εξωτερικές επιρροές ή τις πιθανές επιθέσεις». Η Strack-Zimmermann ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα μέτρα «δεν αποσκοπούν στη διάδοση του φόβου». Αντίθετα, πρόκειται για «συνειδητή αναγνώριση της πραγματικότητας»[9].
Τέτοιες πρωτοβουλίες υποστηρίζονται από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης του γερμανικού στρατού στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, λοχαγός Michael Giss, εξηγεί σχετικά με τα αποτελέσματα μιας έρευνας, σύμφωνα με την οποία μόνο το ένα τρίτο του συνόλου των Γερμανών είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη Γερμανία με όπλα: «Τα άλλα δύο τρίτα πρέπει να ξεφύγουν από την πλήρως ολοκληρωμένη προσέγγισή τους και να πουν: “Πού μπορώ να εμπλακώ;”[10] Ο Giss πιστεύει επίσης ότι και τα σχολεία θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στην προετοιμασία του πληθυσμού για μελλοντικούς πολέμους: “Λέω πάντα: ο πόλεμος είναι υπόθεση όλων μας”.
[1] Daniel Mützel: „Leute werden haufenweise weggeschickt“. t-online.de 04.04.2025.
[2] S. dazu Das Mindset für den Krieg.
[3] Christian Geinitz: Bundeswehr hat für Krieg nicht genügend Kliniken. Frankfurter Allgemeine Zeitung 19.03.2025.
[4] Chirurgen warnen: Kliniken nicht auf Kriegsfall vorbereitet. aerzteblatt.de 26.03.2025.
[5] Christian Geinitz: Rotes Kreuz: Bevölkerung im Kriegsfall kaum geschützt. Frankfurter Allgemeine Zeitung 07.03.2025.
[6] EU Preparedness Union Strategy to prevent and react to emerging threats and crises. ec.europa.eu 26.03.2025.
[7] Sophie Bierent: EU-Kommission rät Bürgern zum Anlegen eines Notvorrats: Was Sie daheim haben sollten. web.de 28.03.2025.
[8], [9] Dietmar Neuerer: Innenministerium rät Bürgern zur Vorbereitung auf den Ernstfall. handelsblatt.com 07.04.2025.
[10] Südwest-Kommandeur: „Krieg geht alle an“. n-tv.de 27.03.2025.