ΑΠΟΔΟΛΑΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

 

ΤΑ ΙΝΔΙΚΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ

Τα ινδικά διυλιστήρια αγοράζουν ρωσικό αργό σε συνάλλαγμα των Η.Α. Εμιράτων.Η Ινδία αγνόησε τις πιέσεις των δυτικών χωρών και συνεχίζει να συμμετέχει σε εμπορική και ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία. Τα ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου έχουν αρχίσει να αγοράζουν την πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου τους μέσω εμπόρων με έδρα τα ΗΑΕ, χρησιμοποιώντας το ντιρχάμ, το νόμισμα του κράτους του Κόλπου, αντί για το δολάριο ΗΠΑ, δήλωσαν στο Reuters στις 3 Φεβρουαρίου  ενημερωμένες πηγές.

Οι έμποροι και τα διυλιστήρια της Ινδίας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να διακανονίσουν τις συναλλαγές τους σε αμερικανικό νόμισμα, ιδίως εάν το κόστος του ρωσικού αργού αυξηθεί πάνω από το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων που έχει επιβάλει η ΕΕ και ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

Ως εκ τούτου, αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους για να βοηθήσουν τη Ρωσία στην εκστρατεία απο-δολαριοποίησής της ως απάντηση στο δυτικό εμπάργκο. Τα ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου προσπάθησαν να μεταβούν από δολάρια σε ντιρχάμ νωρίτερα το 2022, όπως είχε ζητήσει η Ρωσία, αλλά απέτυχαν.

Ωστόσο, η Κρατική Τράπεζα της Ινδίας (SBI) μπορεί πλέον να προχωρήσει στην εξόφληση αυτών των πληρωμών που έγιναν με  νόμισμα των Εμιράτων, δήλωσαν πηγές στο Reuters, καθώς το πρακτορείο ειδήσεων έλαβε λεπτομέρειες για συναλλαγές που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Η μετάβαση στο ντιρχάμ αντιπροσωπεύει επίσης την άρνηση των ΗΑΕ να συμμορφωθούν με τις δυτικές ντιρεκτίβες σε σχέση με την ενεργειακή τους σχέση με τη Μόσχα.

Το ευρωπαϊκό πλαφόν τιμών, το οποίο επιβλήθηκε από την ομάδα κρατών G7, έχει ως στόχο να απαγορεύσει στις δυτικές εταιρείες να εμπορεύονται ρωσικό αργό εάν το κόστος υπερβαίνει τα 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ισχύει ακόμη και αν το αργό προορίζεται για χώρες που δεν αναγνωρίζουν το πλαφόν, όπως η Ινδία και η Κίνα.

Μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, το Νέο Δελχί δεν συμμορφώθηκε με την εκστρατεία πιέσεων από τους δυτικούς ηγέτες και συνέχισε την ενεργειακή συνεργασία της με τη Ρωσία.

"Η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας και έχει συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας", δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ινδία, Denis Alipov, σε  ομιλία του στο Ινδικό Συμβούλιο Παγκόσμιων Υποθέσεων (ICWA) στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης ενισχύσει σημαντικά τις  εμπορικές συναλλαγές τους, καθώς ρωσικά αγαθά μεταφέρονται στην Ινδία μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC)

[----->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: