Ιδεαλιστής όπως εσείς

 

Στο τελευταίο τεύχος του ιταλικού περιοδικού γεωπολιτικής Limes, ο Φάμπιο  Μίνι, Στρατηγός Σώματος Στρατού, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Διοίκησης του ΝΑΤΟ για τη Νότια Ευρώπη,  και διοικητής της KFOR στο Kόσσοβο, γράφει:

«Είναι κοινός τόπος η Δύση να υπερασπίζεται την επέκταση του ΝΑΤΟ και να κατηγορεί για την ουκρανική κρίση μόνο τον Πούτιν.

Αλλά ο Πούτιν δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη συνεχιζόμενη κρίση και η ηθική αγανάκτηση για τις πράξεις ή τον χαρακτήρα του δεν είναι στρατηγική.

Ούτε είναι πιθανό μεγαλύτερες και αυστηρότερες κυρώσεις να τον αναγκάσουν να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Δύσης.

Όσο κι αν είναι δυσάρεστο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η γεωπολιτική ευθυγράμμιση της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, η οποία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία για να την υπερασπιστεί.

Και αυτό, όχι επειδή ο Πούτιν είναι ένας αδίστακτος τύραννος με νοσταλγικό πάθος για το παλιό σοβιετικό παρελθόν. Οι μεγάλες δυνάμεις δεν είναι ποτέ αδιάφορες για τις γεωστρατηγικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στα σύνορά τους και η Ρωσία θα ανησυχούσε έντονα για τη γεωπολιτική ευθυγράμμιση της Ουκρανίας, ακόμα κι αν κάποιος άλλος βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας.

Η απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης να αποδεχθούν αυτή τη βασική πραγματικότητα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα αυτήν την κρίση»...

Επομένως, οι ενέργειες της Μόσχας δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν και είναι ντροπιαστικές οι θέσεις εκείνων των Ευρωπαίων που σήμερα εμφανίζονται ως εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όταν ήταν οι πρώτοι που παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και την ακεραιότητα μιας ευρωπαϊκής κυρίαρχης χώρας με πόλεμο και στρατιωτική κατοχή.

Η Ουκρανία είναι σήμερα ο καθρέφτης του τι έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη στη Σερβία (τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας που συμπεριλάμβανε το Μαυροβούνιο) και στο Κοσσυφοπέδιο. Ήταν όλοι τους «φιλελεύθεροι» αυτοί που οδήγησαν σε αποτυχίας τις συνομιλίες του Ραμπουγιέ για να επιτεθούν στη Σερβία, αυτοί που επινόησαν την ανθρωπιστική καταστροφή για να νομιμοποιήσουν την ένοπλη επίθεση αποκαλώντας την «ανθρωπιστική παρέμβαση».

Ήταν ιδεαλιστές αυτοί που βομβάρδισαν τη Σερβία για εβδομήντα μέρες και με το ανθρωπιστικό πρόσχημα έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις να καταλάβουν το Κοσσυφοπέδιο, με μια επιχείρηση «ειρήνης» που διαρκεί 24 χρόνια και που δεν έχει ακόμη επιτρέψει μια λογική, ορθολογική και συμφωνημένη λύση για την οριστική σταθεροποίηση.

Ήταν ιδεαλιστές αυτοί που αναγνώρισαν την αυτοανακήρυξη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, αφαιρώντας την καρδιά του σλαβικού πολιτισμού από την κυριαρχία του Βελιγραδίου.

Οπότε, ο Πούτιν είναι κι αυτός  ένας ιδεαλιστής αφού με την Ουκρανία, έκανε κτήμα του το δικό μας «μοντέλο για το Κοσσυφοπέδιο» και που, ακόμη και με την εισβολή, δεν έχει φτάσει σε αγριότητα ούτε μια από τις εβδομήντα ημέρες βομβαρδισμών της Σερβίας».

ΠΗΓΗ : Limes, LA RUSSIA CAMBIA IL MONDO

Δεν υπάρχουν σχόλια: