Η εκμοντερνισμένη «συμβίωση» του νεοναζισμού στο σημερινό πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας

 

Κάποια από τα νομοθετήματα που ψήφισε η Ουκρανική Βουλή μετά τον πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014. Τα παρακάτω « θεσμικά» δεδομένα αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκμοντερνισμένη «συμβίωση» του νεοναζισμού στο σημερινό πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας :

 

4201 – Σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.

 

4217 – Σχέδιο ψηφίσματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της «σοβιετικής κατοχής» της Ουκρανίας.

 

4176 – Σχέδιο νόμου για την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε την ναζιστική προπαγάνδα και που τώρα είναι θεσμικά επιτρεπτή.

 

4184 – Σχέδιο απόφασης για τον διορισμό ως υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας του Β. Αβάκοφ και τον διορισμό μελών της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας» στο Υπουργείο.

 

4215 – Σχέδιο απόφασης για το «Πάνθεον των εθνικών ηρώων», όπου οι ήρωες Ουκρανοί του κόκκινου στρατού «σβήστηκαν» από την ιστορία της Ουκρανίας.

 

 

4203 – Σχέδιο διατάγματος για την εισαγωγή δημοσιονομικών περιορισμών.

 

4215 – Σχέδιο ψηφίσματος απόδοσης τιμής στους συμμετέχοντες στις ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων.

 

4211 –Σχέδιο απόφασης της απόλυσης από την υπηρεσία των στρατιωτών και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας ( κυρίως Ρωσικής καταγωγής η ρωσόφωνοι ) . (Στη θέση τους προσλήφθηκαν δεκάδες χιλιάδες μέλη των ακροδεξιών ομάδων).

 

4 199- Σχέδιο απόφασης κατάργησης του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. Απαγορεύθηκαν τα ρωσικά, τα ρουμανικά, τα ουγγρικά και τα ελληνικά. Τα ελληνικά αναγνωρίζονταν ήδη από την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης ,ως επίσημη γλώσσα της Ελληνικής μειονότητας.

 


Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Απαγόρευση από την Ουκρανική Βουλή της χρήσης της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας από τους Έλληνες ομογενείς                

Σύμφωνα με δημοσιεύματα(1)(2), η Ουκρανική Βουλή, με νόμο, έχει απαγορεύσει τη χρήση μειονοτικών γλωσσών όπως τα ελληνικά, τα ρωσικά και τα ουγγρικά, αντίθετα σε κάθε αρχή δικαίου, ελευθεριών, πολιτισμού, προόδου και δημοκρατίας.

 

Ειδικότερα για τους Έλληνες ομογενείς, η ουκρανική ένωση επαγγελματιών εκπαιδευτικών απαίτησε με έγγραφό της να σταματήσει άμεσα η χρήση της εχθρικής γλώσσας του «Πούτιν». Στο απαντητικό έγγραφό της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσάτζη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απαγόρευση αυτή συνιστά γλωσσικό εξτρεμισμό, άμεση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «προνόμιο» ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος(3).

 

Επιπρόσθετα, η κ. Προτσένκο-Πιτσάτζη έκανε λόγο, σε τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας, για απειλητική ατμόσφαιρα και κατήγγειλε προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς. Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, καθώς έχουν σημειωθεί επιθέσεις κατά της ουγγρικής μειονότητας.

 

Τα μέτρα για την απαγόρευση της χρήσης των μειονοτικών γλωσσών καταδίκασε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, σε συνέντευξη Τύπου(4).

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

—   Προτίθεται να καταδικάσει τόσο την ενέργεια της Ουκρανικής Βουλής, όσο και τις αλυτρωτικές ενέργειες που υφίστανται οι μειονότητες στην Ουκρανία;

     Προτίθεται να προστατεύσει εν συνόλω την πολιτιστική εν γένει κληρονομιά της Ελληνικής αλλά και των άλλων μειονοτήτων;

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2014-010539_EL.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: