Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

 


Τα όρια μεταξύ κοινού δικαίου και κατάστασης εξαίρεσης θολώνουν όλο και περισσότερο, σημειώνει η Stéphanie Hennette-Vauchez, καθηγήτρια Νομικής και ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει μια «ομαλοποίηση» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Ζούσαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά της τρομοκρατίας από το 2015 έως το 2017, στη συνέχεια σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, με κάποιες παραλλαγές, από το 2020: συνολικά, αυτές οι περίοδοι αντιπροσωπεύουν σαράντα τέσσερις από τους εβδομήντα πέντε μήνες που έχουν περάσει από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015. Αυτή η κατάσταση εξαίρεσης κατέληξε να γίνει ένα νέο παράδειγμα διακυβέρνησης: είναι τόσο εδραιωμένο στο πολιτικό τοπίο που οι αρχές δεν το επισημαίνουν πλέον καν.

Η τρομοκρατική κατάσταση έκτακτης ανάγκης (2015-2017) οδήγησε σε περισσότερα από 10.000 μέτρα που παραβιάζουν τις ελευθερίες - διοικητικές έρευνες, κατ' οίκο περιορισμούς, ελέγχους ταυτότητας, απαγορεύσεις διαδηλώσεων.

Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης προκάλεσε στη συνέχεια πρωτοφανή μέτρα (γενικευμένος περιορισμός κατ’ οίκο του πληθυσμού, εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας για οκτώ μήνες, πολλαπλοί περιορισμοί στην ελευθερία να έρχονται και να φεύγουν), καθώς και έναν πολύ μεγάλο αριθμό μέτρων προσαρμογής – η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μέσω διαταγμάτων σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η ποινική διαδικασία, το δίκαιο της συνιδιοκτησίας, το εργατικό δίκαιο, το επιχειρηματικό δίκαιο ή το δίκαιο κηδειών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάποτε ήταν ένας διακόπτης που ήταν είτε ενεργοποιημένος είτε απενεργοποιημένος και σήμερα έχει γίνει ένας ροοστάτης που απλώς δείχνει ότι βρισκόμαστε λίγο πολύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ευτελισμός αυτού του εξαιρετικού καθεστώτος μειώνει τα όρια μεταξύ κατηγοριών τόσο θεμελιωδών όσο η δημοκρατία και ο αυταρχισμός.»

https://www.lemonde 

[----->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: