ΔΝΤ : «το χρέος της Αργεντινής δεν είναι βιώσιμο θα αναδιαρθρωθεί

Η αποφασιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής φαίνεται ότι πέτυχε το στόχο της. Είναι επίσημο : το ΔΝΤ εξέδωσε χθες ανακοίνωση που αναφέρει ότι «το χρέος της Αργεντινής δεν είναι βιώσιμο».

Η αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Αργεντινή τόνισε ότι, όπως έχει ήδη υποστηρίξει η νέα κυβέρνηση Fernández, «δεν είναι οικονομικά ή πολιτικά εφικτό» να πληρώσει το χρέος σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων, το οποίο ανοίγει την πόρτα για διαπραγμάτευση μαζί τους. Υποστήριξε επίσης τα πρώτα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μετά την κυβέρνηση Macri,η οποία είναι και η πραγματικά υπεύθυνη για την μη βιωσιμότητα του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva δήλωσε ότι "τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής ( ο Πρόεδρος Fernández ) στοχεύουν στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και την προστασία των φτωχών».

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός προτείνει μια διαπραγμάτευση του χρέους η οποία όχι μόνο αλλάζει τους όρους της επιστροφής των οφειλών στους ιδιώτες, αλλά συνεπάγεται επίσης κούρεμα του κεφαλαίου, ή των επιτοκίων ή και των δύο.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν κάνει την αυτοκριτική του ούτε επικαλείται το γεγονός ότι η δεξιά κυβέρνηση του Macri είχε δώσει μεγάλες εγγυήσεις στο Ταμείο όταν έπαιρνε τα τεράστια δάνεια των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και το 2019. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η αποτυχία ήταν στα γονίδια αυτού του τρελού προγράμματος.

Ωστόσο, το ταμείο έκανε σαφές ότι δεν συμφωνεί να ακυρώσει τα δάνεια που χορήγησε, γεγονός που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση της Αργεντινής να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης σε περίπτωση που αποφάσιζε να πληρώσει τα τεράστια ποσά που είχαν προγραμματιστεί για το 2022 και το 2023.
Το κύριο ερώτημα τώρα είναι αν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει νέα συμφωνία με το Ταμείο για την επίλυση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές ή όχι.

Αν και η συμφωνία με το ΔΝΤ δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, η συνήθης διαδικασία προϋποθέτει μια προκαταρκτική συμφωνία με αυτό. Ο κίνδυνος είναι ότι οι νέες εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν ταυτόχρονα με συνταγές λιτότητας και αιτήματα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτυχία τους στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: