Πόσο απέχει η Ευρώπη από την ύφεση;


Η Ευρωζώνη αισθάνεται βαριά τη σκιά του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου, με τις παραγγελίες μεγάλων και μικρών βιομηχανιών από τρίτες χώρες να κάνουν βουτιά και τον μεταποιητικό κλάδο να συρρικνώνεται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς.

Και οι απειλές για την οικονομία της δεν σταματούν εκεί.
Η Γερμανία, η κορυφαία οικονομία της Ευρωζώνης απέφυγε μετά βίας πέρυσι την ύφεση και φέτος παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, με τους ειδικούς να προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,8% φέτος και 0,7% την επόμενη χρονιά. 

Αυτό εφόσον δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές; Στο τραπέζι παραμένει η απειλή των αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα. Η Capital Economics σε πρόσφατη αναφορά της προειδοποιούσε πως είναι «ολοένα και πιο πιθανή» η επιβολή των δασμών. Μία τέτοια εξέλιξη σημείωνε, «θα βύθιζε την γερμανική οικονομία σε ύφεση». Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα δέχονταν καίριο πλήγμα το οποίο δεν θα αργούσε να φανεί και στο ΑΕΠ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η Γαλλία δεν κινδυνεύει στον ίδιο βαθμό, αλλά πάντως βρίσκεται σε φάση αποθέρμανσης. Το δεύτερο τρίμηνο το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο.

Όσο για την Ιταλία,  το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ, βιώνει νέα κυβερνητική κρίση με τους ειδικούς να φοβούνται νέα παράλυση της οικονομίας, καθώς θα ετοιμάζονται πρόωρες κάλπες. Πριν ακόμη έρθουν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αναλυτές είχαν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας σε μόλις 0,2%.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της παραδοχής του Μάριο Ντράγκι ότι οι συνθήκες στην Ευρωζώνη πηγαίνουν «από το κακό στο χειρότερο». Ωστόσο, δεν είναι μόνο η πολύπαθη τα τελευταία νομισματική ένωση που υποφέρει.

Η βρετανική οικονομία αντιστάθηκε επί τρία χρόνια στις αναταράξεις που πυροδοτούσε η αβεβαιότητα για το πότε και πώς ακριβώς θα έρθει το Βrexit, αλλά τώρα πια φαίνεται να «λυγίζει».

Το δεύτερο τρίμηνο βρέθηκε σε τροχιά συρρίκνωσης σε μία απροσδόκητη εξέλιξη, που έρχεται να υπογραμμίσει τις ισχυρές πιέσεις, τις οποίες πυροδοτούν οι φόβοι για Brexit  χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΑΕΠ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ήταν 0,2%μικρότερο το τρίμηνο Μαρτίου- Ιουνίου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Ήταν η πρώτη πτώση του από το 2012. Σε ετήσια βάση η βρετανική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,8% έναντι ρυθμών 2% το πρώτο τρίμηνο του δημοσιονομικού έτους.

Ήδη από το 2018 η βρετανική οικονομία κατέβασε σημαντικά ταχύτητα, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θέλησαν να βάλουν στον πάγο σχέδια επενδύσεων, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το Brexit και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος έχει τώρα λάβει παράταση για την 31η Οκτωβρίου, αλλά η κατάσταση στη βρετανική πολιτική σκηνή εξακολουθεί να είναι χαοτική.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών μέσων ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από την κοινότητα έως τις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και εάν μία πρόταση δυσπιστίας ρίξει την κυβέρνησή του. Πώς θα το πετύχει; Προκηρύσσοντας εκλογές για τις αρχές Νοεμβρίου.

Μερίδα αναλυτών εμφανίζονται εξαιρετικά απαισιόδοξοι τονίζοντας πως το ερώτημα δεν είναι εάν αλλά πόσο σύντομα θα δούμε σε ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: