Με 80 φέρετρα , πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα!





Και ένα νεκρό να είχαμε πάλι διάβολε οφείλεις κάτι να βελτιώσεις, πόσο μάλλον όταν μετράμε 80 κλειστές νεκρόκασες. Μιλάμε για αναισθησία, για αλαζονεία, για στενομυαλιά, για ανοησία, για υπεροψία, πιθανά για όλα μαζί; Γιατί πράμα μιλάμε;

Για τις μεταγραφές στην Ευρωλίγκα και ειδικότερα των ομάδων μας είχα σκοπό να γράψω αλλά άνοιξα την τηλεόραση ακατάλληλη ώρα και ως εκ τούτου… λοξοδρόμησα.

Τι το ήθελα ο μπαγάσας… Αυτό το σκατοχούι της ενημέρωσης μ’ έφαγε… Έπεσα λοιπόν πάνω στη συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της φωτιάς στην Ανατολική Αττική.

Ακούω την ερώτηση δημοσιογράφου στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Τερζούδη Σωτήρη. «Τρεις μέρες μετά το γεγονότα κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης, τι θα αλλάζατε απ’ όσα κάνατε και τι ενδεχομένως θα κάνατε απ’ όσα δεν κάνατε».

Η αβίαστη χωρίς δεύτερη σκέψη  απάντηση του Αρχηγού μου έκοψε τα πόδια! Ένοιωσα να φεύγει το αίμα από το κορμί μου. Πάγωσα. Σαν να φρέναρε νταλίκα  τρία εκατοστά από την μούρη μου!!!

«Δεν θα έκανα απολύτως τίποτα! Θα έκανα ακριβώς τα ίδια»!!!

Εκείνη την ώρα ήμουν μόνος στο σπίτι και δεν υπήρχε άνθρωπος να ρωτήσω , αν άκουσα καλά , αν όντως είπε αυτό που ξεστόμισε. Αν όντως είναι πραγματικότητα αυτό που βλέπω! Έναν άνθρωπο ατάραχο να απαντά κατ’ αυτόν τον κυνικό τρόπο!

Γύρισα και κοίταξα τον σκύλο μου και τα βλέμματα μας συναντήθηκαν. Μόνο τα ζωντανά μας κοιτάνε πλέον στα μάτια!

Τι έχεις πει, τι έχεις δηλώσει Αρχηγέ; Δηλαδή να καταλάβω. Προτιμάς την επόμενη φορά να ξεκινήσεις από το 80 και βάλε και όχι από το μηδέν;;;


Έχουμε 80 μέχρι τώρα βεβαιωμένους νεκρούς, άγνωστο νούμερο αγνοουμένων, εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες διασωληνωμένους και δε θα έκανες τίποτα!!!

Δηλαδή όλα πήγαν κατ’ ευχήν!!!

Πάλι καλά δηλαδή που ζήσαμε οι υπόλοιποι. Προσωρινά βέβαια, όχι γιατί είμαστε κοινοί θνητοί, αλλά μέχρι να μας βρει το επόμενο κακό. Ο τραγικότερος απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές, μέχρι αυτή την ώρα, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αθήνα το 1999 και ο λεγάμενος ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.

Μα και ένα νεκρό να είχαμε πάλι διάβολε οφείλεις κάτι να βελτιώσεις, πόσο μάλλον όταν μετράμε 80 κλειστές νεκρόκασες. Μιλάμε για αναισθησία, για αλαζονεία, για στενομυαλιά, για ανοησία, για υπεροψία, πιθανά  για όλα μαζί; Γιατί πράμα μιλάμε;

Ως πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να αισθανόμαστε σίγουροι και ασφαλείς με έναν τέτοιο αρχηγό στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Έναν άνθρωπο που εθελοτυφλεί και στρουθοκαμηλίζει, που δεν δέχεται ότι με τόσες ζωές χαμένες δεν σημειώθηκαν λάθη και παραλείψεις.

Λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό, στην πρόληψη, στην καταστολή, στην εκτέλεση του όποιου πλάνου.

Πώς είναι δυνατόν το Πυροσβεστικό Σώμα να εκπέμπει κύρος και ασφάλεια στους πολίτες με ένα τέτοιο επικεφαλής;

Πώς είναι δυνατόν να εξετάσει νέες μεθόδους και πρακτικές επωφελείς για το σύνολο, νέες τεχνολογικές δυνατότητες και σύγχρονες υποδομές, όταν η κεφαλή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου;

Το μόνο που επαναλάμβανε σαν παιδικό κουκλάκι που του πατάς την κοιλιά και μιλά, ήταν για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Να το δεχθώ! Κανένας λογικός δεν αμφιβάλλει. Και τι να κάνουμε δηλαδή; Να το δεχθούμε μοιρολατρικά;

Ή μήπως την επόμενη φορά να πούμε του ανέμου να μας παίξει στα ίσα; Να μην κάνει μπαγαποντιές! Να μη φυσά με 120 χιλιόμετρα. Να το συμφωνήσουμε από τώρα. Τα 80 με 90 χιλιόμετρα είναι εντάξει, μπορούμε να ανταποκριθούμε ή να ζητήσουμε κάτι λιγότερο;

Λογικά σύμφωνα με τον θεσμικό παραλογισμό των ημερών μας ο απολογισμός θα είναι 30 με 40 νεκροί. Οπότε δεν μιλάμε για κάτι ακραίο!!!

Κάτι ανάλογο δηλαδή με τον απολογισμό του Καμμένου. «Στην θάλασσα είχαμε μόνο 5 νεκρούς»!!! Επιτυχία!!!

Θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν απαντά σύμφωνα με την ιδιότητα του. Όχι. Γελιέστε αν νομίζετε κάτι τέτοιο.

Απαντά σαν πολιτικός. Πολιτικάντης για την ακρίβεια, γιατί με τέτοιους συναναστρέφεται, γιατί αυτό τον ενδιαφέρει.

Τον ενδιαφέρει να μην χάσει την εύνοια των πολιτικών του προϊσταμένων , ώστε μετά το πέρας των καθηκόντων του να έχει μια στέγη. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πετούσε την στολή του αηδιασμένος.

Αντίξοες συνθήκες, ακραία φαινόμενα που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές συναντώνται παντού.

Στην Σουηδία που καίγεται, στην Καλιφόρνια που κι αυτή μετρά νεκρούς αλλά και 100.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει έγκαιρα τα μέρη τους, στον Καναδά μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο.

Το θέμα είναι λοιπόν με ποιο επιστημονικό τρόπο οργανώνεσαι απέναντι στην οργή της φύσης. Αν είσαι έτοιμος τεχνολογικά και επιστημονικά να  δημιουργήσεις το πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των συνθηκών.

Αλλά με  αυτά τα μυαλά και την νοοτροπία αποκλείεται να τα αντιμετωπίσεις. Με την πολιτικάντικη ρητορική καταλήγεις να μετράς εκατόμβες θυμάτων. Γιατί πολιτικάντης είσαι όταν όντας επικεφαλής, αποφεύγεις να τοποθετηθείς με ειλικρίνεια. Όταν δε λες την αλήθεια.

Γιατί αλήθεια είναι πως οι πυροσβέστες σαν σώμα και σαν άτομα έκαναν περισσότερα από όσα περνούσαν από το χέρι τους, αλλά χωρίς τα απαραίτητα εφόδια στην διάθεση τους.

Και ως γνωστό οι ήρωες δεν κερδίζουν πάντα στον πόλεμο. Δεν είναι μόνο το νούμερο των μέσων με τα οποία επιχειρείς από ξηράς ή αέρος, αλλά η ποιότητα τους.

Και η ποιότητά τους εξαρτάται από τα κονδύλια. Από το χρήμα. Και χρήμα δεν έχουμε! Δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε κι αλλά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Δεν έχουμε λεφτά να τα  συντηρήσουμε με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πετάξουν στα όρια τους.

Δεν έχουμε λεφτά για την συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και τα ανταλλακτικά τους με αποτέλεσμα τα παροπλισμένα να πολλαπλασιάζονται. Ούτε λόγος φυσικά για αγορά ακόμα πιο σύγχρονων οχημάτων.

Δεν έχουμε λεφτά για το προσωπικό, για ενίσχυση του προσωπικού για υπερωρίες. Δεν έχουμε λεφτά να διαθέσουμε στην έρευνα των κλιματικών αλλαγών και τις συνέπειες που επιφέρουν, για την πρόληψη, για την δημιουργία δασικών δρόμων, για τις αντιπυρικές ζώνες για τον έλεγχο την διατήρηση και συντήρηση τους , για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών.

Και δεν έχουμε λεφτά γιατί τα δώσαμε στα εξοπλιστικά στα ΝΑΤΟικά προγράμματα έπειτα από συμφωνία, γιατί μας τα έφαγαν οι περικοπές για τα ματωμένα πλεονάσματα -το καμάρι της Κυβέρνησης- που εσχάτως από ματωμένα προβιβάστηκαν σε καμένα!

Αλλά αυτά αν τα πει και τα δηλώσει ο αρχηγός θα εκθέσει τους πολιτικούς του προϊστάμενους, τους πολιτικούς του προστάτες, με άσχημες συνέπειες στο πρόσωπο, πράμα που δε θέλει καθόλου ο αρχηγός.

Οπότε φταίει ΜΟΝΟ ο άνεμος, κάτι που συμφέρει όλους μας κρύβοντας την ανεπάρκεια και τελείωσε η υπόθεση. Κάτι ήξερε λοιπόν το πολιτικό περιβάλλον όταν στην αρχή πολιτικής προστασίας ξήλωνε τους επιστήμονες και στο κουμάντο τοποθετούσε το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ήξερε ότι με τις κρίσεις των αξιωματικών στο Σώμα θα έπιανε αιχμαλώτους , φερέφωνα χειραγωγήσιμα σε απόλυτο βαθμό. Στην Κρήτη συνηθίζουν να λένε: «Πάψε να μιλάς και πες κάτι»

Αλήθεια πόσο ταιριάζει αυτή θυμόσοφη ρήση τις τραγικές ώρες που ζούμε και πόσο αντιπροσωπεύει τον βερμπαλισμό των ημερών μας;

ΥΓ1: Ο Καμένος ανακάλυψε ότι τα σπίτια στο Μάτι ήταν αυθαίρετα. Πάλι καλά που δεν τους έκανε χειρονομίες! Αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν! Ναι αλλά δεν τα νομιμοποιήσαμε εμείς απάντησε σε δημοσιογράφο του BBC.

Σε δημοσιογράφο του BBC γιατί και ο πιο ανημέρωτος έλληνας θα τον ρωτούσε τι εννοεί.

Προφανώς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Γιατί και οι δυο νομιμοποίησαν αυθαίρετα. Όντως. Επί ΝΔ όμως ο Καμμένος που έπαιζε; Στην Γκλάντμπαχ;

ΥΓ2: «Τηλεοπτική κατανόηση της κατάστασης» Το άκουσα από τα χείλη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου. Μπορεί να μας εξηγήσει τι σημαίνει ή τουλάχιστον τι ήθελε να πει έστω στο περίπου; Στο περίπου εξάλλου κινείται πολιτικά και η Κυβέρνηση. Ας κάνει μια ζωγραφιά ή μια παντομίμα μπας και το πιάσουμε!

Του Μιχάλη Λεάνη από το gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: