Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας



Η Βαγδάτη διαμαρτύρεται  για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφός της, και η Άγκυρα για το ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου, το οποίο μιλά για «κατοχή». Στο βάθος η επόμενη μάχη για την Μοσούλη και τα σχέδια διαμελισμού του Ιράκ από τον Ερντογάν και τους συμμάχους του.

Ρώμη, 5 Οκτώβρη του 2016, Νένα News - Εντάσεις μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας. Τα στρατεύματα της Άγκυρας στο ιρακινό έδαφος βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο, στη στρατιωτική βάση των Πεσμεργκά στην Bashiqa, κοντά στη Μοσούλη, και μόλις πριν από λίγες ημέρες το τουρκικό κοινοβούλιο παρέτεινε για ένα ακόμη χρόνο την εντολή για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ . Σ’αυτό να προστεθεί και η σφοδρή αεροπορική επιδρομή στα βουνά του Καντίλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατέφυγαν οι άνδρες του ΡΚΚ μετά την απόφαση του ηγέτη τους Οτσαλάν να αρχίσει πολιτικό διάλογο με το τουρκικό κράτος.

Οι διαμαρτυρίες της Βαγδάτης για σαφή παραβίαση της κυριαρχίας της έπεσαν στο κενό. Η διεθνής κοινότητα δεν έκανε κανένα σχόλιο και τα τουρκικά στρατεύματα παρέμειναν ανενόχλητα στην Bashiqa.Σήμερα το πρωί,όμως, αυτό που μέχρι στιγμής δεν ήταν παρά μια απλή ανταλλαγή κατηγοριών - επιδεινώθηκε από την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει πετρέλαιο από τους Κούρδους του Ερμπίλ, οι οποίοι από την κατάληψη του Κιρκούκ το πουλάνε παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ - μετατράπηκε σε μια διπλωματική σύγκρουση. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσεχή κατάληψη της Μοσούλης και κατηγόρησε τη Βαγδάτη ότι υποθάλπει τις θρησκευτικές διαμάχες Σουνιτών και Σιιτών.

Λίγο αργότερα ήταν η σειρά της Άγκυρας να καλέσει τον ιρακινό πρέσβη στην Άγκυρα για να συζητήσει μαζί του το χθεσινό ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου που καταγγέλλει την τουρκική παρουσία στο έδαφος του Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς την «δύναμη κατοχής». Ο πρωθυπουργός του Ιράκ αλ-Αμπάντι το πήγε παρά πέρα ​​ προειδοποιώντας ότι η επιμονή της Τουρκίας να παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις κατάληψης της Μοσούλης μπορεί να οδηγήσει σε «περιφερειακό πόλεμο»: «Ζητήσαμε ακόμα μία φορά από την Τουρκία να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ - είπε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός - και φοβάμαι ότι η επιμονή της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιφερειακό πόλεμο. Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι αποδεκτή».

Η κοινή σύμμαχος και των δύο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν σχολιάζει, όπως έκανε και στο παρελθόν κατά την τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Άγκυρα συνεχίζει να κάνει το ίδιο, έχοντας δύο βασικούς στόχους: την πλήρη συντριβή του ΡΚΚ στο οποίο έδωσε ένα σκληρό χτύπημα στο Καντίλ, όπως στο βόρειο τμήμα της Συρίας και στη νοτιοανατολική Τουρκία, και τον κατακερματισμό του Ιράκ. Πέρα από τις δηλώσεις για τον κίνδυνο των εσωτερικών θρησκευτικών συγκρούσεων, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο το σχέδιο της Δύσης και του δικτύου των συμμάχων της για το διαμελισμό του Ιράκ σε τρεις αυτόνομες διοικητικές περιοχές, μία κουρδική, μία σουνιτική και μία σιιτική, ώστε να γίνει η Βαγδάτη μια οντότητα αδύναμη και εύκολα εκβιάσιμη (ειδικά στον τομέα της ενέργειας) και να την αποσπάσει από τη ζώνη επιρροής του Ιράν το ποίο επενδύει πολλά τόσο σε οικονομικά όσο και στρατιωτικά στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Εν τω μεταξύ, η μάχη για την κατάληψη της Μοσούλης συνεχίζεται, αν και με πολύ αργό ρυθμό. Αφού απελευθέρωσαν μια σειρά από χωριά δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις προετοιμάζονται και στο μέτωπο της «επικοινωνίας»: η Βαγδάτη χθες ξεκίνησε ένα νέο ραδιοφωνικό σταθμό αφιερωμένο στους εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους που εξακολουθούν να ζουν στη Μοσούλη για να επικοινωνούν με τους εν όψει της τελικής αντεπίθεσης. Ο ραδιοφωνικός σταθμός, Ραδιόφωνο της Δημοκρατίας του Ιράκ στη Μοσούλη, θα δίνει οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια των ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι την πόλη, για τα μέρη που θα πρέπει να αποφεύγουν, επειδή είναι στρατιωτικοί στόχοι, και αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Η ανακατάληψη της Μοσούλης δεν θα είναι καθόλου μια εύκολη υπόθεση, καθώς πέρα από τις παρεμβολές του Ισλαμικού Κράτους στους αιθέρες, θα υπάρχουν και όλα όσα έχουμε δει και στο παρελθόν, ελεύθεροι σκοπευτές, βόμβες, νάρκες που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τους πολίτες, που οι ισλαμιστές χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες . Η πόλη, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, είναι ήδη έτοιμη για την τελική επίθεση: το Ισλαμικό Κράτος έχει σκάψει σήραγγες και τάφρους, περιβάλλοντας την εξωτερική περίμετρο της πόλης με ναρκοπέδια και έχει τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: