Γιώργος Βήχας : "Ο Σύριζα πούλησε τον αγώνα"



Συνέντευξη του γιατρού, ακτιβιστή και συνιδρυτή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Γιώργου Βήχα. στον Θωμά Γιούργα
Όταν μικρό παιδί ακόμα με εξέταζε, ακούγοντας προσεκτικά τους χτύπους της καρδιάς μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι με φροντίζει ένας τόσο υπέροχος, ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ο Γιώργος Βήχας είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας σημαντικός επιστήμονας καρδιολόγος. Είναι ένας συνάνθρωπος αλληλέγγυος, καταρτισμένος, έγκυρος, παθιασμένος, ψύχραιμος, αγαπητός, κοινωνικά ανήσυχος, καλλιτεχνικά ταλαντούχος, δραστήριος σε βαθμό που νομίζεις ότι η μέρα διαρκεί περισσότερο για εκείνον.  
Μιλώντας μαζί του δεν μαθαίνεις μόνο χρήσιμα πράγματα αλλά κυρίως νιώθεις  την ουσία της ύπαρξής του η οποία σαν ντόμινο σε βάζει σε διαδικασία κοινωνικής ενεργοποίησης και κινητοποίησης. Σε αυτή την συνέντευξη, μας μιλάει για το μεγάλο και δύσκολο έργο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, την κρίση στον χώρο της Υγείας, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα κοινωνικά κινήματα αλλά και ναι την σημασία της Αλληλεγγύης στην σημερινή εποχή.


Θωµάς Γιούργας: Πως είναι η κατάσταση στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) και πως µπορούµε να στηρίξουµε στην πράξη αυτό το σηµαντικότατο έργο αλληλεγγύης;

Γιώργος Βήχας: Η κατάσταση είναι όπως ήταν τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και μετά τον νόμο που ψήφισαν για τους ανασφάλιστους βλέπουμε ασθενείς οι οποίοι έρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, Μιλάω και για τους ανασφάλιστους και για τους ασφαλισμένους.

Θ.Γ.: Υπάρχουν κάποιες παθήσεις που είναι σε έξαρση;

Γ.Β. :Τον τελευταίο καιρό είναι οι ψυχιατρικές ασθένειες σε έξαρση.Mόνo σε μια μέρα είχαμε τρεις περιπτώσεις από το Δρομοκαϊτειο για να πάρουν τα φάρμακά τους.Στον ένα ασθενή που έκανε "φασαρία" του είπαν ότι συμμαζεύουν το Φαρμακείο για να μην τoυ πoυν ότι δεν έχουν. Γενικό έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα κρούσματα κατάθλιψης και η κατανάλωση ψυχιατρικών φαρμάκων. Από απλό ηρεμιστικό μέχρι βαριά αντικαταθλιπτικό.

 Θ.Γ.: Η οποία αύξηση συνδέεται άµεσα µε την οικονοµική κρίση;

 Γ.Β.: Βεβαίως και συνδέεται με την κρίση.Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015. Η βρεφική θνησιµότητα έχει εκτιναχθεί στο 4%. Ήταν 2.6% το 2012, πήγε στο 3.65% το 2013. το 2014 σταθεροποιείται στο 3.75% -ίσως επειδή είχαν φουντώσει τα Κοινωνικό Ιατρεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και βλέπουμε ξανά μια αύξηση στο 4%. Πλέον ούτε οι δομές αλληλεγγύης μπορούν να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. […] Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να φέρουν φάρμακα οποιασδήποτε κατηγορίας που δεν έχουν λήξει και δεν είναι «κοντόληκτα» και γάλατα βρεφικής ηλικίας.

Θ.Γ. :Ποιες ώρες μπορεί να φέρει κάποιος φάρμακα και γάλατα;

Γ.Β. :Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ Δευτέρα με Παρασκευή και το Σάββατο 8πµ με 1μμ.

Θ.Γ.: Στο κοµµάτι της παραγωγής πoλιτικών στον χώρο της Υγείας, βλέπεις ουσιαστικές διαφορές µεταξύ της περιόδου Πoλάκη-Ξανθού και αυτής του Γεωργιάδη επί ΝΔ;

Γ.Β. Η παραγωγή πολιτικής είναι η ίδια Οι σημερινoί ακολoυθoύν και διαχειρίζονται το ίδιο μνημόνιο που ακολουθούσαν και οι προηγούμενοι.Οι οδηγίες από έξω είναι συγκεκριμένες
σε όλoυς τoυς τoμείς τηςYγείας. H μόνη διαφορά είναι ότι οι τωρινοί έχουν μια ανάγκη που δεν είχαν οι προηγούμενοι Να σώσουν κάτι από το υποτιθέμενο αριστερό προφίλ τους.
Ενώ ο Γεωργιάδης ήταν τελείως κυνικός ως νεοφιλελεύθερος.Ο Πολάκης και ο Ξάνθος έχουν αυτοπαγιδευτεί Ενώ μπορεί να έχουν την διάθεση να κάνουν κάποια πράγματα διαφορετικά, να κάνουν τομές, μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο δεν μπορούν παρά να υλοποιήσουν τα ίδια νεοφιλελεύθερα μέτρα. Επί μέρους χτυπήματα διαπλοκής,όπως η λίστα χειρουργείου είναι μια καλή κίνηση, κάποια μέτρα που παίρνουν για τα φακελάκια, αν υλοποιηθούν. Αυτά όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και αυτά γίνονται ώστε να περισωθεί ότι γίνεται από το «αριστερό» προφίλ τους.

Θ.Γ.: Επομένως στα μείζονα ζητήματα, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου και η προηγούμενη είναι ένα και το αυτό;

Γ.Β.: Ακριβώς. Βλέπει κανείς τα νοσοκομεία που αδειάζουν από δυναμικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Προσλήψεις μόνιμες γίνονται με το σταγονόμετρο επειδή το απαγορεύει η τρόικα. Μπορεί πριν να μην γινόντουσαν καθόλου αλλά η τραγική κατάσταση που επικρατεί δεν αντιστρέφεται επί της ουσίας. Η χρηματοδότηση συνεχίζει να πέφτει. Πως θα ανατάξεις ένα σύστημα Υγείας με τόσο σοβαρά προβλήματα σε μια κοινωνία με τόσο σοβαρές επιπτώσεις όταν δεν έχεις χρήματα;

Θ.Γ.: Εσένα, αν σου πρότειναν, ως βαθύς γνώστης του χώρους της Υγείας να αναλάβεις Υπουργός σε μνημονιακό περιβάλλον με την ελπίδα να βελτιώσεις έστω μερικά πράγματα, Θα το έκανες

Γ Β.:'Οχι, είναι χειρότερο αυτό. Γιατί Θα κοροϊδεύω τον εαυτό μου και τον κόσμο. Είναι καλύτερο να πεις ότι εγώ πιστεύω ότι σε μνημονιακό περιβάλλον δεν γίνεται τίποτα, οπότε έχετε δύο επιλογές. Η να υποκύψετε απόλυτα στο μνημόνιο χωρίς καμία αυταπάτη ή επαναστατείτε και το ανατρέπετε. Διαφορετικά κάνω στην άκρη την κοινωνία και παγιώνω την μνημονιακή κατάσταση.

Θ.Γ..: Περίμενες ποτέ ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Θα έριχνε χημικά έξω από το Σκοπευτήριο Καισαριανής και στους συνταξιούχους

Γ Β.: Ναι, το περίμενα από το καλοκαίρι του 2015. Όταν είσαι κόντρα στην κοινωνία, ένα κομμάτι της τουλάχιστον, Θα σου αντισταθεί και εσύ Θα το καταστείλεις. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια αριστερή κυβέρνηση, επομένως δεν είναι έκπληξη τα μέτρα καταστολής. Είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που πρεσβεύει πλέον.

Θ.Γ.: Εχει επιπτώσεις και στα κινήματα αλληλεγγύης η μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ;

Γ.Β.: Πολύ μεγάλη και το παρατηρώ στα Κοινωνικά Ιατρεία. Άνθρωποι, εθελοντές που είναι ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ ή φιλικά διακείμενοι στην κυβέρνηση έχουν κάνει πίσω σε αιτήματα και αγώνες που τα θεωρούσαμε αυτονόητα πριν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θ.Γ. Το βλέπουμε και με το θέμα του Ελληνικού αυτό το φαινόμενο...

ΓΒ.: Πάρα πολύ. Η ζημιά που έχουν κάνει στα κινήματα αλληλεγγύης είναι τεράστια. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων που έχει αδρανοποιηθεί.

Θ.Γ.: Εχετε εικόνα του τι γίνεται στην Ευρώπη στον χώρο της Υγείας;

Γ.Β.: Βρέθηκα στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες μετά από πρόσκληση συνδικάτων και αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων στο Βέλγιο για να συζητήσουμε για την Υγεία στην Ελλάδα Τελικά συζητήσαμε πιο πολύ για την κατάσταση της Υγείας στο Βέλγιο το οποίο αρχίζει να θυμίζει Ελλάδα Μπαίνει σε μία φάση λιτότητας παρ όμοια με την δική μας. Και ήταν τόσο προβληματισμένοι οι Βέλγοι για τις εξελίξεις στη χώρα τους ώστε κατέληξα να ενημερώνομαι εγώ, αντί να ενημερώνω. Σε όλη την Ευρώπη, στα κινήματα είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως πειραματόζωο. Να παραχθούν πολιτικές που θα πάνε και σε αυτούς. Άρα η κατάσταση αφορά τους πάντες! Και είναι κοινή πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε τον αγώνα. Οι λέξη «προδοσία» είναι πολύ συχνή στα λόγια των ανθρώπων των Ευρωπαϊκών κινημάτων. 0 ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην Αριστερά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Θ.Γ.: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης;

Γ.Β.: Στην αλληλεγγύη υπάρχει μια σχέση οριζόντια. Ο άνθρωπος που προσφέρει και ο άνθρωπος που δέχεται την αλληλεγγύη είναι σε μία ισότιμη κατάσταση. Γιατί αυτοί οι ρόλοι μπορεί να εναλλάσσονται πολύ συχνά. Είναι μια δυναμική κατάσταση. Σήμερα είμαι στην θέση που πρέπει να προσφέρω, αύριο μπορεί να είμαι στην θέση που θα πρέπει να δεχθώ αλληλεγγύη. Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ισότητας. 'Η μπορεί κάλλιστα να έχει και τους δύο ρόλους. Ενώ στην φιλανθρωπία υπάρχει μια μονόδρομη, στατική και εξουσιαστική σχέση. Όταν ένας άνθρωπος είναι πεσμένος στο έδαφος πρέπει να τον σηκώνεις με το ένα χέρι και με το άλλο να δείχνεις αυτόν που τον έριξε στο έδαφος. Αν δεν κάνεις την δεύτερη κίνηση έχει κάνει μισή δουλειά γιατί αυτός Θα ξαναβρεθεί στο έδαφος.

ΠΗΓΗ : Δρόμος της αριστεράς/Νόστιμον ήμαρ,9-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: