Η Εβδομάδα των Παθών του Αλ. Τσίπρα



Του Ν. Κλαυσίγελου

Η Μεγάλη Εβδομάδα, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται στις εκλογικές του περιφέρειες λόγω Πάσχα, εκτιμάται ότι θα είναι η εβδομάδα των εξελίξεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης ή την επαναφορά στο προσκήνιο των σεναρίων Grexit που απειλούν να διαμορφώσουν μία νέα εφιαλτική πραγματικότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Τα ερωτήματα, όμως, που ανακύπτουν εν μέσω των ραγδαίων και κατακλυσμιαίων εξελίξεων είναι πολλά:

Το πρώτο ερώτημα που αφορά την κυβερνητική πορεία έχει σχέση με το ποιος θα υπογράψει την επιτευχθείσα συμφωνία, η οποία έτσι κι αλλιώς, θα επιφέρει νέα επώδυνα μέτρα κυρίως στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Θα την υπογράψει ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει θέσεις τις δικές του «κόκκινες γραμμές» καθώς επενδύει και ευελπιστεί ότι μπορεί να ευθυγραμμισθεί και να ηγηθεί εν τέλει της «πρωτοβουλίας των 53+»,  ή ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος επιβιώνει ως στέλεχος … παντός καιρού, χάρη στην υποστήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.  Γιάννη Δραγασάκη;

Ο κ. Δραγασάκης, μπορεί να μην αντέχει τα ξενύχτια και τις εξαντλητικές ώρες της  διαπραγμάτευσης αλλά έχει φροντίσει να να δημιουργήσει ένα «οικονομικό περιβάλλον» που υπηρετεί τις πολιτικές του φιλοδοξίες, οι οποίες, από την μία πλευρά αποβλέπουν την οικοδόμηση ισχυρών διασυνδέσεων με το οικονομικό-επιχειρηματικό κατεστημένο και από την άλλη, να ανιχνεύσει πολιτικές λύσεις διακυβέρνησης της χώρας χωρίς τον κ. Τσίπρα μέσω οικουμενικών σχημάτων.

Ο «επίμονος κηπουρός» κ. Γ. Χουλιαράκης, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι το ενδεδειγμένο πρόσωπο, τόσο για να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές, στην περίπτωση που  κάτι πάει στραβά και δεν ικανοποιηθεί το όριο του αφορολόγητου των 9.500 ευρώ που έχει θέσει ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος ότι  θα κατορθώσει να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και ολοκληρωθεί  άμεσα η αξιολόγηση.

Προς τούτο μάλιστα κάλεσε και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, πέρα από τις φραστικές αντεγκλήσεις, παρέχει χείρα βοηθείας στον πρωθυπουργό,  να μην ποντάρει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει και υπογράμμισε ότι  την Πέμπτη που δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας για τα οικονομικά, θα πρέπει η ΝΔ να εξηγήσει τη βασιμότητα τού ισχυρισμού της ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στη συνέντευξη του προέδρου της ΕΕ κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει ποια θέσει παίρνει σε αυτή τη δύσκολη καμπή. Το ίδιο ερώτημα απηύθυνε και στην  κυρία Φ. Γεννηματά και τον κ. Στ. Θεοδωράκη, λέγοντας τους πως θα έπρεπε να αναλογιστούν τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη και να βάλουν πλάτη αντί να επιχειρούν τη συγκρότηση κεντροδεξιού μετώπου.
«Θα σας συνιστούσα κύριοι της αντιπολίτευσης να μην βάλετε τα λεφτά σας όλα στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Κατανοώ βεβαίως γιατί σας πιέζουν διακαώς για να το κάνετε αυτό. Ξεκινήσατε με την πρώτη σας συνέντευξη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας δεν βιάζομαι, και τώρα σας βλέπω να βιάζεστε και να αγκομαχάτε. Γιατί; Κάποιοι σας πιέζουν. Αυτοί έχουν λόγο βεβαίως. Έχουν χρέη, πιθανώς έχουν διώξεις, θέλουν να κρατάνε μέσα ενημέρωσης χωρίς να πληρώνουν φόρους, κάποιοι άλλοι βλέπουν δικούς τους συνεργάτες σε κάποιες λίστες, έχουν λόγους να θέλουν, αδιαφορώντας για την πορεία αυτής της χώρας, αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Εσείς όμως κάνετε λάθος αν παίζετε σε μια ζαριά τα πάντα, για τον απλό λόγο ότι θα διαψευστείτε. Και αμέσως μετά τι θα κάνετε; Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη αξιολόγηση. Και αν διαψευστείτε και εκεί; Το ξέρετε το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό. Στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος».

Ανεξάρτητα από τις «κορώνες περί διαπλοκής», το δεύτερο ερώτημα,  το οποίον αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας είναι αν θα συνηγορήσει τελικά στο «πρόσθετο πακέτο» των περίπου 3 δισ, ευρώ, το οποίο θα ψηφιστεί μεν από τη Βουλή αλλά θα εφαρμοστεί αν πέσουν έξω οι στόχοι του προγράμματος.

Είναι μία πράξη «μείζονος υποτέλειας»,  η οποία μπορεί μεν να περάσει τελικά από τη Βουλή αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ανεπανόρθωτα τραυματισμένη. Τούτο, διότι, όχι γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας υπέγραψε μία παρόμοια ρήτρα στο τρίτο μνημόνιο και, ως εκ τούτου, ο «κακός κ. Σόϊμπλε» έχει κάθε λόγο να ζητεί την ενεργοποίησή της, αλλά θα καταρρεύσει οτιδήποτε απέμεινε από το «ηθικό πλεονέκτημα » του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.  Τσίπρας, μετά την κατάρρευση των γραμμών άμυνας απέναντι στο ΔΝΤ, με  τις γελοιότητες της  επιχείρησης αξιοποίησης της  δημοσιοποίησης των υποκλαπέντων συνομιλιών του μέσω WikiLeaks,  παίζει το τελευταίο του χαρτί κυρίως απέναντι στην κυρία Άνγκερλα Μέρκελ: ότι εγώ σου «καθάρισα» το προσφυγικό, αλλά θέλω στήριξη στην αξιολόγηση, διαφορετικά θα παραιτηθώ!!! 

Είναι μία άκρως μοιρολατρική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Είναι αλήθεια πάντως ότι η κυρία Μέρκελ θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να παραμείνει  στην  εξουσία στην Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν γνωρίζει ακόμη τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει επενδύσει στις σχέσεις του με το Βερολίνο στο χρεοκοπημένο «μηχανισμό Σαμαρά», αλλά και κυρίως διότι η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να ευτελιστούν περεταίρω το ευρωπαϊκά κινήματα στην Ευρώπη που αμφισβητούν στη λιτότητα.

Τι κι αν ο Τσίπρας, μ΄ άλλα λόγια, αναμένει στην αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, γεγονός είναι ότι αναγκάζεται να κάνει την μία υποχώρηση μετά την άλλη.  Εξάλλου, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι με τους σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους «φλερτάρει» ο κ. Τσίπρας,  η κυρία Μέρκελ συγκυβερνά…

Το τρίτο είναι ότι η έκθεση της Eurostat, η οποία θα καταγράφει θετικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά, τις οποίες ο κ. Αέξης Τσίπρας θέλει να μετερμηνεύσει ως ένα Success Story για την ελληνική οικονομία, όπως ακριβώς και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς,  γνώριζαν την έκθεση πριν από τη σύνοδο Ουάσιγκτον.

Η έκθεση αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει ένα νέο κύκλο πολτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας, αφού θα αφήνει αιχμλές για παραποίηση των στοιχείων την εποχή των κ.κ. Σαμαρά Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: