Απ' την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω




Μπαίνω σ' ένα περιβόλι
βλέπω μια μελαχρινή
την ρωτώ για τ' όνομά της
και μου λέει με λεν Κική
παρακάτω μια ξανθούλα
με ματάκι γαλανό
σαν την ρώτησα κι εκείνη
μου' πε πως την λεν Κοκό

Μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω
απ' την Κική και την Κοκό
ποια να διαλέξω
την Κική την αγαπώ
μα μ' αρέσει κι η Κοκό   ] 2x

___________________________________________________________________________

Οι δανειστές ζητούν μέτρα-εγγύηση 3,6 δισ. ευρώ, πέραν των 5,4 δισ. ευρώ που ήδη συζητούνται!

του Γιώργου Παλαιτσάκη

  
Αιφνιδιασμός της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον από τις νέες - γερμανικής εμπνεύσεως - απαιτήσεις που έχουν ως στόχο να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με όρους επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες.

Εφεδρικό πακέτο επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ – πέραν των 5,4 δισ. ευρώ που ήδη συζητούνται - ζήτησαν από την Ελλάδα οι δανειστές ως «εγγύηση» για να διασφαλίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2018, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Τα πρόσθετα αυτά εφεδρικά μέτρα θα υποχρεωθεί να τα εφαρμόσει η χώρα μας μόνο στην περίπτωση κατά την οποία θα διαπιστωθεί ότι, παρά την εφαρμογή των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που προβλέπει η επικείμενη συμφωνία, καταγράφονται αποκλίσεις από την πορεία προς τον συγκεκριμένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο.

Την εξέλιξη αυτή, την οποία αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε αναλυτικό δημοσίευμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη υπό διαπραγμάτευση μέτρα (φόροι και περικοπές δαπανών) ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Σ’ αυτά θα έρθουν να προστεθούν τα λεγόμενα μέτρα «έκτακτης ανάγκης» ύψους 3-3,6 δισ. ευρώ, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση, που δεν θα πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα τελούν εν αναμονή, εν είδη αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.

 Ουσιαστικά, από το δημοσίευμα προκύπτει ότι οι δανειστές ζήτησαν πρόσθετες εγγυήσεις πιστής εφαρμογής του νέου επαχθούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, λόγω της καχυποψίας που υπήρχε και ενισχύθηκε μετά την αξιοποίηση από την κυβέρνηση των υποκλαπεισών συνομιλιών μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Η πρόταση αυτή των δανειστών φαίνεται ότι είναι γερμανικής εμπνεύσεως και, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μόνο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε ενστάσεις.

 Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ ότι έχει υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση και άφησαν να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να την αποδεχθεί, εφόσον όμως συνοδευθεί κι από κάποια δέσμευση για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. 

Όπως ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το 'πακέτο' που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους». 

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η πρόταση προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης «με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι τότε να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ». Ισχυρίστηκαν επίσης ότι «τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. 
Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

 Πάντως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προσδιόρισε το ύψος των μέτρων που υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι εγείρει εύλογες ανησυχίες ότι ακόμα και με αυτή τη λύση τα μέτρα προς άμεση εφαρμογή θα ξεπεράσουν τα 5,4 δισ. ευρώ.

 Το μεγάλο «αγκάθι» είναι αν οι δανειστές μας θα επιμείνουν στο «σκληρό σενάριο», που απαιτεί να εξειδικευτούν και να ψηφιστούν από τώρα πρόσθετα μέτρα ύψους 3-3,6 δισ. ευρώ, όπως μεγάλο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου, αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση κ.ά., ή θα εφαρμόσουν «ελαφρύ σενάριο», που θα ζητάει μόνο δέσμευση για τη λήψη των «εφεδρικών» μέτρων, ανάλογα με το ύψος τυχόν απόκλισης από τον στόχο. Υπενθυμίζεται ότι στο «πακέτο» των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που ήδη έχει αποδεχθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

1) Η εφαρμογή μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στη νέα αυτή κλίμακα, ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται στο 22% και θα επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ. 
Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 37%. 

Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου 45%. Ειδικά για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, θα ισχύει και πάλι έκπτωση φόρου, η οποία όμως θα είναι μειωμένη από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ και θα παρέχεται ολόκληρη σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις μέχρι 20.000 ευρώ.

 Ουσιαστικά, με τη νέα φορολογική κλίμακα, το έμμεσο αφορολόγητο όριο που δικαιούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι «χαμηλώνει», από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, ενώ οι συντελεστές φόρου που επιβάλλονται πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ αυξάνονται κατά 5 έως και 13 ποσοστιαίες μονάδες αλλά η μείωση της έκπτωσης φόρου είναι πιο μικρή.

2) Η εφαρμογή μιας νέας κλίμακας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην θα ισχύουν συντελεστές που θα επιβάλλονται κλιμακωτά ως εξής: -2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ, -5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ, -6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ, -7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ, -9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και -10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

3) Αυξήσεις φόρων στα εισοδήματα από ακίνητα: Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητα θα επέλθουν οι ακόλουθες αλλαγές: α) Αύξηση από το 11% στο 15% του συντελεστή φορολόγησης που επιβάλλεται στο ετήσιο εισόδημα μέχρι το επίπεδο των 12.000 ευρώ. β) Αύξηση από το 33% στο 35% του συντελεστή φορολόγησης που επιβαρύνει το κλιμάκιο ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ. γ) Αύξηση από το 33% στο 45% του συντελεστή φορολόγησης για το τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

4) Αλλαγές στα κλιμάκια και αυξήσεις συντελεστών στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α., μείωση του αφορολογήτου ορίου που ισχύει στην κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., καθώς επίσης και αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 5) Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

 6) Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

 7) Αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων.

 8) Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία καινούργιων και μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων.
 9) Αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.
 10) Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
 11) Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
 12) Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές.
 13) Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμο μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς.
 14) Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του 1 ευρώ ανά... αστέρι. Το κουαρτέτο των δανειστών αναμένεται να επανέλθει αύριο στην Αθήνα για να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στην Αθήνα.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: