Συρία , αντιπολίτευση και κυβέρνηση συμφωνούν:όχι στην ομοσπονδιοποίηση της χώρας




Δύο ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, το ΝΑΤΟ ανακοινώνει την άφιξη αεροσκαφών στα τουρκο-συριακά σύνορα και πολεμικών πλοίων κατά μήκος των ακτών. Η διεθνής κοινότητα σχεδιάζει μια χώρα χωρισμένη σε διαφορετικές διοικητικές οντότητες, σε αντίθεση με τη Δαμασκο και τις ομάδες κατά του Άσαντ

της Chiara Cruciati – Il Manifesto

Ρώμη, 12 Μαρτίου 2016. Nena NewsH Συμφωνία της 11ης Φεβρουάριου μεταξύ  ΝΑΤΟ και Τουρκίας μπήκε σε εφαρμογή: το Ατλαντικό Σύμφωνο άρχισε να αναπτύσσει το δικό του σύστημα εποπτείας και παρακολούθησης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας, Jens Stoltenberg, χαρακτηρίζοντας την Άγκυρα ως το μέλος της Συμμαχίας που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση της Συρίας. Γι 'αυτό και στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας φτάνουν πολεμικά αεροσκάφη, συστοιχίες πυραύλων και, κατά μήκος της ακτής, στρατιωτικά πλοία.

Το αίτημα για μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ επανέλαβε ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου πριν τέσσερις ημέρες,  στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: «Θέλουμε η παρουσία του ΝΑΤΟ να γίνει πιο αισθητή στα σύνορά μας, ώστε να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για όσους έχουν την πρόθεση να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ».


Τα πολεμικά του ΝΑΤΟ 
στο τμήμα αυτό του Αιγαίου είναι ήδη αρκετά,όπου πλοιάρια γεμάτα προσφυγες από τη Συρία προσεγγίζουν καθημερινά τις ελληνικές ακτές. Τώρα, θα αυξηθούν: «Έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε τον αριθμό των πλοίων - δηλώνει ο Stoltenberg - Υπάρχουν ήδη πέντε, και θα φθάσουν και άλλα  στις επόμενες ημέρες». Η παρουσία της Ατλαντικής Συμμαχίας, μοιάζει σαν προειδοποίηση στα όνειρα της Ρωσίας,με τον όλο και μεγαλύτερο πρωταγωνιστικό  ρόλο στις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της Συρίας.
 
Τη Δευτέρα θα είναι η μεγάλη μέρα, η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Χθες το Hnc, η επιτροπή για τις διαπραγματεύσεις, οι ομοσπονδίες των ομάδων κατά του Ασαντ, που υποστηρίζονται από το δίδυμο Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της μετά τις αμφιταλαντεύσεις της περασμένης εβδομάδας: μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, της 27 Φεβρουαρίου, άλλαξε άποψη αρκετές φορές λόγω των παραβιάσεων που τις αποδίδει στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Με χθεσινή δήλωση της, η  Hnc δέχεται να καθίσει στο τραπέζι ως απάντηση στις «ειλικρινείς διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης» και για να μπει ένα τέλος στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο. 

Στη συνέχεια, βέβαια,αναφέρει ότι στη Γενεύη η αντιπολίτευση θα πιέσει για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και στην οποία ο Πρόεδρος Άσαντ και το πολιτικό κατεστημένο του δεν θα έχει κανένα ρόλο, ένας όρος όμως, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες συμφιλίωσης από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που επιδιώκουν μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Ασαντ, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. 

Μετά, ο Ασαντ κατά πάσα πιθανότητα θα παραγκωνιστεί. Στα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε 18 μήνες και όχι στα μέσα Απριλίου, όπως ανακοίνωσε μονομερώς η κυβέρνηση πριν από λίγες εβδομάδες.

Αυτοί που εξακολουθούν να παραμένουν έξω από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων είναι οι Κούρδοι της Συρίας, που τους απαγορεύτηκε να πάρουν μέρος μετά τον εκβιασμό της Τουρκίας. Χθες αυτός που έθεσε εκ νέου το ζήτημα μιας ενδεχόμενης παρουσίας του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης,του πολιτικού εκπρόσωπου των Κούρδων της Συρίας, ήταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ο οποίος ζήτησε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ de Mistura να καλέσει την κουρδική μειονότητα.  

Η απουσία των Κούρδων, είπε, θα είναι «ένα σημάδι αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας». Ενώ από την άλλη, είναι μια απόδειξη του ηγετικού διαπραγματευτικού ρόλου που συνεχίζει να παίζει η Άγκυρα, χάρη στο προσφυγικό και το ρόλο του προβοκάτορα κατά της Μόσχας. Ο Ερντογκάν και ο Σαουδάραβας μονάρχης έχουν τον άμεσο έλεγχο των ομάδων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στη Γενεύη, και είναι αυτοί που αποφασίζουν τις προτεραιότητες και τους όρους. Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι βρίσκονται εκτός.

Σε ένα σημείο, ωστόσο, Δαμασκός και αντιπολίτευση φαίνεται να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος: η Συρία δεν θα χωριστεί σε διαφορετικές διοικητικές οντότητες, αλλά θα διατηρήσει την ενότητα και την εδαφική της ακαιρεότητα. Η θέση αυτή διέρρευσε από τις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές πηγές, διάφοροι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, συζητούν τη δυνατότητα μετατροπής της Συρίας σε ομόσπονδο κράτος, με αυτόνομες περιοχές υπό μια κεντρική κυβέρνηση.
 
«Εξασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και αν αυτή παραμείνει μια ενιαία χώρα, υπάρχουν πολλά μοντέλα ομοσπονδιακής δομής που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν σημαντική αυτονομία σε διάφορες περιοχές», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters. 

Αμεση ήταν η απάντηση των ομάδων της αντιπολίτευσης με τον ηγέτη της Hnc, Riad Hijab να χαρακτηρίζει την πρόταση «απαράδεκτη». 
Η κυβέρνηση της Δαμασκού για την ώρα δεν τοποθετείται, αλλά το Σεπτέμβριο, σε μια συνέντευξη όταν τέθηκε το θέμα, ο Πρόεδρος Άσαντ είπε απλώς ότι τις αποφάσεις αυτές θα τις πάρει ο συριακός λαός με δημοψήφισμα. Και όχι οι δυνάμεις της Δύσης που επιδίωκαν πάντα τον κατακερματισμό της Μέσης Ανατολής, για να την κάνουν πιο διαχειρίσιμη. Από τη μεριά τους οι Κούρδοι κάνουν ένα άνοιγμα λογικό : όχι στον κατακερματισμό της χώρας, ναι σε μια διοικητική αποκέντρωση της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: