Εντείνεται η φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία




Εντείνεται η φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. (Οι γερμανικές τράπεζες είναι πράγματι ασφαλείς;)

Η διαδικτυακή πύλη FXStreet δημοσιεύει μια σύντομη ανάλυση σχετικά με τη νέα κρίση που έχει αρχίσει να διαγράφεται στην Ευρωζώνη. Με την έναρξη ισχύος των οδηγιών σχετικά με το bail-in, εντείνεται η φυγή κεφαλαίων από την περιφέρεια προς το κέντρο και οι ανισορροπίες στο Target2 φτάνουν σε νέα υψηλά. Σαυτά τα πλαίσια , οι χώρες του κέντρου δεν δείχνουν καμία πρόθεση (από τη σκοπιά τους, δικαίως) να συνεργαστούν για την επίλυση της κατάστασης.

Mike Shedlock, 11 Ιανουαρίου 2016

 
Ο φόβος είναι διάχυτος!


Τα χρήματα που κατατίθενται στην ΕΚΤ, αν και με αρνητικό επιτόκιο 0,3%, έφθασαν στο ανώτερο επίπεδο στις αρχές του 2016.


Πιθανοί λόγοι
1. Υπάρχει φόβος παντού ότι θα υποστούν ζημίες
2. Δεν υπάρχει ζήτηση για νέα δάνεια
3. Οι οφειλέτες δεν θεωρούνται φερέγγυοι
4. Ανεπάρκεια κεφαλαίων στις τράπεζες
5. αποτυχία της πολιτικής της ΕΚΤ
 
Για να ενθαρρύνει το δανεισμό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Δεκέμβριο, μείωσε κι άλλο το επιτόκιο των «παρκαρισμένων» καταθέσεων  στην ΕΚΤ από -0,2% σε -0,3%.
 
Είναι σαφές ότι αυτό δεν βοήθησε.
 
Τώρα περιμένουμε να δούμε τις ανισορροπίες του TARGET2, ένα καλό μέτρο της φυγής κεφαλαίων από κάποιες χώρες της ευρωζώνης προς άλλες.

Ανισορροπίες Target2 (σε δισεκατομμύρια ευρώ)
Χώρα / Ισολογισμός / σχόλιο
Ισπανία / -241,8 / Το χειρότερο ποσοστό από το 2012
Ιταλία / -229,6 / Η χειρότερη εικόνα από ποτέ
Ελλάδα / -97.3 / η λιγότερο κακή από το πρώτο τρίμηνο του 2015
ΕΚΤ / Το χειρότερο ποσοστό / -73,8 από ποτέ
Γαλλία / -73.5 / Το χειρότερο, από το 2011
Γερμανία / 592.5 / Η υψηλότερη τιμή από το 2012
Λουξεμβούργο / 140.4 / Η υψηλότερη τιμή ποτέ
Ολλανδία / 49,4 / Η υψηλότερη τιμή από το Σεπτέμβριο, του 2015
Φινλανδία / 31,8 / Η υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2015
Κύπρος / 2,4 / Η δεύτερη υψηλότερη από ποτέ

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Το TARGET2 είναι ένα μέτρο της φυγής κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωζώνης. Για παράδειγμα, ένας Έλληνας καταθέτης, ισπανός ή ιταλός δεν εμπιστεύεται την τράπεζά του, και έτσι ανοίγει ένα νέο λογαριασμό και μεταφέρετε τα λεφτά του σε μια τράπεζα στη Γερμανία, στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
Η παραλήπτρια τράπεζα με τη σειρά της καταθέτει τα χρήματα αυτά στην ΕΚΤ, αν και το επιτόκιο είναι αρνητικό , αντί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ισπανικά ή ιταλικά.

Η Ευρώπη τρέμει το bail-in(διάσωση τραπεζών με δικά τους κεφάλαια, των μετόχων και των καταθετών)
Ας πάμε λίγο πίσω και ας αναρωτηθούμε: Τι οδήγησε στη φυγή των καταθετών από τις τράπεζες τους, πρώτα απ 'όλα;
Η απάντηση είναι ο φόβος των bail-in, οι κατασχέσεις, οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι τράπεζες που πτωχεύουν, όπως είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Στα πιο πρόσφατα παραδείγματα η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Στα αζήτητα τα ομόλογα των ιταλικών τραπεζών
Το Reuters αναφέρει ότι οι Ιταλοί, ανησυχούν, σπεύδουν να πουλήσουν τα τραπεζικά ομόλογα.
Το Δεκέμβρη που μας πέρασε οι Ιταλοί έσπευσαν να πουλήσουν τα ομόλογά τους, αρχής γενομένης από την Παρασκευή αφού είδαν τη ζημιά που έπαθαν οι επενδυτές τεσσάρων μικρών τραπεζών που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης.

Περί τους 130.000 μετόχους και ομολογιούχους που υπέστησαν ζημίες ύψους 790.000.000 ευρώ, είδαν τις καταθέσεις τους να κουρεύονται. Ήταν η πρώτη φορά από το '30 που οι ομολογιούχοι είχαν να υποστούν απώλειες σε τραπεζική κρίση..

«Οι αποταμιευτές στην Ιταλία αγωνίζονται να πουλήσουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης», δήλωσε ο Giuseppe Sersale, διαχειριστής κεφαλαίων της Anthilia Capital. «Οι ιδιώτες επενδυτές, φοβισμένοι από τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από τη διάσωση των τεσσάρων τραπεζών, τρέχουν να πουλήσουν τα ομόλογά τους, αλλά δεν βρίσκεται κανείς να τα αγοράσει».

Τα σύννεφα πυκνώνουν
Ο φόβος αυξάνεται καθημερινά. Και γιατί όχι;
Στην Πορτογαλία, πέντε τύποι ομολόγων υποβαθμίστηκαν από "καλή τράπεζα" σε "κακή τράπεζα" μονομιάς, αφανίζοντας τους κατόχους αυτών των ομολόγων, όταν η ΕΚΤ ανακάλυψε μια οικονομική τρύπα σε τράπεζα που είχε διασωθεί το 2014 μετά από μια επιχείρηση διάσωσης.

Ο μηχανισμός διάσωσης από μόνος του δεν είναι πρόβλημα.
Η οδηγία διάσωσης, η BRRD ή«οδηγία για το bail-in», όπως ονομάζεται, είναι μια ιδέα αρκετά καλή. Δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι οι τράπεζες και οι πιστωτές τους θα διασώζονται πάντα από το φορολογούμενο.



Νευρικότητα από τα bail-in

Τα bail-in προκαλούν τεράστια νευρικότητα. Μπορείτε να βασιστείτε σε ισπανικές τράπεζες; σε ιταλικές τράπεζες; Σε γαλλικές τράπεζες; σε ελληνικές τράπεζες;

Οι καταθέτες λένε, όλο και περισσότερο, όχι. Και οι τράπεζες στις οποίες κατευθύνονται οι καταθέσεις στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, κ.λπ., δεν είναι διατεθειμένες σε καμία περίπτωση να μοιραστούν τους κινδύνους με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτές οι καταθέσεις.

Η σταθερά ανοδική πορεία, μήνα με το μήνα, των ανισορροπιών Target2, είναι η συνέπεια όλων αυτών.



Μήπως οι γερμανικές τράπεζες είναι ασφαλείς;

Και τώρα ένα ερώτημα σημαντικό: πιστεύετε ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι ασφαλείς;
Αν ναι, κάνετε λάθος. Σκεφτείτε για μια στιγμή το TARGET2.Αν η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης την εγκαταλείψουν,τότε, κάποιος θα πρέπει να υποστεί τις ζημίες από τις ανισορροπίες του TARGET2.

Πώς θα μοιράσει τότε τις απώλειες η ΕΚΤ;
Τότε,οι φορολογούμενοι,οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι θα υποστούν τις συνέπειες. Διαφορετικά, η ΕΚΤ θα πρέπει να παραβιάσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να τυπώσει χρήμα για να καλύψει τις ζημιές. Στην περίπτωση αυτή, το ευρώ θα υποστεί ένα βαρύ πλήγμα.

Τίποτα δεν είναι ασφαλές στην Ευρώπη!

 ------------------------------------------------------

 Σχόλιο απηυδισμένου  καταθέτη: Δηλαδή ούτε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε άρση του ελέγχουν κεφαλαίων ;
Πάλι έξω βλέπω να πέφτουν οι Δραγασοσταθάκηδες και ο Κούλης της γνωστής οικογενείας Χριστοφοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: