ΗΠΑ και ΕΕ στραγγαλίζουν τους αντάρτες


Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται πλέον οι αναδυόμενες οικονομίες και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα οδηγήσει αρκετές από αυτές πιο κοντά στον πνιγμό. Όλα δείχνουν, ότι μεταξύ των πρώτων υποψήφιων θυμάτων θα είναι χώρες οι οποίες έχουν αντιταχθεί τα τελευταία χρόνια στις "νουθεσίες" των ΗΠΑ και της ΕΕ εφαρμόζοντας προγράμματα ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και απορρίπτοντας το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που θέλουν να επιβάλλουν.
Ήδη , η Αργεντινή , λόγω οικονομικής κρίσης πέρασε στο άλλο στρατόπεδο ενώ ασφυκτικά προβλήματα αντιμετωπίζουν η Βραζιλία της Ρούσεφ και η Βενεζουέλα.

Στην πραγματικότητα, οι οικονομίες των αναδυόμενων χωρών , τα τελευταία χρόνια βασίστηκαν: στις εξαγωγές πρώτων υλών-μηδέ της ενέργειας εξαιρουμένης-και στα άφθονα και φθηνά κεφάλαια απο το εξωτερικό και τα οποία εμφανίστηκαν μετά από την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης που είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ .


Πλέον οι ημέρες αυτές ανήκουν στο παρελθόν. Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία τριετία  προκαλώντας ύφεση και πληθωρισμό σε πολλές οικονομίες αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών όπως για παράδειγμα της Βραζιλίας, της Αργεντινής κ.α.
Το σίγουρο είναι ότι η μείωση της τιμής πρώτων υλών δεν έχει επιπτώσεις μόνο στις  ισχυρές οικονομίες που τις παράγουν και τις εξάγουν , όπως η  Αυστραλία και ο Καναδάς , αλλά και σε εκείνες , τις πιο ευάλωτες, οι οποίες εξαρτώνται σχεδόν καθ ολοκληρία από αυτές καθώς με τον τρόπο αυτό χρηματοδοτούν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών αλλά και τα προγράμματα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού τους.
Για αυτό , πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για ένα  ντόμινο πολιτικών εξελίξεων που σηματοδοτεί η εγκατάλειψη  της πολιτικής νομισματική χαλάρωσης από την  FED . Το σίγουρο είναι ότι τα σημάδια αυτά εμφανίστηκαν εδώ και δύο περίπου χρόνια,
Το 2013, όταν άρχισαν να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις  για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, η Morgan Stanley  "μίλησε" για τις  Fragile Five (οι Εύθραυστες Πέντε). Συγκεκριμένα έκανε λόγο  για πέντε χώρες –  Βραζιλία,  Ινδία, Ινδονησία, Νότια Αφρική και Τουρκία -η οποίες  είναι, σε διάφορους βαθμούς, υπερεξαρτημένες από τα ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών τους. Κοντολογίς , είχε προειδοποιήσει ότι , όταν η FED αποφασίσει να κλείσει τους κρουνούς τότε οι "πέντε" θα βρεθούν σε μία ιδιαίτερα δυσχερή θέση.
Και φυσικά σήμερα , η "προφητεία" αυτή δεν απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα καθώς  τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται κάνουν την προοπτική της οικονομικής ασφυξίας όχι μόνο σε κάποιες από αυτές αλλά και στο σύνολο των αναδυόμενων και των φτωχών οικονομιών  ακόμα πιο πιθανή.
Στην πραγματικότητα βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μία μέγγενη που ο ένας βραχίονας αφορά στα μειωμένα έσοδα και  ο άλλος όχι μόνο στην στενότητα κεφαλαίων αλλά και στο μεγαλύτερο κόστος που θα πρέπει να καταβάλλουν για να τα εξασφαλίσουν αφού ,εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη διαφυγή κεφαλαίων από τις χώρες αυτές.
Και από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει και μία διαδικασία πιέσεων στις ισοτιμίες των εθνικών τους νομισμάτων που σε κάθε περίπτωση επηρεάζει και το επίπεδο των τιμών. Μάλιστα κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι για  πολλές από τις αναδυόμενες οικονομίες θα ανοίξει ένας νέος κύκλος με κρίσεις χρέους , που θα τις οδηγήσει στο να εγκαταλείψουν τις πολιτικές που ήταν επικεντρωμένες στα κοινωνικά προγράμματα και στην καταπολέμηση της φτώχεια και της ανέχειας.

Και στο τέλος αυτής της διαδρομής; Περικοπές δαπανών,  μείωση του εργασιακού κόστους και "μεταρρυθμίσεις" ώστε να ξαναγίνουν ελκυστικές για τους επενδυτές.