Να δεις σε λίγο που θα μιλάνε και για σαξές στόρι

  Τσίπρας: Δώσαμε σκληρή μάχη. Γλιτώσαμε το Grexit.

 Σκουρλέτης : «αναπόφευκτα θα οδηγούμασταν σε βίαιη φτωχοποίηση, μεγαλύτερη από όση έχει υποστεί ο λαός», ενώ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «θα εγείρετο και γεωπολιτικό θέμα».




Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτο

Ν. Ευαγγελάτος: «Μήπως θα έπρεπε τότε το 2009 το 2010 να βγούμε από το ευρώ» κ. Πρόεδρε; Μήπως ήταν καλύτερα ή θα ήταν καλύτερα έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Ευαγγελάτε, νομίζω ότι είναι και τα δυο που είπατε αμφισβητούμενα και οριακά. Κατ΄ αρχάς ο κόσμος λέει «μας οδηγεί στη δυστυχία η πολιτική αυτή». Γιατί μας οδηγεί στη δυστυχία; Υποστήκαμε πάρα πολλές επιπτώσεις, για να γλιτώσουμε άλλες πολύ χειρότερες.

Αυτό που κάναμε ήταν μια δύσκολη επιλογή, αλλά η επιλογή αυτή σχηματικά έλεγε να χάσουμε το 30% του ΑΕΠ, των εισοδημάτων, να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να μείνουμε μέσα στο ευρώ, να προστατεύσουμε το 70% και σε λίγα χρόνια, τώρα δηλαδή, από τώρα και στο εξής, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να βγούμε ανταγωνιστικά ισότιμα ξανά στο ξέφωτο. Και ως εκ τούτου αυτό που ο καθένας έχει χάσει είναι τώρα μία αφετηρία προκειμένου να το κερδίσει στο πολλαπλάσιο και με πολύ καλύτερους και ασφαλέστερους όρους.

Τώρα λέτε: «Εάν είχαμε βγει από το ευρώ το 2010.  Σημαίνει αυτό ότι θα είχαμε χρεοκοπήσει εννοείτε ;  Δε θα είχαμε πάρει το δάνειο. Και θα είχαμε μείνει εκτός προγράμματος, θα ακολουθούσαμε το δικό μας δρόμο. Αυτό σήμαινε πάρα πολύ απλά ότι αντί να υποστούμε ζημίες 30% και να είχαμε διαφυλάξει το 70%, θα είχαμε χάσει το περίπου 90%.

Διότι η Ελλάδα θα ήταν μια έρημη χώρα, θα ήταν των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη, θα ήταν μία χώρα η οποία θα είχε γυρίσει στη δραχμή, η οποία θα δεχόταν συνεχείς υποτιμήσεις, θα υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι παίρνεις χρήμα ,παίρνεις χαρτιά, αλλά χωρίς αγοραστική δύναμη, τα χρέη μας όμως τα οποία ήταν σε ξένο νόμισμα, τα χρέη μας τα οποία ήταν εκφρασμένα σε ευρώ δολάρια και γιεν θα εξακολουθούσαν να είναι εκφρασμένα σε ευρώ, δολάρια και γιεν.

Θα μπορούσαμε βέβαια να αρνηθούμε να τα πληρώσουμε μονομερώς, αλλά αυτό θα σήμαινε τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία λατινοαμερικάνικη χώρα, η οποία αγωνίζεται να επιβιώσει, όπως συμβαίνει με πάρα πολλές χώρες που βλέπουμε να έχουν φυσικό πλούτο, σπουδαίους ανθρώπους, αλλά παραπαίουν επί δεκαετίες.

http://www.pasok.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-newsit-g/