Η Γερμανία σε αποπληθωρισμό,η λιτότητα τιμωρεί το Βερολίνο



Άρεσε πολύ, μα πάρα πολύ, η λιτότητα εναντίον της Αθήνας, της Μαδρίτης, του Δουβλίνου, της Ρώμης και της Λισαβόνας και αυτό το πλήρωσε η Ευρώπη, όλη η Ευρώπη, πολύ γλήγορα, με το εμπόριο και την παραγωγή να πέφτουν ραγδαία σε μια "στενωπό", η οποία σε περιόδους κρίσης, ονομάζεται "προ-κυκλική", δηλαδή επιβαρύνει τάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά αρνητικές. 
Ο πληθωρισμός – ο φόβος και ο τρόμος των Τευτόνων και όχι μόνο αυτών-αντιμετωπίστηκε τόσο αποτελεσματικά,τόσο που σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς κοινό νόμισμα, η δυναμική των τιμών να υποχωρήσει και να βρεθεί γύρω ή κάτω από το μηδέν. Κάτι σπάνιο, στην οικονομία, διότι όταν οι τιμές πέφτουν,τότε η αγορά προϊόντων αναβάλλεται για αργότερα όταν θα πέσουν κι άλλο, οπότε η παραγωγή παγώνει (δεν παράγεται, γνωρίζοντας ότι οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες) και αυξάνεται η αξία του χρέους.

Δεν είναι τίποτα,είναι η απάντηση του Βερολίνου, τόσο της Άνγκελας Μέρκελ όσο και του διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann. Εκτός, φυσικά,από τον Κέρβερο της οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μόλις χθες απειλούσε και πάλι τους Έλληνες, "καλώντας τους" να μην ψηφίσουν Τσίπρα ή οποιονδήποτε άλλο δεν θα εγγυάται ότι θα είναι πιστός εκτελεστής των εντολών της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Τώρα το Βερολίνο βλέπει τη μαύρη παλίρροια του αποπληθωρισμού να γυρίζει σπίτι. Το ινστιτούτο στατιστικής Destatis, το γερμανικό αντίστοιχο της Στατιστικής Υπηρεσίας, σημείωνε ότι το Δεκέμβριο, ο Ευρωπαϊκός Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν  + 0,1%, ενώ λίγους μήνες πριν ήταν μόλις + 0,5% .Η τελική εκτίμηση, (και όχι η προσωρινή, όπως ήταν η σημερινή) θα ανακοινωθεί μεθαύριο, όταν η Eurostat – θα ανακοινώσει την προκαταρκτική εκτίμηση για τις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Η Ισπανία είναι ήδη κάτω από 1,1%, με μια πολύ δυναμική επιτάχυνση προς τα κάτω.Η αιτία αυτής της επιτάχυνσης είναι κυριολεκτικά μία ακόμα "καλή είδηση" - για τις καταναλώτριες χώρες  εισαγόμενης ενέργειας – όπως είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αλλά το τέρας εξυπνάδας ονόματι Jens Weidmann, αν και αναγκάστηκε από τα ίδια τα στοιχεία να παραδεχτεί ότι "ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι υπαρκτός", δήλωσε, ωστόσο,  ότι "δεν είναι τίποτα", μπορεί μάλιστα να μας ωφελήσει. Και πρόσθεσε: "Αν κρατήσει λίγο." Είναι περίεργο, ο διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας, μπροστά στον αποπληθωρισμό, να καλεί όλους να σταυρώσουν τα χέρια τους και να ελπίζουν για το καλύτερο ...

Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ - στις 22 Ιανουαρίου - θα έχει αποφασιστική σημασία ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η  "ποσοτική χαλάρωση" ευρωπαϊκού τύπου που θα περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητο για να βγούμε από την συστημική κρίση, αλλά τουλάχιστον θα θέσει τον ευρωπαϊκό χώρο στο ίδιο επίπεδο με τους δυτικούς ανταγωνιστές τους - τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία - από την άποψη της "επεκτατικής" νομισματικής πολιτικής.

Ολοι βέβαια γνωρίζουν ότι ο πανέξυπνος Weidmann θα συνεχίσει να αντιδρά ή θα κάνει τα πάντα για να αναβληθεί η απόφαση, επειδή στις 25 του μήνα οι Έλληνες θα ψηφίσουν για το νέο κοινοβούλιο τους και θα επιλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Και το Βερολίνο δεν θα ήθελε με το τίποτα οι έλληνες ψηφοφόροι να πάνε στις κάλπες με λιγότερο φόβο για τις συνέπειες μιας "λάθος επιλογής σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας", δηλαδή, με τη βεβαιότητα ότι η νομισματική πολιτική θα είναι λιγότερο "σφικτή".

Εάν ούτε ο αποπληθωρισμός δεν μπορεί να κάνει αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν, τότε για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι μέρες που έρχονται θα είναι τραγικές ...