Στο ΣτΕ ο Δήμος Φιλαδέλφειας για το Ρυθμιστικό

  Επεισόδια στο δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας
Μετά την απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε παρά τους τραμπουκισμούς οπαδών της ΑΕΚ, ο Δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του νέου ρυθμιστικού σχεδίου. 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε την Παρασκευή ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας εναντίον του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας – Αττικής (Ν. 4277/2014), που αποχαρακτηρίζει  δασική έκταση του άλσους Φιλαδέλφειας και την παραχωρεί για τα σχέδια κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Ο δρόμος για την προσφυγή άνοιξε στο τελευταίο επεισοδιακό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, που αποφάσισε με πλειοψηφία 18 ψήφων (και 5 αποχές) να εξουσιοδοτήσει «τον δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του δήμου».

Το Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής («Τροποποίηση – Επικαιροποίηση της μελέτης με τίτλο “Προστασία, Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας”», αριθ. πρωτ.  2008/03.11.2014), που απορρίπτει δημοτική μελέτη ανάπλασης του άλσους με την επίκληση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη διοικητική πράξη κατ’εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού.

Με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Δήμος στρέφεται εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση.
«Ισχυριζόμαστε ότι ο νέος ρυθμιστικός νόμος αντιτίθεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών, στη δασική νομοθεσία και γενικότερα στην πολεοδομική νομοθεσία.

Είναι πολιτικό μας καθήκον να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία και το πράσινο, συνεχίζοντας την παράδοση παλαιότερων δημοτικών αρχών. Διεκδικούμε το δικαίωμα του δήμου να διαχειρίζεται το άλσος στην ολότητά του και να διαφυλάξει το δασικό χαρακτήρα του.

Το γήπεδο της ΑΕΚ μπορεί και πρέπει να γίνει με απόλυτη προστασία του άλσους, στα όρια του παλιού  παραχωρητηρίου των 26,6 στρεμμάτων.
Δεν γίνεται να μην έχει λόγο ο δήμος σε μια σειρά βασικών παραμέτρων, όπως η συγκοινωνιακή παράμετρος, η περιβαλλοντική, η χωροταξική, το ύψος γηπέδου.
Δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση με την τοπική κοινωνία για το σχέδιο του γηπέδου, δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση της πόλης.  

Λέμε ναι στο γήπεδο, αλλά με σεβασμό στην πόλη και την τοπική κοινωνία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Βαγγέλης Κουμαριανός.

Ολόκληρο το κείμενο προσφυγής αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.»:
aitisi-akirosis-ruthmistikou.pdf 

[--->]