Plan B για εκλογή Προέδρου και υπογραφή νέου μνημονίου

του Δημήτρη Μηλάκα
Ακούγοντας το - περί εθνικής ευθύνης και διανομής κυβερνητικών πόστων - διάγγελμα Σαμαρά για την ανάγκη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή γίνεται σαφές ότι  ενεργοποιείται το  plan B ενός συστήματος που δίνει μάχη για την επιβίωση και αναπαραγωγή του.

Η εν λόγω εναλλακτική (plan B) είχε διατυπωθεί και παρουσιαστεί εγκαίρως από πρωτοβουλία που ανέλαβαν ανησυχούντες βουλευτές. Η πρωτοβουλία τους, σε γενικές γραμμές, ζητούσε:




  • εθνική συνεννόηση προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επίσης από την παρούσα Βουλή
  • σαφές χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015 και μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. 
         
 Η εν λόγω πρωτοβουλία παραμερίστηκε μετ’ επαίνων καθώς το σύστημα Σαμαρά πίστευε πως είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει  τα 180 κουκιά που απαιτούνται για την εκλογή του προέδρου. Η πρώτη ψηφοφορία με τα πενιχρά αποτελέσματα και το «φασούλι της μπόχας» που έσκασε με την υπόθεση Χαϊκάλη έκαναν σκόνη τις πρωθυπουργικές βεβαιότητες περί της δυνατότητας συγκέντρωσης της προεδρικής πλειοψηφίας.

 «Ευτυχώς», ωστόσο, υπήρχε έτοιμο το plan b που σε ανύποπτο χρόνο ανέπτυξαν οι υπεράνω πάσης υποψίας ανησυχούντες για τον τόπο και το μέλλον του βουλευτές. Αυτό το σχέδιο επανέλαβε στο διάγγελμά του ο Αν. Σαμαράς, πασπαλισμένο με ολίγες κατηγορίες για τον ύποπτο και αντεθνικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε ο πρωθυπουργός; Κοίτα, λοιπόν, κάποιες συμπτώσεις…

  • εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή
  • προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών
  • και η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.

Και καθώς ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως τίποτε σε αυτόν τον κόσμο δεν προσφέρεται άνευ ανταλλάγματος, ούτε καν η συμφωνία για τη σωτηρία της πατρίδος, φρόντισε να καλλιεργήσει ορέξεις  για υπουργικά οφίτσια με υποσχέσεις για κυβερνητική διεύρυνση.

Κάπως έτσι οδεύει η συγκυβέρνηση στη δεύτερη ψηφοφορία για τη εκλογή του Σταύρου Δήμα στη θέση του προέδρου της δημοκρατίας. Κάπως έτσι φιλοδοξεί να εντάξει στο διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα που υπόσχεται όσους λείπουν για να σχηματιστεί ο μαγικός αριθμός των 180. Κάπως έτσι, όσοι σκέφτονται να επιβιβαστούν στο νέο σχήμα θα δικαιολογήσουν το σάλτο τους στους ψηφοφόρους και τη συνείδησή τους: «Για το καλό του τόπου»…

Και μετά, εφόσον όλα εξελιχθούν «ομαλά», εκλεγεί ο πρόεδρος και δοθεί η παράταση του βίου της κυβέρνησης, όλοι αυτοί μαζί «για το καλό του τόπου» θα ολοκληρώσουν και τυπικά τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές:

  • Επιπρόσθετα μέτρα 1+1 δις στον προϋπολογισμό του 2015
  • Αύξηση στον ΦΠΑ, δηλαδή ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ρεύμα, ύδρευση, βιβλία, περιοδικά, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και θεάτρου.
  • Αλλαγές στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων.
  • Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%.
  • Περισσότερες – ευκολότερες – κατασχέσεις.

Τα παραπάνω, μαζί με όσα ακόμη περιγράφονται στα 17 προαπαιτούμενα των δανειστών για να «προσφερθεί» στη χώρα η προληπτική γραμμή πίστωσης καθώς και η στενή εποπτεία που αυτή η γραμμή συνεπάγεται, αποτελούν τελικά την συνεισφορά όσων  βουλευτών αθροιστούν  υπέρ της εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Για το καλό του τόπου…
[--->]