Για την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών «δημεύτηκαν» οι περιουσίες των κατοίκων.
Ομάδα «άμεσης δράσης» οργάνωσαν οι πολίτες στο Αποπηγάδι Χανίων, με στόχο την προστασία των βουνών της περιοχής από την επέλαση της «πράσινης ανάπτυξης». Αιτία πολέμου αποτελεί το τεράστιο υβριδικό αντλησιοταμιευτικό και αιολικό έργο της γαλλικής εταιρείας EDF, για το οποίο έδωσε πριν από λίγες μέρες το πράσινο φως το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Την Κυριακή οργανώθηκε στα Παλαιά Ρούματα Χανίων λαϊκή συνέλευση των πολιτών της μιας από τις περιοχές που θίγονται από το έργο και αποφασίστηκε, εκτός από τη νομική οδό, να οργανωθεί και περιφρούρηση των βουνών. Αντίστοιχες ομάδες πολιτών έχουν συσταθεί και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, ενώ σε μία περίπτωση έχει γίνει δυναμική εκδίωξη εκπροσώπων της εταιρείας από την περιοχή τους.
Πραγματικότητα πλέον αποτελεί ο συντονισμός όλης της Κρήτης εναντίον των «επενδυτών» που σφετερίζονται τις περιοχές του νησιού. Το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ λειτουργεί εδώ και χρόνια με τοπικές επιτροπές, αλλά και με τη συμμετοχή των ορεινών δήμων της Κρήτης. Οι εκπρόσωποι του Δικτύου εξηγούν πως πλέον οι άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποβλέπουν στη μείωση της ρύπανσης ή στην κάλυψη αναγκών της Κρήτης, αλλά έχουν γνώμονα μόνο το κέρδος των εταιρειών εις βάρος των άλλων παραγωγικών δυνατοτήτων του νησιού. Ειδικά στο Αποπηγάδι Χανίων, η εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών έγινε και εις βάρος της περιουσίας των κατοίκων, αφού οι πατρογονικές τους εκτάσεις «δημεύτηκαν» μέσω της διαδικασίας του δασικού χαρακτηρισμού (για τις οποίες ωστόσο οι κάτοικοι καλούνται να πλρώσουν ΕΝΦΙΑ!).
Η επιθετική πολιτική των εταιρειών πάντως οδηγεί σε ανάλογες απαντήσεις από τους κατοίκους: «Από την αρχή είχαμε διαμηνύσει στην εταιρεία να μη γελιέται ότι με τα “καθρεφτάκια και τις χάντρες” θα συνεχίσει ανενόχλητη», αναφέρεται στην απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης του Αποπηγαδιού, ενώ προαναγγέλλεται η μαζική προσφυγή για την ακύρωση του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
[--->]