Οι Financial
Times αποκάλυψαν έναν από τους λόγους της κρίσης στην Ουκρανία , ή
τουλάχιστον αυτόν που έβαλε σε κίνηση το μηχανισμό του πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Γιανουκόβιτς,που
θεωρήθηκε ένοχος επειδή διέκοψε τις συνομιλίες με την Ευρώπη.
Αύγουστος του 2013 - Η Franklin Templeton Investment με έδρα την Καλιφόρνια , η οποία δραστηριοποιείται σε 35 χώρες , και διαχειρίζεται 880 δισεκατομμύρια δολάρια , πολλά από τα οποία ανήκουν σε συνταξιοδοτικά ταμεία , υλοποιεί μια νέα στρατηγική ρίσκου : Ολοκληρώνει την αγορά ομολόγων του ουκρανικού δημοσίου ύψους 5 δισ. ευρώ, ουσιαστικά, δηλαδή, αγοράζει το 20% του χρέους της χώρας . Η εταιρεία χρηματοδότησης δεν είναι νέα σε τέτοιου είδους πράξεις : στο παρελθόν είχε αγοράσει ένα μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων της Ιρλανδίας κοψοχρονιά , στοιχηματίζοντας στο δανεισμό της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ με τα σχετικά κοινωνικά μέτρα : έβγαλε τόσο πολλά κέρδη που μπήκε στον πειρασμό να το επαναλάβει.
Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2013 - Τόσο ο οίκος αξιολόγησης Moody όσο και ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ουκρανικών ομολόγων Ουκρανοί σε σκουπίδια . Οι δύο εταιρείες υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους ότι μόνο η ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης με την Ευρώπη μπορεί να αυξήσει την αξία των ουκρανικών ομολόγων και να βελτιώσει τις μελλοντικές αποδόσεις τους . Σ’αυτό φυσικά ελπίζει και η Franklin Templeton η οποία χωρίς αυτήν την "πολιτική λύση" θα την πατούσε και μαζί της πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία .
Νοέμβριος 2013 – Ο Γιανουκόβιτς παγώνει αιφνιδιαστικά τις συμφωνίες σύνδεσης με την ΕΕ , συμφωνίες για τις οποίες η κυβέρνηση του Κιέβου είχε προχωρήσει σε μια σειρά από σφαγιαστικές αντιλαϊκές πολιτικές με αντάλλαγμα την παροχή κοινωνικής βοήθειας. Αρχίζουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με μερικές χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους που τα μμε χαρακτηρίζουν ως ε "πορτοκαλί" επανάσταση . Αλλά είναι μόνο μια γεύση για όσα θα επακολουθήσουν.
2 Δεκ 2013 - Η ουκρανική κυβέρνηση νόμιμα εκλεγμένη (αρέσει δεν αρέσει) , διαπράττει το θεμελιώδες σφάλμα : παίρνει 8 δισ. δολ. από την Κίνα με τον υπαινισσόμενη ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κάνει και χωρίς τη «βοήθεια» του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Οι επενδύσεις τηςTempleton Investments , καθώς και εκείνες των άλλων εταιρειών και τραπεζών αμερικανικών και ευρωπαϊκών, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο . Το πράγμα ανησυχεί και τη Ρωσία , η οποία σίγουρα δεν βλέπει και με τόσο καλό μάτι την είσοδο του Πεκίνου στη Μαύρη Θάλασσα
Δεκέμβριος 2013 – Το διακύβευμα μεγαλώνει και στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ΜΚΟ με σαφές αμερικάνικο στίγμα και χρηματοδότηση 65 εκατομμύρια δολάρια από την «Renaissance Foundation , του Σόρος . Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο , αλλά με όλο και λιγότερο κόσμο στους δρόμους, ιδιαίτερα μετά την 17η Δεκεμβρίου ημέρα κατά την οποία η Ρωσία έδωσε 15 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια δάνειο στην Ουκρανία και τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τα 400-265 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα .
Γενάρης 2013 - Η διαμαρτυρία δείχνει να φτάνει στο τέλος της, αλλά εν τω μεταξύ έχει μπει σε λειτουργία ο μηχανισμός που εδώ και αρκετά χρόνια εχει στηθεί: αφού οι λεγόμενοι πορτοκαλί είναι χλιαροί , κρίθηκε σκόπιμη η προσφυγή στις ακροδεξιές πολιτοφυλακές που αμέσως ανεβάζουν τη σύγκρουση στα ύψη και ψάχνουν νεκρούς ώστε να αναδείξουν μηντιακά το θέμα και να δώσουν μια παγκόσμια δραματική διάσταση στην ιστορία.Αυτό δηλαδή που ήθελαν να περάσουν ήταν ότι,οι Ουκρανοί ήταν πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να απαλλαγούν από μια κυβέρνηση και ένα πρόεδρο που οι ίδιοι είχαν εκλέξει. Στην πλατεία,παράλληλα κάνουν την εμφάνιση τους φωτογραφίες σουβενίρ του Stepan Bandera , του δήμιου του Κατλίν και Κέλτικοι σταυροί , καθώς και τόνοι κονσέρβες και τονωτικά με την επωνυμία Euromaidan μεταξύ των διαδηλωτών , σημάδι οργάνωσης και σε καμία περίπτωση αυθορμητισμού, προσεκτικά προετοιμασμένη .
Σ’ αυτές τις συνθήκες , αλλά και με τις προγραμματισμένες σφαγές που υλοποιούν ειδικοί ελεύθεροι σκοπευτές, το πραξικόπημα πετυχαίνει , οι επενδυτές της Franklin & Company ανασαίνουν με ανακούφιση, η δε αμερικανική διοίκηση είναι απόλυτα βέβαιη ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου