Η δολοφονία του Ν. Σακελλίωνα και το διαρκές έγκλημα της συγκάλυψης

 
 
Στις 11 Μαΐου 2008, ο Νίκος Σακελλίων στη διάρκεια αστυνομικού «ελέγχου» πέφτει σε κώμα και λίγο αργότερα πεθαίνει: «Ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν με μπουνιές, σφαλιάρες και αγκωνιές πίσω από το κεφάλι. Το παιδί δεν προσπάθησε να διαφύγει»
Την 31η Μαρτίου, αναμένονται οι τελικές αγορεύσεις στη δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Νίκου Σακελλίωνα.
 
Είχε προηγηθεί εισαγγελική έφεση επί της αθωωτικής απόφασης του πρώτου δικαστηρίου για τους τέσσερις ειδικούς φρουρούς του αστυνομικού τμήματος Ακροπόλεως, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Η πρωτόδικη απόφαση για την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών, χωρίς καμία αιτιολογία - και ενώ υπήρχαν μαρτυρίες για άγριο ξυλοδαρμό του θύματος, καθώς και βίντεο που πιστοποιούσε τις ειλικρινείς δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα - υπήρξε τουλάχιστον προκλητική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όσοι βρέθηκαν στην ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, το συμβούλιο συσκέφθηκε για 40 λεπτά, για να ανακοινώσει στην συνέχεια ψιθυριστά «αθώοι».

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν πως οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί ήταν «νέοι και άπειροι». Πρόκειται για τους Γ. Πανέλα, Χ. Βαϊτσούδη, Χ. Παπαναστασίου και Μ. Μουστέλη.

Επιμέρους στοιχεία της υπόθεσης προκαλούν αποτροπιασμό για τις πρακτικές συγκάλυψης των αστυνομικών εγκλημάτων:
  • Ο Νίκος Σακελλίων, ομογενής από την Τασκένδη, δολοφονήθηκε στην οδό Αναξαγόρα στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν 24 χρονών, φοιτητής αρχιτεκτονικής και αθλητής.
  • Η επίσημη, εκ των υστέρων και χωρίς καταγραφή από τους γιατρούς που τον παρέλαβαν, αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός.
Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν σε πρώτη φάση πως βρήκαν τον 24χρονο σε κατάσταση κώματος στο οδόστρωμα της Αναξαγόρα, πέφτοντας σε πλήθος αντιφάσεων. Στην συνέχεια, ισχυρίστηκαν πως ο νεαρός όταν τους είδε κατάπιε ένα σακουλάκι με ποσότητα ηρωίνης.
  • Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τρεις άλλοι αστυνομικοί, που είχαν συμπτωματικά παρακολουθήσει τη σύλληψη και την κατάρρευση του νεαρού, κατέθεσαν ότι ο Νίκος Σακελλίων είχε συλληφθεί όρθιος και είχε χειροπεδηθεί πισθάγκωνα, προτού καταλήξει.
  • Η κατηγορουμένη αστυνομικός, επιχειρώντας να πείσει το Δικαστήριο ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από άλλους αγνώστους αστυνομικούς, επιβεβαίωσε κατά την απολογία της ότι η σύλληψη ενός άνδρα σαν το θύμα, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς βία.
Το πτώμα του νεαρού άνδρα εξαφανίστηκε για 12 ώρες, όταν παραδόθηκε από την αστυνομία σε γραφείο τελετών της επιλογής της. Ο ιατροδικαστής Χρ. Λευκίδης, παρέλαβε στην νεκροψία το πτώμα σε σήψη και πλήρη παραμόρφωση, ενώ βρήκε στο άνω στόμιο του λάρυγγα συσκευασία ναρκωτικών.

Δυστυχώς, ο ιατροδικαστής απεβίωσε και επομένως δεν κατέθεσε ποτέ.


Η συσκευασία δεν εντοπίστηκε στη διάρκεια της ενδοτραχειακής διασωλήνωσης, όπως κατέθεσε η διασώστης του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε τον Νίκο.

Η ιατροδικαστής, Στ. Παπαδήμα, που προτάθηκε από τον πατέρα, περιέγραψε αναλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα κεφαλοκλείδωμα μπορεί να προκαλέσει ανοξία εγκεφάλου, απώλεια συνείδησης και ασφυκτικό θάνατο.

Η Στ. Παπαδόδημα υποστήριξε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσε να προκληθεί ο θάνατος σε έναν άνδρα με τα χαρακτηριστικά του Νίκου (νέος, υγιής, 1,95 ύψος, κολυμβητής και μπασκετμπολίστας, μη υπό επήρεια ουσιών κατά τα γεγονότα), από κατάποση ξένου σώματος χωρίς να έχει ασκηθεί βία.
  • Ο διορισμένος από το Α.Τ. Ακροπόλεως ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία δύο μέρες μετά, ενώ ήδη ήταν σε πλήρη αλλοίωση η σορός, είπε στη μαρτυρία του πως ίσως παράπεσε το σακουλάκι μέσα στο σώμα του νεκρού με τις μαλάξεις της γιατρού και «επανήλθε μετά την αποσωλήνωση» άθικτο στον λάρυγγα, οπότε και το βρήκαν οι αστυνομικοί.


  • Τα πράγματα του Νίκου μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Ακρόπολης, όπου και εξαφανίστηκαν. Δεν παραδόθηκαν ποτέ στον πατέρα του.
  • Σύμφωνα με τη δικηγόρο, Ι. Κούρτοβικ, που έχει αναλάβει την υπόθεση, από το συνδυασμό των καταθέσεων προέκυψε ότι κατά την ακινητοποίηση του Ν. Σακελλίονα εφαρμόστηκε λαβή κεφαλοκλειδώματος, σύρσιμο στο δρόμο, αλλά και χρήση συσκευής ηλεκτροσόκ (taser).
Ο πατέρας του Νίκου, Δημήτρης Σακελλίων, θέλοντας να συγκεντρώσει πληροφορίες για το θάνατο του γιου του, καθώς η αστυνομία δεν του έδωσε απολύτως καμία εξήγηση, κόλλησε μόνος του αφίσες κοντά στο σημείο της δολοφονίας, καλώντας όποιον γνώριζε κάτι να επικοινωνήσει. Χωρίς το αγώνα του, δεν θα μπορούσε ποτέ να μάθει τι σύνεβη στον γιο του.



  • Πολλοί από τους περίοικους, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία και να καταθέσουν, κάνοντας λόγο για εκφοβισμό τους από τις αστυνομικές αρχές.
Ο Έκτορας Κουφόπουλος, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας από το παράθυρο του γραφείου του στην οδό Σωκράτους, είδε την αφίσα και επικοινώνησε. Ο άνδρας είχε μάλιστα τραβήξει και βίντεο με τον Νίκο να φαίνεται πεσμένος στο οδόστρωμα.
«Ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν με μπουνιές, σφαλιάρες και αγκωνιές πίσω από το κεφάλι. Το παιδί δεν προσπάθησε να διαφύγει. Ούρλιαζε. Ένας αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα. Γονάτισε κι άρχισαν να τον σέρνουν. Πέρασε κάμποση ώρα μέχρι να του βγάλουν τις χειροπέδες. Δεν του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες ούτε του κάνανε μαλάξεις όπως λένε. Κάθονταν και τον κοίταζαν μέχρι που ήρθε το ασθενοφόρο. Είδα τρομακτική ένταση στα χτυπήματα που δεχόταν. Η βία ήταν συγκλονιστική…», έχει αναφέρει ο Ε. Κουφόπουλος.



(Πηγές:omniatv.com, in.gr, Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών (1) (2)) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: