Οι κάπροι τραγουδούν υπέρ της μεγαλύτερης απάτης της μεταπολίτευσης, και οι αφελείς κάποτε θα καταλάβουν το επιμύθιο: «Ἐπεὶ τότε ματαίως ἐμελώδεις, νυνὶ λοιπὸν ὁρχήσασθαι θέλησον»

H μετάφραση του αρχαιοελληνικού είναι στο τέλος της ανάρτησης.
Η ανάρτηση είναι του Prof. Moriarty.

Ο κος Κάπρος έχει εξαιρετικές σπουδές, αλλά είναι πολιτικός μηχανικός με 3 μάστερ σε πληροφορική και οικονομικά και phd σε οικονομικά μαθηματικά. Δεν έχει άμεση σχέση με την παραγωγή μεταφορά και διανομή ενέργειας, παρ όλα αυτά ένα από τα πεδία με τα οποία ασχολείται έχει σχέση με υλοποίηση συστημάτων ισχύος.  Ασφαλώς δεν καταλαβαίνει πολλά από τις φυσικές διαδικασίες μετατροπής ενέργειας από μία μορφή σε άλλη και, ακολούθως, την μεταφορά και διανομή αυτής, ούτε γνωρίζει επισταμένως τα περί διαχείρισης και ευστάθειας δικτύων. Αλλά υποθέτω ότι οικονομικά καταλαβαίνει, άρα δεν έχει κανένα ελαφρυντικό άγνοιας σε αυτά που λέει. Και αυτά που λέει, τα οποία με ορθή οικονομική προσέγγιση του θέματος, φαίνονται εξ αρχής παράλογα, αν όχι παρανοϊκά, εξηγούνται από την προφανή του τοποθέτηση υπέρ των ΑΠΕ.


Ο κος Κάπρος με αυτά που λέει κατατάσσεται στους ακραίους υποστηρικτές της διείσδυσης των ΑΠΕ. Μιλώντας για “εξορθολογισμό της αγοράς” ενέργειας, εννοεί (οργουελιανά) την πλήρη διαστρέβλωση κάθε έννοιας αγοράς με έξωθεν επεμβάσεις. Γιατί πώς αλλιώς θα καταφέρεις να κάνεις ένα μη-ανταγωνιστικό προϊόν να καταλάβει ένα τεράστιο ποσοστό της αγοράς;
Ο κος Κάπρος λέει απλούστατα το εξής: καταργείστε τελείως τις ΑΔΙ από τις λιγνιτικές μονάδες και δώστε τις εξ ολοκλήρου στις μονάδες Φ.Α. που λειτουργούν ως εφεδρείες των ΑΠΕ. Άρα κατά τον κο Κάπρο, τα αφεντικά θα πρέπει να γίνουν υπηρέτες γιατί αυτό εξυπηρετεί αυτό που ο κος Κάπρος και οι υπόλοιποι εισηγητές της μεγαλύτερης απάτης της μεταπολίτευσης θέλουν να επιβάλουν.

Πάμε τώρα στην “διασύνδεση δικτύων” η οποία, λέει, θα αποκαταστήσει την έννοια της αγοράς. Δεν νομίζω ότι ο κος Κάπρος αγνοεί ότι δεν μπορείς να πουλήσεις στους Βούλγαρους ή στους Αλβανούς ένα ακριβό, μη ανταγωνιστικό προϊόν. Επομένως αυτό που εννοεί είναι κάτι πολύ πεζό: θα εισάγουμε φτηνή (“βρώμικη”) ενέργεια και λύσαμε το πρόβλημα. Το εκπληκτικό εδώ είναι ότι οι εισηγητές των ΑΠΕ, άλλοτε επικαλούνται την “αυτάρκεια” (και την “ενεργειακή δημοκρατία” - αριστεροί, Ρόζες, κλπ), και άλλοτε την “αγορά” και την “διασύνδεση” και την ενεργειακή... παρτούζα. Η άλλη όμως όψη του νομίσματος της “διασύνδεσης” του Κάπρου είναι ότι θα προβαίνουμε σε dumping της πλεονάζουσας ισχύος ΑΠΕ στα γειτονικά δίκτυα προφανώς με τιμή χαμηλότερη του κόστους της. Ότι κάνει η Γερμανία και η Δανία. Αλλά ποιός μας λέει ότι οι άλλοι θα δέχονται το “δώρο”, διότι ο κος Κάπρος, ενδεχομένως διότι αγνοεί τι συμβαίνει με τα δίκτυα, δεν λαμβάνει υπόψη του ότι μπορεί να μας πούν “ευχαριστώ δεν θα πάρω άλλο”, όπως είπαν οι Πολωνοί στους Γερμανούς. Και τι θα τους πουν τότε οι κάπροι μας; Να “ενισχύσουν” το δίκτυό τους, ή να το κάνουν “έξυπνο”;

Δεν υπάρχουν σχόλια: