Η γαλλική Ουμανιτέ αποκαλύπτει : Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται την αποτυχία ενός δόγματος



Η γαλλική εφημερίδα Ουμανιτέ αποκαλύπτει την ύπαρξη  μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας  σε όλη την ευρωζώνη: πρόκειται για το τέλος ενός δόγματος ή για τον προαυλισμό των καταδικασμένων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο "λαϊκισμός" και η αυξανόμενη δυσφορία;

Σε μη δημοσιευμένο έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα Ουμανιτέ , ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , υπολογίζει τις καταστροφικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας στις χώρες της ζώνης του ευρώ : μόνο εξ αιτίας αυτών των πολιτικών η Γαλλία έχει χάσει 5 μονάδες ανάπτυξης .
Πρόκειται για μια έκθεση για την οποία ο Τύπος δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε αναφορά , ή σχεδόν .



Ο συγγραφέας της , ωστόσο , δεν είναι κάποιος τυχαίος : ο Jan't Veld είναι οικονομολόγος γνωστός και σεβαστός . "Πρόκειται για τον επικεφαλής των οικονομετρητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Όλες οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η Επιτροπή, καθορίζονται με βάση το έργο του " λέει στην Ουμανιτέ ένας από τους συναδέλφους του .

Σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, του Οκτώβριου του 2013 , με τίτλο
"Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι επιπτώσεις της στο κέντρο και στην περιφέρεια της ευρωζώνης", ο γάλλος οικονομολόγος υπολόγισε τις επιπτώσεις στις χώρες που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται με συντονισμένο τρόπο στη ζώνη του ευρώ , από το 2011-2013 , με την ευλογία των Επιτρόπων των Βρυξελλών . Ανάπτυξη, ανεργία , επενδύσεις , κατανάλωση ... τα πάντα εξετάζονται λεπτομερώς και κατασκευάζεται ένα μοντέλο για να απομονωθεί η επίδραση της λιτότητας από τους άλλους οικονομικούς παράγοντες . Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό .

Μείον 1,6 ποσοστιαίες μονάδες του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης από το 2011-2013

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ,με την δημοσιονομική λιτότητα η Γαλλία έχασε συνολικά , το 4,78 % του ΑΕΠ της από το 2011-2013 . Κατά μέσο όρο ένας ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης κατά 1,6 μονάδες λιγότερο . Αλλά η Γαλλία δεν είναι η μόνη : η Γερμανία έχασε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης , η Ιταλία 4,86, η  Ισπανία 5,39 , και η Ελλάδα μέχρι και 8:05 μονάδες . Η επίδραση της λιτότητας στο ποσοστό της ανεργίας είναι πραγματικά: εντυπωσιακό: 1,9 εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη από το 2011, στη Γαλλία και στην Ισπανία , 1,7 στη Γερμανία , και έως 2,7 στην Ελλάδα .

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο , αυτό οφείλεται  "στις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων που πάρθηκαν σε κάθε χώρα ",που  επιδεινώθηκαν από "τις  αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων εξυγίανσης στις άλλες χώρες ". Με λίγα λόγια , όταν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ εφαρμόζουν ταυτόχρονα τις ίδιες περιοριστικές πολιτικές , αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και το κάθε κράτος υφίσταται αντίστοιχα τις συνέπειες .
Για τον οικονομολόγο και συνπροεδρεύοντα
Thomas Coutrot , της ATTAC Γαλλίας , τα στοιχεία του Jan't Veld " δεν είναι καθόλου  παράλογα". " Είναι κοντά στις εκτιμήσεις μας" , λέει η Catherine Mathieu , οικονομολόγος του γαλλικού Παρατηρητηρίου Οικονομικών ( OFCE ) του Sciences -Po . Το OFCE εκτιμά σε περίπου 7,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, τη συσσωρευμένη μείωση της ανάπτυξης λόγω των μέτρων λιτότητας την περίοδο 2011 και 2013 . " Αυτό που έχει ενδιαφέρον - λέει η Catherine Mathieu - είναι η επανεκτίμηση των πολλαπλασιαστών ( η εκτιμώμενη επίπτωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη -στμ ) του Jan't Veld. Κατά τη γνώμη του , υπάρχουν σίγουρα επιπτώσεις από τις περιοριστικές πολιτικές".

Ανάκαμψη μόνο το 2018

Αλλά η κληρονομιά που θα αφήσουν στο χρόνο αυτά τα μέτρα λιτότητας είναι ακόμη πιο βαριά . Ο Jan't Veld υπολόγισε επίσης σε βάθος χρόνου , για τα έτη 2014-2018 , τις επιπτώσεις από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν μεταξύ του 2011 και του 2013 , με βάση το σενάριο (μάλλον απίθανο ), όπου τα κράτη δεν θα εφαρμόσουν πλέον περιοριστικές πολιτικές . Αυτή η μελέτη δείχνει , για παράδειγμα ,ότι η Γαλλία , η Ισπανία , η Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν θα καλύψουν πλήρως μέχρι το 2018, την καθυστέρηση της ανάπτυξης από τα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν από το 2011 μέχρι το 2013 ,ενώ η Γερμανία θα φτάσει στο ίδιο σημείο ένα χρόνο νωρίτερα , όπως η Ιρλανδία . Αλλά αυτή η  "επιστροφή στην ισορροπία δεν θα συμβεί επειδή οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών έχουν ήδη ανακοινώσει τη συνέχιση των δημοσιονομικών περιορισμών"  και για μετά το 2013 , προειδοποιεί η Catherine Mathieu .

Αν και ο Jan't Veld σπεύδει να πει ότι το έγγραφο  "αντανακλά τις απόψεις γνώμη του συγγραφέα και όχι εκείνη της Επιτροπής" , αυτό δεν σημαίνει τίποτα . " Ποτέ δεν έχουμε δει αποτελέσματα όπως αυτό , από πηγές κοντά στην Επιτροπή", λέει η Catherine Mathieu . " Δεν ξέρω αν πρόκειται για αυτοκριτική", λέει ο Thomas Coutrot , επειδή η κατεύθυνση της επιτροπής  με την οποία συνδεεται ο Jan't Veld - Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων ( ECOFIN ) - είναι  "η πιο ορθόδοξη "  από την άποψη του νεοφιλελευθερισμού .

Δεν υπάρχουν σχόλια: