Τι προβλέπει το Μνημόνιο της Κύπρου




 Αν οι δύστυχοι και μέχρι σήμερα  υπάκουοι Κύπριοι σκλάβοι νόμιζαν ότι τα βάσανα τους στο ευρωπαικό φεουδαρχικό σύστημα  θα τελείωναν μόνο με ένα "απλό"φόρο επί των καταθέσεων, ήταν γελασμένοι . Αφού στα πλαίσια του σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος τους, η χώρα αναμένεται να λάβει ένα "δάνειο" από την τρόικα, ένα δάνειο το οποίο το συνοδεύεται από  ένα Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, όπως είναι το ψευδώνυμο του "σχεδίου λιτότητας" το οποίο υπαγορεύει στην κυπριακή κυβέρνηση λεπτομερώς τους όρους της αύξησης των φορολογικών εσόδων και των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που πρέπει να κάνει.

Σήμερα διέρρευσε ένα σχέδιο του κυπριακού ΜΣ (μνημόνιου συναντίληψης) που ετοίμασε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο νησί, Delia Velculescu, Ωστόσο,για το καλό των Κυπρίων αναγνωστών μας δημοσιεύουμε εδώ κάποια σημεία από τη λίστα του τσουνάμι λιτότητας που ετοιμάζεται να χτυπήσει την Κύπρο, από το σύστημα υγείας, μέχρι τη «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» και τις άλλες προτάσεις που ΕΚΤ και ΔΝΤ επιβάλλουν στην Κύπρο με αντάλλαγμα τη γενναιοδωρία τους να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη ως καλός και πειθήνιος υπηρέτης.


Ορισμένες από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές.


Για τις συντάξεις:
i) πάγωμα συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων,
ii) αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη για τις διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων, αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη που δεν θα είναι μειωμένη (κατά έξι μήνες ετησίως) για να είναι σύμφωνη με τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης,
 iii) μείωση της προτιμησιακής μεταχείρισης συγκεκριμένων ομάδων εργαζόμενων, όπως τα μέλη στρατού και αστυνομίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα συμμετοχή στις εφάπαξ παροχές.
iv)Αναλογιστική μείωση στις συντάξεις από το Γενικό Κοινωνικό Σχήμα Ασφάλισης κατά 0,5% ανά μήνα για πρόωρες αποχωρήσεις το αργότερο από τον Ιανουάριο του 2013, ανάλογα με τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη στα 65 έτη (κατά έξι μήνες ανά έτος) από το 2013 έως το 2016.
v) Καταργείται το δικαίωμα σύνταξης του δεύτερου συζύγου θανόντος συνταξιούχου.
vi) Καταμερισμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων θανόντων συνταξιούχων μεταξύ συζύγων ανάλογα με τη διάρκεια του γάμου.
vii)Πάγωμα συντάξεων του Κοινωνικού Συστήματος Ασφάλισης την περίοδο 2013 – 16.
viii) Εισάγεται μόνιμη εισφορά 3% στις συντάξεις το Ταμείου Χηρών και Ορφανών από δημόσιους λειτουργούς που δικαιούνται σύνταξη. Εισάγεται εισφορά 6,8% στις συντάξεις δικαιούχων που δεν καλύπτονται από το κρατικό ταμείο ή κάποιο άλλο παρόμοιο σχήμα.



Κυπριακό «ΤΑΙΠΕΔ» για το αέριο
Το μνημόνιο της Κύπρου στο κομμάτι της ενέργειας περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται και θα αξιοποιούνται όλα τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Για τον ίδιο τομέα προβλέπονται επίσης αποκρατικοποιήσεις κρατικών εταιρειών όπως η εταιρεία ηλεκτρισμού ΑΗΚ καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ (τρίτο ενεργειακό πακέτο). Η αναμόρφωση της ενεργειακής αγοράς τη Κύπρου θα περιλαμβάνει ειδικότερα τρία βασικά σημεία:

Σχεδιασμός των υποδομών που απαιτούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, λαμβανομένων υπόψη των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν (επενδύσεις, κόστη, πρόβλεψη εσόδων). Η πρώτη φάση του σχεδίου
αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του δεύτερου τριμήνου (δεύτερο τρίμηνο 2013).

Σχεδιασμός για το θεσμικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς ενέργειας και των εξαγωγών αερίου, με τρόπο ανοιχτό διαφανή και ανταγωνιστικό, λαμβανομένου υπόψη και του μεγέθους της αγοράς(δεύτερο τρίμηνο 2013).

Σχέδιο για τη θέσπιση πλαισίου διαχείρισης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων περιλαμβανομένης και της δυνατότητας δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν και θα διαχειρίζονται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου(δεύτερο τρίμηνο 2013).




Εισπρακτικά μέτρα
Στα εισπρακτικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:
 

- Αύξηση του βασικού ΦΠΑ από 17% στο 18%.
- Αύξηση του φόρου στα καύσιμα κατά 0,07 ευρώ.
- Αύξηση του φόρου για δημόσιες υπηρεσίες τουλάχιστον κατά 17% από τις τρέχουσες τιμές.
- Εισαγωγή φόρου 20% στα διανεμηθέντα κέρδη από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και της Εθνικής Λοταρίας στα κέρδη άνω των 5.000 ευρώ.
- Αύξηση του φόρου για το λεπτοκομμένο καπνό στα 150 από 60 ευρώ ανά κιλό και του φόρου σε πακέτο 20 τσιγάρων κατά 0,2 ευρώ.
- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στην πληρωμή ετήσιου εταιρικού φόρου 350 ευρώ.
- Για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 12,5% καθώς και αύξηση του φόρου στα μερίσματα στο 30%.


Επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο Γενικό Κοινωνικό Σχήμα Ασφάλισης
Αναφορικά με τα μέτρα που θα έχουν ισχύ από το 2013, το μνημόνιο προβλέπει τη διασφάλιση της μείωσης των συνολικών δαπανών για κοινωνικές εισφορές κατά τουλάχιστον 113 εκατ. ευρώ μέσω

α)της κατάργησης ενός αριθμού επικαλυπτόμενων (!) συστημάτων όπως είναι το επίδομα μητρός, άλλα οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα εκπαιδευτικών, και

β) μέσω της κατάργησης των συμπληρωματικών επιδομάτων, των ειδικών κρατικών ενισχύσεων, τον περιορισμού του επιδόματος Πάσχα για τους συνταξιούχους. 

-Υποβολή νέας μελέτης βιωσιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας
- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με βάση το εισόδημα, με την εξαίρεση των ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις
- Όριο εισοδήματος για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα κριτήρια πρόσβασης  στην κοινωνική ασφάλιση διασφαλίζοντας όμως ότι η συνεισφορά στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης θα ρυθμίζεται με σκοπό την προστασία των ατόμων και των οικογενειών από δαπάνες πραγματικά υπέρογκες.
- Αύξηση των τιμολογίων των ιατρικών υπηρεσιών κατά 30%, με δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που θα παρέχει πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ή ακόμα και δωρεάν χρέωση για βασικές ιατρικές υπηρεσίες και υψηλότερες εισφορές στην εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από ηλικία.



Δημόσιες επιχειρήσεις και ιδιωτικοποιήσεις:
  Οι αρχές θα ετοιμάσουν ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για βελτίωση της αποτελεσματικότητας, ενθάρρυνση της  εισροής ξένων κεφαλαίων και αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους (συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης των φυσικών μονοπωλίων, ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια και ακίνητη περιουσία του δημοσίου)


Αγορά Εργασίας:
Βασικοί στόχοι για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση:

- Μεταρρύθμιση του συστήματος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών ανάλογα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και επιτρέποντας αύξηση των μισθών σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα
-Μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, ώστε να μη συγκρούονται με το κίνητρο αναζήτησης εργασίας, με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων περιπτώσεων, την  ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και τον  περιορισμό των επιπτώσεων της αυξανόμενης ανεργίας στα δημόσια οικονομικά. Το σχέδιο μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να αποφασίζεται μετά από διαβούλευση με τους εταίρους του προγράμματος.
- Μείωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας συνδέοντας την όποια αλλαγή στο κατώτατο μισθό  με τις οικονομικές συνθήκες. Η όποια αλλαγή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους του προγράμματος.

Πολλές ακόμα νόστιμες λεπτομέρειες στο αρχικό κείμενο

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό:
- Αύξηση του φόρου στη μπύρα κατά 25% από 4,78 ευρώ per hl στα 6 ευρώ per hl. Αύξηση του φόρου κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη από 598,01 ευρώ σε 956,82 ευρώ per hl

Έτσι, δεν θα μπορούν ούτε να πίνουν για να ξεχάσουν.

Με λίγα λόγια, η τιμωρία για τους Κύπριους δουλοπάροικους μόλις τώρα αρχίζει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: