Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να δώσει το ελεύθερο στις αστυνομικές και μεταναστευτικές αρχές να συλλέγουν και να εκμεταλλεύονται κάθε φωτογραφία προσώπου στο διαδίκτυο. Το AlgorithmWatch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά σαυτή τη νέα μορφή μαζικής επιτήρησης, κάνοντας λόγο για απειλή κατά της ιδιωτικής ζωής. Αντί η γερμανική κυβέρνηση να πιέζει για απεριόριστη παρακολούθηση, θα πρέπει να εφαρμόζει τους υφιστάμενους νόμους και να απαγορεύσει τις μηχανές αναζήτησης αναγνώρισης προσώπου. http://xn--netzpolitik-6ei8d.org/ γράφει σχετικά.
Η Pia Sombetzki είναι υπεύθυνη πολιτικής και υποστήριξης (Policy & Advocacy Manager) στο AlgorithmWatch, μια μη κυβερνητική οργάνωση που ρυθμίζει τη χρήση αλγορίθμων στη Γερμανία, ιδίως στον δημόσιο τομέα.
Τι κοινό έχουν εκατομμύρια Γερμανοί και ένα πρώην μέλος της RAF;
Πιθανότατα από μια τουλάχιστον φωτογραφία χαμηλής ποιότητας στο Facebook και μια ανάρτηση με μόνο τρία likes συνελήφθη τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η Daniela Klette, πρώην μέλος της RAF, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια διαφυγής. Πώς όμως την εντόπισαν μετά από τόσα χρόνια;
Οι δημοσιογράφοι βοηθούν την αστυνομία
Μια ερευνητική ομάδα του καναλιού ARD, με επικεφαλής τον Khesrau Behroz, βρέθηκε πολύ κοντά στην Klette στη διάρκεια μιας έρευνας για το podcast Legion: Most Wanted, τον Δεκέμβριο του 2023. Η ομάδα είχε την υποστήριξη του ερευνητικού δίκτυου Bellingcat, το οποίο χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου PimEyes για να την εντοπίσει. Σε λιγότερο από 30 λεπτά, βρέθηκαν εικόνες της Klette σε έναν ιστότοπο ενός συλλόγου Capoeira στη συνοικία Kreuzberg του Βερολίνου.
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η Klette δεν ζούσε στην παρανομία, αλλά συμμετείχε ενεργά στη δημόσια ζωή. Λίγο μετά τη δημοσίευση αυτής της έρευνας, συνελήφθη και από τότε προκύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους έρευνας.
Είχε διαφύγει κάτι στην αστυνομία; Θα μπορούσε η Klette να είχε βρεθεί νωρίτερα, αφού κυκλοφορούσε ελεύθερα στο Βερολίνο; Τα συνδικάτα της αστυνομίας υποστήριξαν ότι αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το PimEyes, η σύλληψη της θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
Βάσεις δεδομένων προσώπου και νομιμότητα
Στο διαδίκτυο μπορούμε να εντοπιστούμε όλοι, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Εταιρείες όπως η Clearview AI και η PimEyes έχουν δημιουργήσει βάσεις δεδομένων με φωτογραφίες δημοσιευμένες που δίνουν τη δυνατότητα να αναζητούμε πρόσωπα.. Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες, όπως αποδεικνύεται από τα πολλά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, στην Clearview AI επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο ύψους 30,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία παράνομης βάσης δεδομένων.
Ετσι,όταν οι αστυνομικές ενώσεις απαιτούν να τους επιτραπεί η χρήση τέτοιων εργαλείων, υποστηρίζουν σιωπηρά μια παράνομη πρακτική.
Το μέλλον της βιομετρικής επιτήρησης;
Οι εκκλήσεις για περισσότερες εξουσίες για χρήση της βιομετρικής επιτήρησης δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις διαδηλώσεις της G20 το 2017, γύρω στα 100.000 άτομα παρακολουθήθηκαν μέσω του λογισμικού Videmo 360, το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις τους επί ημέρες χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.
Αυτού του είδους η επιτήρηση υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και της ανωνυμίας και ακόμη χειρότερα, τα βιομετρικά προφίλ των εμπλεκομένων παραμένουν σε βάσεις δεδομένων της αστυνομίας.
Η υπόθεση Porcha Woodruff στις ΗΠΑ
Οι κίνδυνοι της αναγνώρισης προσώπου είναι εμφανείς στην περίπτωση της Porcha Woodruff, μιας Αφροαμερικανίδας η οποία το 2023 συνελήφθη στο Ντιτρόιτ ενώ ήταν οκτώ μηνών έγκυος. Η αστυνομία χρησιμοποίησε τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να συγκρίνει την εικόνα της υπόπτου με τη βάση δεδομένων. Το αποτέλεσμα; Η Woodruff συνελήφθη κατά λάθος και υποβλήθηκε σε 11 ωρη ανάκριση.
Αυτό δείχνει πώς η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να βλάψει αθώους ανθρώπους, ιδίως τους μαύρους,για τους οποίους τα ποσοστά ψευδών θετικών αποτελεσμάτων είναι υψηλότερα.
Η επέκταση των αστυνομικών εξουσιών
Παρά τις αντιρρήσεις, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser, αποδέχθηκε τα αιτήματα για περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία. Η δέσμη μέτρων ασφαλείας της περιλαμβάνει τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου, επεκτείνοντας τις εξουσίες της αστυνομίας για έρευνες, ώστε να συγκρίνει βιομετρικά δεδομένα με φωτογραφίες δημόσια προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Οι εξουσίες αυτές δεν θα καλύπτουν μόνο τους υπόπτους, αλλά και τα θύματα, τους μάρτυρες και τους αιτούντες άσυλο.
Η δέσμη μέτρων ασφαλείας που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη χρήση επεμβατικών τεχνολογιών, οι οποίες θα επιτρέπουν την παρακολούθηση των κινήσεων, της φωνής, ακόμη και των μοτίβων ομιλίας των ανθρώπων. Πρόκειται για μια νέα μορφή επιτήρησης μεγάλης κλίμακας. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την αποθήκευση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, αλλά για εξαιρετικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Εάν εφαρμοσθούν αυτές οι τεχνολογίες επιτήρησης, αθώοι άνθρωποι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι λόγω λανθασμένων ενδείξεων στις βάσεις δεδομένων προσώπου. Οι προσωπικές τους φωτογραφίες, που μπορεί να τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια ‘’σκοτεινή’’ βάση δεδομένων χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου