Σκεφτείτε ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την Παλαιστίνη

 

"Συγκλονιστικά πράγματα ακούστηκαν στην σημερινή εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο από όλους τους ομιλητές.

Η Zeina Jallad, είναι δικηγόρος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μετέφερε όψεις της πραγματικότητας άλλες γνωστές και πολλές άγνωστες σχετικά με το καθεστώς που διέπει την Παλαιστίνη.

Μας είπε ότι το Ισραήλ είναι σκόπιμα ένα κράτος χωρίς Σύνταγμα, χωρίς καθορισμένα όρια και χωρίς συγκεκριμένο ορισμό για το ποιος είναι πολίτης του Ισραήλ.

Έτσι οποιοσδήποτε δηλώνει Εβραίος από οποιοδήποτε μέρος της γης, μπορεί να ζητήσει να εγκατασταθεί στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα, χωρίς να υποδεικνύεται ποιος θεωρείται Εβραίος και ποιος όχι.

Αντίθετα, οι γηγενείς Παλαιστίνιοι οι πραγματικοί κάτοικοι της περιοχής, εφόσον φύγουν ή εκδιωχθούν από τις περιοχές τους δεν έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν. 15 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που διώχθηκαν βίαια το 1948, το 1967 και στην πάροδο των τελευταίων 76 χρόνων ή έφυγαν για να γλιτώσουν, δεν θα γυρίσουν ποτέ.

Το ίδιο ισχύει και για τους εσωτερικούς πρόσφυγες, όπως οι κάτοικοι της λωρίδας της Γάζας που είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από εκεί που κατασκευάστηκε το Ισραήλ. Η ίδια η Zeina Jallad προέρχεται από οικογένεια που διώχθηκε από την Ιερουσαλήμ. Ζουν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στη Ραμάλα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να γυρίσουν στην Ιερουσαλήμ. Η ίδια δεν μπορεί να δικηγορήσει στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ διοικεί τις Παλαιστινιακές περιοχές με ένα σύνολο περίπου 2500 στρατιωτικών νόμων.  Ενδεικτικά ανέφερε 3 από αυτούς.

Ο πρώτος αφορά τον ορισμό του παιδιού. Η «μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής» έχει υπογράψει τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και το όριο της ενηλικίωσης στο Ισραήλ είναι τα 18 έτη. Για τα παιδιά των Παλαιστινίων το όριο είναι τα 12 έτη.  Ένα 12χρονο παιδί θεωρείται υπόλογο απέναντι στο νόμο όπως ένας ενήλικας. Η παιδική του ηλικία έχει κλαπεί με τον νόμο.

Ο δεύτερος αφορά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων χωρίς άδεια από τις Ισραηλινές αρχές. Αυτό δεν αφορά μόνο την κατάργηση εορτών ή εκδηλώσεων στα πλαίσια των τοπικών παραδόσεων, αλλά αποτελεί αφορμή για την ποινικοποίηση  της συγκομιδής  ελιάς ή θυμαριού και ρίγανης. Σε όλα τα χωριά υπάρχουν φωτογραφίες ανθρώπων που φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν επειδή μάζευαν ελιές.

Ο τρίτος αφορά τη γη και το νερό που υπάγονται αποκλειστικά στη διοίκηση του Ισραήλ. Ακόμη και οι πηγές και το βρόχινο νερό. Στη Δυτική Όχθη, το νερό ανήκει εξολοκλήρου σε Ισραηλινή εταιρεία. Το ίδιο και οι υποδομές, οι συχνότητες, οι αρχαιότητες κλπ.

Στη Δυτική Όχθη στα πλαίσια των συμφωνιών του Όσλο, ορίστηκε μια Παλαιστινιακή Αρχή. Όμως αυτή η Αρχή διοικεί έστω στους τύπους, μόνο τη ζώνη Α. Η ζώνη Β είναι μεικτής διοίκησης ενώ η ζώνη Γ που είναι πάνω από το 60% διοικείται από το Ισραήλ. Εντωμεταξύ οι 3 ζώνες δεν είναι ξεχωριστές. Είναι διάσπαρτες προκειμένου να κατακερματίζονται οι Παλαιστίνιοι. Έτσι αν για παράδειγμα γίνει μια κλοπή στη ζώνη Α, οι κλέφτες μπορούν να καταφύγουν δύο δρόμους πιο κάτω στη ζώνη Γ όπου η Παλαιστινιακή αστυνομία δεν έχει κανένα δικαίωμα.

Ο συνεχής εποικισμός της Δυτικής Όχθης στριμώχνει τους Παλαιστίνιους σε ολοένα και μικρότερους θύλακες που περιβάλλονται από περιοχές Γ.

Οι Παλαιστινιακοί οικισμοί έχουν πόρτες που κλειδώνουν π.χ. στις 4 το μεσημέρι. Αν άργησες στο σχολείο δεν μπορείς να μπεις μέσα. Αν πάθεις κάτι σοβαρό από τις 4 έως το επόμενο πρωί θα πεθάνεις αφού οι περισσότεροι οικισμοί ή θύλακες δεν έχουν νοσοκομείο. 

Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης δεν μπορούσαν να πάνε στη Γάζα, ούτε φυσικά οι έγκλειστοι κάτοικοι της Γάζας να πάνε στη Δυτική Όχθη. Η συνοχή έχει διαρραγεί αφού όλοι είναι απασχολημένοι με το να κατορθώσουν να επιβιώσουν.

Σε ότι αφορά την Γάζα, το 2006 έγιναν ελεύθερες εκλογές σύμφωνα με όλα όσα όρισαν διεθνείς δυτικοί τοποτηρητές.

Τις εκλογές κέρδισε η Χαμάς. Αμέσως μετά το Ισραήλ φυλάκισε όλα τα μέλη της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και η Ε.Ε. ανέστειλε την οικονομική βοήθεια που θα έδινε στη Γάζα. Δύο χρόνια μετά το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα και κλείδωσε τις πόρτες, φυλακίζοντας από τότε και μέχρι σήμερα όλους τους κατοίκους της Γάζας σε συνθήκες αποκλεισμού που αφορούσαν όχι μόνο βασικές ελευθερίες αλλά ακόμη και τα βασικά αγαθά και τη διατροφή. Για λόγους ασφάλειας απαγορεύουν στην ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ μια σειρά από βασικά είδη. Από μπαχαρικά όπως ο κόλιανδρος μέχρι τσιμέντο, σύριγγες, αναισθητικά, αντικαρκινικά φάρμακα, φυτοφάρμακα κλπ. Ακόμη και το καλαμπόκι που φυτεύουν στη Γάζα απαγορεύεται να φτάσει πάνω από 70 πόντους ύψος. Επίσης απαγορεύονται τα είδη πολυτελείας όπως το κέτσαπ, η σοκολάτα κλπ . Επί χρόνια απαγορεύονταν και τα ζυμαρικά μέχρι που παρενέβη ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Κέρυ. Τα παιδιά που ήταν 3 -4 χρονών το 2006 και αυτά που γεννήθηκαν από τότε δεν ξέρουν τι γεύση έχουν τα παλαιστινιακά φαγητά.

Όταν καλούμε για κατάπαυση του πυρός πρέπει να σκεφτόμαστε και σε ποια κατάσταση θα επιστρέψουν.

Σκεφτείτε ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την Παλαιστίνη, μας ζήτησε η Zeina. Και εγώ σκέφτηκα να μεταφέρω το αίτημά της.

Despina Spanoudi

Δεν υπάρχουν σχόλια: