Πριν ακόμη ανοίξουν τα γραφεία, στα μέσα της Κυριακής, μια άλλη αμερικανική τράπεζα,η Signature Bank,κατέβασε ρολά. Και όχι μια οποιαδήποτε τράπεζα, αλλά "η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ" (η χρεοκοπία της Svb ήταν η δεύτερη, πίσω από τη Lehmann Brothers, το 2008).
Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) - η κρατική υπηρεσία που επιβλέπει τις πτωχεύσεις τραπεζών - ανέλαβε τον έλεγχο της Signature, η οποία στο τέλος του περασμένου έτους είχε ενεργητικό ύψους 110,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις ύψους 88,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της εταιρείας στο Μανχάταν για μια κυριακάτικη ενημέρωση, παραγγέλνοντας ως συνήθως catering από το Carmine's και καφέ από τα Starbucks. Όμως η συνάντηση άνοιξε και έκλεισε αμέσως : "είμαστε εκτός λειτουργίας".....
Η Signature Bank ήταν μια εμπορική τράπεζα με γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα και διέθετε εννέα εθνικούς επιχειρηματικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ακινήτων και υπηρεσίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Τον Σεπτέμβριο, σχεδόν το ένα τέταρτο των καταθέσεών της προερχόταν από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, αλλά τον Δεκέμβριο η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις καταθέσεις της σε κρυπτονομίσματα κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, μετά την πτώχευση ορισμένων από αυτά, επιτάχυνε και την πτώχευση της Signature.
Σε αυτή την περίπτωση, το έναυσμα φαίνεται να είναι διαφορετικό από αυτό που σάρωσε την Silicon Valley Bank , που κατάρρευσε λόγω της πτώσης της αξίας των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μετά την αύξηση των επιτοκίων, που αποφάσισε η Fed (όπως και η ΕΚΤ) για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η αλήθεια όμως είναι ότι το επίπεδο της έκθεσης της Signature σε κρατικά ομόλογα είναι ακόμη άγνωστο.
Από πολιτική πλευρά, η τράπεζα αυτή είχε σίγουρα ενδιαφέρον, καθώς είχε μακροχρόνια σχέση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την οικογένειά του, παρέχοντας στον ίδιο και την εταιρεία του τρεχούμενους λογαριασμούς και χρηματοδοτώντας διάφορες οικογενειακές πρωτοβουλίες.
Στη συνέχεια, η Signature Bank διέκοψε τους δεσμούς της με τον Τραμπ το 2021, μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, καλώντας τον να παραιτηθεί.
Και τώρα η πτώχευση, η οποία απειλεί να διευρύνει την περιοχή της "κακοδαιμονίας" στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. του οποίου η δύσκολη θέση γίνεται πλέον εμφανής....
Ετσι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όλα πήραν μια μάλλον δραματική τροπή σήμερα το πρωί. Ο δείκτης Ftse Mib της Piazza Affari βυθίστηκε κατά 4,34% στις 26.098 μονάδες, με τέσσερις μετοχές να βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης στον πάτο.
Ο Dax έχασε 2,88%, ο Cac40 2,89% και ο Ftse100 2,44%, παρά το γεγονός ότι τα futures της Wall Street προέβλεπαν ένα ανοδικό ξεκίνημα μετά την ένωση των δυνάμεων της Fed, του Υπουργείου Οικονομικών και της Fdic για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος μετά την πτώχευση των Silicon Valley Bank, Silvergate και Signature Bank.
Μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά τα ασιατικά - και κυρίως τα κινεζικά - χρηματιστήρια τα πήγαν πολύ καλά. Αλλά εκεί, καρδιά της οικονομίας είναι η παραγωγή και όχι το χρηματοπιστωτικό σύστημα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου