Λωρίδα της Γάζας : Υπό κατάρρευση των Σύστημα Υγείας λόγω αποκλεισμού και κορονοϊού

 Και ενώ η πανδημία γίνεται όλο και πιο απειλητική στη Γάζα, έκθεση της UNCTAD (ΟΗΕ) αναφέρει ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός έχει κοστίσει στους κατοίκους της πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας


Της σύνταξης

«Σε μια εβδομάδα δεν θα μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά περιστατικά του κορονοϊού». Δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετική ερμηνεία η προειδοποίηση του επικεφαλής στη Λωρίδα της Γάζας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον COVID-19, Abdelnaser Soboh. Στη Λωρίδα της Γάζας ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία και το ποσοστό των τεστ υπερβαίνει το 20%. «Πολύ σύντομα η το σύστημα υγείας μας δεν θα μπορεί να απορροφήσει μια τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και θα υπάρξουν ασθενείς που δεν θα βρίσκουν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», προειδοποιεί ο Abdel Raouf Elmanama, μέλος της ειδικής ομάδας Covid  της Γάζας.

 

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι συνέπειες της πανδημίας στη Γάζα όπου ζουν πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, ήταν σχετικά ήπιες: 65 θάνατοι για περίπου 15 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σημαντικά μικρότερος αριθμός από ό, τι σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, οι σοβαρές περιπτώσεις αυξάνονται τώρα ραγδαία. Εβδομήντα εννέα από τους 100 διαθέσιμους αναπνευστήρες ήδη χρησιμοποιούνται. Το «Ευρωπαϊκό» νοσοκομείο του Χαν Γιουνί, του βασικού κέντρου Covid στη Γάζα, είναι κορεσμένο και καθημερινά δεκάδες ύποπτα κρούσματα για κορονοϊό περιμένουν στην επί ώρες ουρά για να κάνουν τεστ.

 Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ έδωσε την άδεια να εισέλθουν στη Γάζα 60 αναπνευστήρες και δώδεκα συσκευές για τεστ. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν υπεύθυνο τον αποκλεισμό των ισραηλινών, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, δεν επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας της Λωρίδας. Τις τελευταίες ημέρες, το ισλαμικό κίνημα Χαμάς - το οποίο ελέγχει τη Γάζα από το 2007 - προειδοποίησε το Ισραήλ μέσω των Αιγυπτίων ότι η κατάσταση «είναι εκτός ελέγχου». Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της εφημερίδας Al Akhbar, οι πρόσφατοι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος δεν ήταν παρά μια προειδοποίηση . «Χρειαζόμαστε άμεσα δώδεκα μηχανήματα για την ανάλυση των επιχρισμάτων και 40 αναπνευστήρες για να καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων εβδομάδων. Διαφορετικά, η αποτυχία του σχεδίου βοήθειας για τους ασθενείς θα είναι αναπόφευκτη, με δραματικές συνέπειες », μας λέει ο δημοσιογράφος της Πόλης της Γάζας, Aziz Kahlout.

 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκάντς δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο «να βρει μια λύση και να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών των κατοίκων της Γάζας» Με την προϋπόθεση, πρόσθεσε, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση δύο Ισραηλινών πολιτών και την επιστροφή των πτωμάτων δύο στρατιωτών που πέθαναν σε μάχη το 2014. Η Χαμάς επαναλαμβάνει ότι η ανταλλαγή θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει την απελευθέρωση ορισμένων παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων από το Ισραήλ. Δύο διαφορετικές θέσεις που δεν έχουν πλησιάσει τα τελευταία χρόνια και είναι απίθανο να γίνει τώρα, ακόμη και μπροστά στην πανδημία, με κίνδυνο την στρατιωτική κλιμάκωση. Πριν από λίγους μήνες, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, ο Yahya Sinwar (ο οποίος βρέθηκε επίσης θετικός στον κοροναϊό πριν από λίγες ημέρες), σχετικά με τον ανεπαρκή αριθμό αναπνευστικών, προειδοποίησε ότι «εάν η Γάζα δεν μπορεί να αναπνεύσει, τότε και οι άλλοι δεν θα αναπνεύσουν » ( οι Ισραηλινοί).

 

Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο η δημοσίευση της έκθεσης της UNCTAD ( Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη ) τις τελευταίες ημέρες, η οποία εκτιμά ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας κόστισε στους κατοίκους της πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια - έξι φορές την αξία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Γάζας το 2018, ή το 107% του συνολικού παλαιστινιακού ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης - και πως ώθησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους κάτω από το όριο της φτώχειας ,μεταξύ 2007 και 2018.

 Εν τω μεταξύ, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη υποχρέωσε τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Μοχάμαντ Σταγιέχ, να επιβάλει γενικό λοκντάουν στη Δυτική Όχθη τα σαββατοκύριακα (Παρασκευή και Σάββατο) και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί.  Nena News

[------>]

Δεν υπάρχουν σχόλια: