Συνέντευξη του Τζούλιαν Ασανζ στον Τζον Πίλγκερ



Μετάφραση παλαιότερης συνέντευξης που έδωσε ο Άσανζ στον γνωστό Αυστραλό δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Τζον Πίλγκερ το 2016, όπου ο αγωνιστής της ελεύθερης πληροφόρησης αναφέρεται στις αμερικανικές εκλογές,  στους πολέμους της Κλίντον και του Ομπάμα, στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και πώς ο ίδιος, ο Ασανζ, είναι στην πραγματικότητα πολιτικός κρατούμενος, υποχρεωμένος εδώ και χρόνια να βρίσκεται σε αναγκαστική και παράνομη κράτηση και πως όλα αυτά τα επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο ΟΗΕ. Η σύλληψη του Άσανζ και η πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες δείχνει, ότι στη δημοκρατική υποτίθεται Δύση μπορεί κάποιος να διωχθεί, επειδή αποκάλυψε την αλήθεια.



5 Νοεμβρίου 2016
   

Η συνέντευξη βιντεοσκοπήθηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου 2016 - όπου ο Τζούλιαν Άσανζ ζει ως πολιτικός πρόσφυγας - και μεταδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Μπορείτε να την δείτε πλήρως σε αυτόν τον σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/watch?v=_sbT3_9dJY4



Τζον Πίλγκερ:
 Ποια είναι η σημασία της παρέμβασης του FBI στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία στις ΗΠΑ, σε σχέση με τις αποκαλύψεις κατά της Χίλαρι Κλίντον;

Τζούλιαν Άσανζ:
Αν δείτε την ιστορία του FBI, θα διαπιστώσετε ότι έχει γίνει η πολιτική αστυνομία της Αμερικής. Το FBI το απέδειξε καθαιρώντας τον πρώην επικεφαλής της CIA [το στρατηγό  Ντέιβιντ Πετρέους] λόγω των εμπιστευτικών πληροφοριών που διαβίβασε στην ερωμένη του. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που να μην τον έχει αγγίξει το FBI. Το FBI πάντα προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν μπορεί να του αντισταθεί κανείς. 


Αλλά η Χίλαρι Κλίντον αντιστέκετε εδώ και καιρό στις έρευνες του FBI, γιαυτό και υπάρχει αυτή η οργή στο FBI, επειδή η κατάσταση αυτή κάνει να φαίνεται αδύναμη την ίδια την υπηρεσία πληροφοριών. Δημοσιεύσαμε περίπου 33.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον όταν αυτή ήταν Υπουργός Εξωτερικών. 

Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένα μέρος από των πάνω από 60.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τα οποία η Κλίντον κατάφερε να κρατήσει εμπιστευτικά περίπου τα μισά - 30.000 -, ενώ εμείς δημοσιεύσαμε τα άλλα μισά.

Στη συνέχεια δημοσιεύσαμε τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τζον Ποντέστα. Ο Τζον Ποντέστα  είναι ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον , οπότε υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ όλων αυτών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κυκλοφορεί πολύ χρήμα με αντάλλαγμα πληροφορίες για κράτη, άτομα και επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με το θάψιμο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, όλα αυτά αύξησαν την πίεση στο FBI.

Τζον Πίλγκερ:
 Η εκστρατεία της Κλίντον επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι πίσω από όλα αυτά τα γεγονότα βρισκόταν η Ρωσία , ότι η Ρωσία χειραγωγούσε την προεκλογική εκστρατεία και ότι αυτή ήταν η πηγή του WikiLeaks και όλων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

 Τζούλιαν Άσανζ:
Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον κατάφερε να περάσει αυτή την μακαρθική υστερία ότι η Ρωσία ευθύνεται για τα πάντα. Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ψευδώς ότι δεκαεπτά αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν στοιχεία ότι η πηγή των δημοσιεύσεών μας ήταν η Ρωσία. Αυτό είναι ψευδές. 

Μπορούμε να υποστηρίξουμε  ότι η πηγή μας δεν είναι η ρωσική κυβέρνηση.
Το WikiLeaks δημοσιεύει υλικό εδώ και δέκα χρόνια και σε αυτά τα δέκα χρόνια έχουμε δημοσιεύσει δέκα εκατομμύρια έγγραφα, πολλές χιλιάδες μεμονωμένες δημοσιεύσεις, πολλές χιλιάδες διαφορετικές πηγές και ποτέ δεν κάναμε λάθος.

 John Pilger:
Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία για τη δυνατότητα συνεννοήσεων με την Χίλαρι Κλίντον [χρήματα με αντάλλαγμα πληροφορίες] και πώς αυτή η ίδια επωφελήθηκε από αυτό, ακόμη και πολιτικά και αρκετά μάλιστα, όπως τότε που ο εκπρόσωπος του Κατάρ πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια για μια συνέντευξη πέντε λεπτών με τον Μπιλ Κλίντον.

Τζούλιαν Άσανζ:
Και δώδεκα εκατομμύρια δολάρια από το Μαρόκο ...

Τζον Πίλγκερ:
Δώδεκα εκατομμύρια από το Μαρόκο, ναι.

Τζούλιαν Άσανζ:
Για να συμμετάσχει η Χίλαρι σε μια δεξίωση.

Τζον Πίλγκερ:
Ειδικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτουν πολλά, δείχνουν την άμεση σύνδεση της Χίλαρι Κλίντον με την δημιουργία του τζιχαντισμού, του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσατε να μας πείτε αν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποδεικνύουν ότι εκείνοι που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ήταν στην πραγματικότητα αυτοί που βοήθησαν στη δημιουργία τους;

Τζούλιαν Άσανζ:
Υπάρχει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον στις αρχές του 2014, λίγο μετά την αποχώρηση της από το υπουργείο Εξωτερικών, προς τον υπεύθυνο της προεκλογική της εκστρατεία, Τζον Ποντέστα . Σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Κλίντον αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. 

Αυτό είναι το πιο σημαντικό ηλεκτρονικό μήνυμα από όλη τη συλλογή, ίσως επειδή τα χρήματα που προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα το Ίδρυμα Κλίντον. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί  κι αυτή ότι ορισμένοι σημαίνοντες αξιωματούχοι στη Σαουδική Αραβία υποστήριξαν το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά έλεγαν ότι ναι, επρόκειτο απλά για κάποιον αδίστακτο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας που χρησιμοποιούσε ένα μέρος των εισοδημάτων του από το πετρέλαιο για να κάνει αυτό που ήθελε, παρά την αποδοκιμασία της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, το ηλεκτρονικό μήνυμα άλλα λέει, λέει ότι οι ίδιες κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ ήταν αυτές που χρηματοδοτούσαν το Ισλαμικό Κράτος.

Τζον Πίλγκερ:
Οι Σαουδάραβες, το Κατάρ, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, αλλά κυρίως οι Σαουδάραβες και το Κατάρ, δίνουν όλα αυτά τα χρήματα στο Ίδρυμα Κλίντον, τη στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον κατέχει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών εγκρίνει τεράστιες πωλήσεις όπλων, ειδικά προς τη Σαουδική Αραβία.

Τζούλιαν Άσανζ:
Επί υπουργίας Χίλαρι Κλίντον , υπογράφτηκε η μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης όπλων παγκοσμίως με τη Σαουδική Αραβίαύψους άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά την υπουργική της θητεία, οι συνολικές εξαγωγές όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών διπλασιάστηκαν σε αξία.

Τζον Πίλγκερ :
Φυσικά, συνέπεια όλων αυτών είναι ότι η γνωστή τρομοκρατική ομάδα γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε με μια μεγάλη μάζα χρημάτων από τους ίδιους ανθρώπους που χρηματοδοτούν το Ίδρυμα Κλίντον.

Τζούλιαν Άσανζ:
 Ναι.

Τζον Πίλγκερ:
Θαυμάσια.

Τζούλιαν Άσανζ:
Λυπάμαι για τη Χίλαρι Κλίντον ως άνθρωπο, γιατί είναι έρμαιο των φιλοδοξιών της, κυριολεκτικά βασανίζεται, είναι άρρωστη. Αυτοί οι άνθρωποι καταρρέουν από τις φιλοδοξίες τους. Η Χίλαρι εκπροσωπεί ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων και ένα ολόκληρο δίκτυο σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη. Το ερώτημα είναι πώς η Χίλαρι Κλίντον εντάσσεται σε αυτό το ευρύτερο δίκτυο. Είναι ο κεντρικός άξονας. Υπάρχουν πολλά γρανάζια στο σύστημα αυτό, από μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, μεγάλα τμήματα της Wall Street, της Υπηρεσίας Πληροφοριών και του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών, εκτός από τους Σαουδάραβες.

 Είναι ο κεντρικός άξονας,  που συνδέει όλα αυτά τα γρανάζια. Βρίσκεται στο κέντρο όλων αυτών, και το "όλα αυτά" σημαίνει αυτό που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το καθεστώς ή λεγόμενη "Συναίνεση της Ουάσιγκτον". Ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του  Ποντέστα που δημοσιεύσαμε ήταν το πώς σχηματίστηκε το υπουργικό συμβούλιο του Ομπάμα και πως το μισό υπουργικό συμβούλιο ουσιαστικά προτάθηκε από έναν εκπρόσωπο της City Bank. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τζον Πίλγκερ:
Δηλαδή, η City Bank έδωσε μια λίστα με ονόματα

Τζούλιαν Άσανζ:
Ναι.

Τζον Πίλγκερ:
... που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι συμπίπτει με μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου του Ομπάμα.

Τζούλιαν Άσανζ:
 Ναι.

Τζον Πίλγκερ:
 Έτσι λοιπόν η Wall Street αποφασίζει ποιοι θα πρέπει να είναι οι συνεργάτες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών;

Τζούλιαν Άσανζ:
 Εάν παρακολουθήσατε την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα από την αρχή και από κοντά, θα προσέξατε πώς ταυτιζόταν όλο και περισσότερο με τα συμφέροντα των τραπεζών.

(...)

Τζούλιαν Άσανζ:
 Επομένως, δεν νομίζω ότι μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως την εξωτερική πολιτική της Χίλαρι Κλίντον χωρίς να κατανοήσετε τη Σαουδική Αραβία. Οι σχέσεις με τους Σαουδάραβες είναι πολύ βαθιές.


Τζον Πίλγκερ:
Γιατί η Κλίντον ήταν τόσο ενθουσιώδης με την καταστροφή της Λιβύης; Μπορείτε να μας πείτε λίγο τι λένε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τι συνέβη εκεί και γιατί η Λιβύη είναι η πηγή τόσο μεγάλου χάους όπως βλέπουμε σήμερα στη Συρία, των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και ούτω καθεξής; Και γιατί μπορούμε σχεδόν να πούμε ότι αυτή ήταν η εισβολή που προσωπικά επιθυμούσε η Χίλαρι Κλίντον; Τι μας λένε τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με αυτό;

Τζούλιαν Άσανζ:
 Η Λιβύη ήταν ο πόλεμος της Χίλαρι Κλίντον περισσότερο από κάθε άλλο. Ο Μπαράκ Ομπάμα αρχικά εναντιώθηκε σε αυτόν . Ποιος ήθελε τον πόλεμο αυτό; Η Χίλαρι Κλίντον. Αυτό τεκμηριώνεται από τα ηλεκτρονικά μηνύματά της. Έβαλε τον αγαπημένο της πράκτορα, τον Sidney Blumenthal, να το φροντίσει. Από τα 33.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον που έχουμε δημοσιεύσει, περισσότερα από 7.000 αφορούν αποκλειστικά τη Λιβύη. Δεν είναι το ότι η Λιβύη έχει φθηνό πετρέλαιο. Η Κλίντον αντιλαμβανόταν την πτώση του Καντάφι και τη Λιβύη ως κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υπέρ της στον προεκλογικό αγώνα της για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στο τέλος του 2011, σε εσωτερικό έγγραφο με τίτλο Libia Tick Tock  , το οποίο είχε συνταχθεί για την Κλίντον, και είναι η χρονολογική περιγραφή του πώς αυτή είναι στην πραγματικότητα το κεντρικό πρόσωπο στην καταστροφή του κράτους της Λιβύης και το θάνατο 40.000 ανθρώπων. Στη συνέχεια εισήλθαν οι τζιχαντιστές, το Ισλαμικό Κράτος και αυτό οδήγησε στην κρίση Αυτό οδήγησε στην ευρωπαϊκή κρίση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

 Όχι μόνο υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν από τη Λιβύη, εγκαταλείπουν τη Συρία, υπάρχει η αποσταθεροποίηση άλλων αφρικανικών χωρών μετά την εισροή όπλων, αλλά τώρα το λιβυκό κράτος δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγχει τις μετακινήσεις των ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας. Η Λιβύη βγαίνει στη Μεσόγειο και ήταν, ουσιαστικά, ο φελλός του μπουκαλιού που είναι η Αφρική. 

Και έτσι εξερράγησαν όλα τα προβλήματα, τα οικονομικά προβλήματα, οι εμφύλιοι πόλεμοι στην Αφρική - πρώτα οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να αφήσουν πίσω τους αυτά τα προβλήματα δεν κατέληγαν στην Ευρώπη, επειδή η Λιβύη έπαιζε το ρόλο της αστυνομίας στην Μεσόγειο. Αυτό το είπε καθαρά, εκείνη την εποχή, ακόμα στις αρχές του 2011, ο ίδιος ο Καντάφι: «Τι νομίζουν οι Ευρωπαίοι ότι κάνουν, θέλουν να μας βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν το κράτος της Λιβύης; Τότε,θα υπάρξουν τεράστιες ροές μεταναστών και τζιχαντιστών από την Αφρική στην Ευρώπη». Και αυτό ακριβώς συνέβη.

Τζον Πίλγκερ:
Δέχεστε παράπονα από άτομα που λένε «Τι κάνει το WikiLeaks; Προσπαθεί να φέρει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο;»

 Τζούλιαν Άσανζ:
Η απάντησή μου είναι ότι το TΤραμπ δεν θα του επιτρέψουν να κερδίσει. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή έχει όλο καθεστώς εναντίον του. Ο Τραμπ δεν έχει ερείσματα στο καθεστώς, ίσως με τη μοναδική εξαίρεση των ευαγγελιστών, αν νομίζετε ότι μπορείτε να να τους ονομάσετε καθεστώς. Αλλά οι τράπεζες, οι υπηρεσίες πληροφοριών, οι εταιρείες όπλων, τα μεγάλα ξένα κεφάλαια είναι όλα ενωμένα υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, όπως και τα μέσα ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.

Τζον Πίλγκερ:
Σας κατηγορούν ότι τα WikiLeaks συνεργάζονται με τους Ρώσους. Κάποιοι λένε «Γιατί τα WikiLeaks δεν ερευνούν και δεν δημοσιεύουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για τη Ρωσία;»

 Τζούλιαν Άσανζ:
 Έχουμε δημοσιεύσει περίπου 800.000 έγγραφα διαφόρων τύπων που αφορούν τη Ρωσία. Πολλά από αυτά είναι ζωτικής σημασίας. Και έχουν γραφτεί και πολλά βιβλία με βάση τις δημοσιεύσεις μας για τη Ρωσία, και τα περισσότερα από αυτά είναι επίσης ζωτικής σημασίας. 
Τα έγγραφα σχετικά με τη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν και σε ένα μεγάλο αριθμό δικαστικών υποθέσεων, σε περιπτώσεις προσφύγων που υποστήριζαν ότι υπέστησαν διώξεις στη Ρωσία και οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα έγγραφά μας για να το αποδείξουν.

Τζον Πίλγκερ:
 Ποια είναι η θέση σας για τις εκλογές στις ΗΠΑ; Προτιμάτε την Κλίντον ή τον Τραμπ;

Τζούλιαν Άσανζ:
 Ας μιλήσουμε για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τι αντιπροσωπεύει στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή νοοτροπία; Αντιπροσωπεύει ό,τι χειρότερο της λευκής εθνοτικής ομάδας, που η Χίλαρι Κλίντον ονομάζει «αξιοθρήνητους και αδιόρθωτους».Ετσι τους βλέπει, το κοσμοπολίτικοκαι μορφωμένο καθεστώς, των μητροπόλεων. Αυτοί οι αξιοθρήνητοι είναι χωριάτες και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι 'αυτό. Επειδή ο Τραμπ, με τόσο προφανή τρόπο, με λόγια και πράξεις και με το είδος των ανθρώπων που τον ακούν κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων, αντιπροσωπεύει ανθρώπους που δεν είναι ούτε η μεσαία τάξη ούτε η άρχουσα και μορφωμένη τάξη, όλοι φοβούνται μήπως και τους συσχετίσουν κατά κάποιο τρόπο με αυτούς τους ανθρώπους. 

Υπάρχει κατά κάποιο τρόπο ένας φόβος στην κοινωνία μήπως και υποβαθμιστεί η κοινωνική θέση κάποιων επειδή συμμετείχαν σε μια προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, ή επικρίνοντας τη Χίλαρι Κλίντον. Αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο η μεσαία τάξη έχει κερδίσει την οικονομική και κοινωνική της θέση, αυτό ασφαλώς έχει νόημα.


 Θα ήθελα να μιλήσω για τον Ισημερινό, τη μικρή αυτή χώρα που σας προσέφερε καταφύγιο και πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του στο Λονδίνο. Τώρα, ο Ισημερινός διέκοψε τη γραμμή διαδικτύου εδώ, που κάνουμε τη συνέντευξη, στην πρεσβεία του, για τον προφανή λόγο ότι φοβάται μήπως εμπλακεί στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Μπορείτε να μας πείτε για αυτή την απόφαση και ποια είναι η γνώμη σας για την υποστήριξη που σας παρέχει ο Ισημερινός ;



Τζούλιαν Άσανζ:
 Ας γυρίσουμε πίσω τέσσερα χρόνια. Ζήτησα πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό σε αυτήν την πρεσβεία, μετά την αίτηση έκδοσης μου, που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά από ένα μήνα η αίτηση μου έγινε δεκτή. Από τότε η πρεσβεία είναι περικυκλωμένη από την αστυνομία. Πρόκειται για μια αρκετά δαπανηρή αστυνομική επιχείρηση, στην οποία η βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έχει δαπανήσει πάνω από 12,6 εκατομμύρια λίρες. Το παραδέχθηκαν πριν από ένα χρόνο. 

Τώρα υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά εδώ γύρω και ηλεκτρονική παρακολούθηση διαφόρων ειδών - έτσι φαίνεται να υπάρχει μια αρκετά σοβαρή αντιπαράθεση, εδώ, στην καρδιά του Λονδίνου, μεταξύ του Ισημερινού, μιας χώρας δεκαέξι εκατομμυρίων κατοίκων, και του Ηνωμένου Βασιλείου , εκτός από φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Επομένως, η επιλογή αυτή ήταν πολύ θαρραλέα και ήταν μια επιλογή αρχής, από τον Ισημερινό. Τώρα έχουμε την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, ενώ οι εκλογές στον Ισημερινό θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Και ο Λευκός Οίκος αισθάνεται πάνω του το πολιτικό βάρος των πληροφοριών που δημοσιεύονται.

Το WikiLeaks δεν δημοσιεύει τίποτα από αυτήν την πρεσβεία ή από το έδαφος του Ισημερινού. Όλα όσα δημοσιεύουμε δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από τη Γαλλία, ή από τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και ορισμένα άλλα κράτη. 

Προσπαθούν να συντρίψουν το WikiLeaks μέσω της θέσης μου ως πρόσφυγας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να συντρίψουν μια οργάνωση δημοσιογραγική. Προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημοσίευση πραγματικών πληροφοριών που είναι προς το κοινό συμφέρον του αμερικανικού λαού και άλλων και όλα αυτά εξαιτίας των εκλογών.

Τζον Πίλγκερ:
Πείτε μας τι θα συμβεί εάν φύγετε τώρα από αυτήν την πρεσβεία.

Τζούλιαν Άσανζ:
 Θα με συλλάβει αμέσως η βρετανική αστυνομία και θα με εκδώσει αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Σουηδία. Στη Σουηδία δεν έχω καμία δικαστική εκκρεμότητα, έχω αθωωθεί. Δεν είναι απολύτως σαφές τι θα συμβεί τώρα στη Σουηδία, αλλά γνωρίζουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση δεν θέλησε να αρνηθεί ενδεχόμενη έκδοσή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη εκδώσει το 100% όσων οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να εκδοθούν, τουλάχιστον από το 2000. Έτσι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, κάθε άτομο για το οποίο  οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητησει από τη Σουηδία την έκδοση του, η Σουηδία τους εξέδωσε και αρνούνται να παράσχουν εγγυήσεις.

Τζον Πίλγκερ:
 Οι άνθρωποι πολλές φορές με ρωτούν πώς αντέχετε με τέτοια απομόνωση.


Τζούλιαν Άσανζ:
Δείτε, ένα από τα  καλύτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων είναι ότι προσαρμόζονται. Ένα από τα χειρότερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων είναι, πάλι, ότι προσαρμόζονται. Προσαρμόζονται και αρχίζουν να ανέχονται τις καταχρήσεις, προσαρμόζονται και εμπλέκονται σε καταχρήσεις, προσαρμόζονται στις αντιξοότητες και ούτω καθεξής. Οπότε στην κατάσταση μου, ειλικρινά, είμαι έγκλειστος. Αυτή η πρεσβεία είναι όλος ο κόσμος μου. Ο κόσμος που βλέπω.

 Είναι ο κόσμος χωρίς το φως του ήλιου, τουλάχιστον, έτσι δεν είναι;

Τζούλιαν Άσανζ:
 Είναι ο κόσμος χωρίς το φως του ήλιου. Εχω να δω το φως του ήλιου τόσο καιρό που ούτε που θυμάμαι πια.

Τζον Πίλγκερ :
 Ναι.

Τζούλιαν Άσανζ:
 Οπότε, ναι, προσαρμόζεσαι. Το μόνο πράγμα που πραγματικά με ενοχλεί είναι όταν σκέφτομαι τα παιδιά μου - προσαρμόζονται κι αυτά. Προσαρμόζονται στο να μην έχουν έναν πατέρα. Πρόκειται για μια πραγματικά σκληρή προσαρμογή που δεν την είχαν ζητήσει.

 Τζον Πίλγκερ :
Ανησυχείτε για όλα αυτά;

 Τζούλιαν Άσανζ:
 Ναι, ανησυχώ. Και ανησυχώ για τη μητέρα τους.

Τζον Πίλγκερ :
 Ο κόσμος λέει: «Καλά, τότε λοιπόν γιατί δεν βάζεις ένα τέλος σε όλα αυτά, να φύγεις από την πόρτα και να σε εκδώσουν στη Σουηδία;»

Τζούλιαν Άσανζ:
 Η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις αυθαίρετες κρατήσεις εξέτασε την περίπτωσή μου. Εδώ και δεκαοκτώ μήνες έχει ασκήσει ένδικη διαφορά. Είμαι εγώ και ο ΟΗΕ κατά της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ποιος έχει δίκιο; Ο ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κρατούμαι αυθαίρετα και παράνομα, στερούμενος την ελευθερία μου και ότι αυτό που συμβαίνει παραβιάζει τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Σουηδίας, και ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να υπακούουν στον ΟΗΕ. Πρόκειται για παράνομη κατάχρηση. Τα Ηνωμένα Έθνη ρωτούν: «Τι συμβαίνει; Ποια είναι η νομική σας εξήγηση για όλα αυτά; Ο Άσανζ ζητά να αναγνωρίσετε το άσυλο του».

Η Σουηδία απάντησε επίσημα στον ΟΗΕ, λέγοντας: «Όχι, δεν θα αναγνωρίσουμε τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών και αφήνουμε ανοιχτή τη δυνατότητα έκδοσης».

 Με εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτή η ιστορία, αυτή η κατάσταση, δεν δημοσιοποιείται από τα μμε, ίσως επειδή δεν ταιριάζει με την αφήγηση των δυτικών  καθεστώτων. Και η αλήθεια είναι ότι ναι, η Δύση έχει τους πολιτικούς κρατουμένους της, αυτή είναι η πραγματικότητα, και όχι μόνο εμένα, υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι. 
Η Δύση έχει τους δικούς της πολιτικούς κρατουμένους . Βέβαια, κανένα κράτος δεν θέλει να παραδεχτεί ότι άνθρωποι φυλακίζονται ή κρατούνται για πολιτικούς λόγους, ως πολιτικοί κρατούμενοι. 
Δεν μιλούν για πολιτικούς κρατούμενους στην Κίνα, δεν γίνεται λόγος για πολιτικούς κρατούμενους στο Αζερμπαϊτζάν και δεν γίνεται καμία αναφορά για πολιτικούς κρατούμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Σουηδία. Είναι εντελώς απαράδεκτο να υπάρχει αυτό το είδος αυτοαντίληψης.

 Υπάρχει η περίπτωση της Σουηδίας, όπου απαλλάχτηκα από τις κατηγορίες και αθωώθηκα. Όπου η ίδια γυναίκα που με κατηγορούσε υποστήριξε ότι όλα αυτά ήταν ένα εφεύρημα της αστυνομίας , όπου ο ΟΗΕ δήλωσε ότι όλη η ιστορία είναι παράνομη, όπου ο Ισημερινός διερεύνησε το θέμα και αποφάσισε ότι πρέπει να μου δοθεί άσυλο. Αυτά είναι τα γεγονότα, αλλά πώς παρουσιάζουν το θέμα;

 Τζον Πίλγκερ :
 Ναι, το αφήγημά τους είναι διαφορετικό.


Τζούλιαν Άσανζ:
 Υποκρίνονται, υποκρίνονται συνεχώς ότι κατηγορούμαι για ένα έγκλημα, και δε λένε ποτέ ότι έχω ήδη απαλλαγεί από τις κατηγορίες, δε λένε ποτέ ότι η ίδια η γυναίκα που υποτίθεται ότι με κατηγόρησε είπε ότι η ιστορία ήταν εφεύρεση της αστυνομίας.

Προσπαθούν να αποφύγουν να πουν την αλήθεια, ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ δήλωσε επισήμως ότι όλα αυτά είναι παράνομα, και δεν αναφέρουν ποτέ το γεγονός ότι ο Ισημερινός έκανε την δική του επίσημη έρευνα μέσω μιας επίσημης διαδικασίας και κατέληξε ότι ναι, διώκομαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: