Κι όμως κινείται!



Πέντε κόμματα ανακοίνωσαν τη δημιουργία στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, της Δημοκρατικής Ένωσης (Ud), ενός τρίτου εναλλακτικού πόλου μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, τη Φατάχ και το ισλαμικό κίνημα Χαμάς. Ο αγώνας κατά της ισραηλινής κατοχής, η ακύρωση των συμφωνιών του Όσλο και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι τα συνθήματα της Δημοκρατικής Ενωσης

 http://nena-news.it/wp-content/uploads/2019/01/Pal.jpg

 του Michele Giorgio   για την εφημερίδα il Manifesto

Κι όμως κινείται! Η διάσημη φράση που αποδίδεται στο Γαλιλαίο αποδίδει απόλυτα το σοκ που προκάλεσε το γεγονός στην παλαιστινιακή αριστερά η οποία, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Πέντε κόμματα, ορισμένα με  μαρξιστικές ρίζες όπως το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης Παλαιστίνης (FPLP) και το Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Παλαιστίνης (Fdlp), ρεφορμιστές όπως η Εθνική Πρωτοβουλία του βουλευτή και ακτιβιστή Mustafa Barghouti, το Λαϊκό Κόμμα (Ppp, πρώην κομμουνιστές) , το Feda  (σοσιαλδημοκράτες), πριν  δύο ημέρες ανακοίνωσαν το σχηματισμό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη της Δημοκρατικής Ένωσης (Ud), ένα είδος τρίτου εναλλακτικού πόλου απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, τη Φατάχ με Πρόεδρο τον Αμπού Μαζέν και το Ισλαμικό Κίνημα Χαμάς. 


Ένα βήμα αναμενόμενο εδώ και καιρό το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα  συγκεκριμένο σημείο αναφοράς και να δώσει λίγο ενθουσιασμό στους πολλούς Παλαιστινίους που δεν συμφωνούν ούτε με τις θέσεις των κοσμικών της Φατάχ που ελέγχουν τις αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Όχθης ούτε και με αυτές των Ισλαμιστών στη Λωρίδα της Γάζας .
 


«Η Φατάχ και η Χαμάς δεν είναι εχθροί μας και μαζί τους θα βαδίζουμε πάντα στο δρόμο του διαλόγου, ο εχθρός μας είναι το Ισραήλ που καταπιέζει τον παλαιστινιακό λαό και αρνείται τα δικαιώματά του. Ταυτόχρονα, η Φατάχ και η Χαμάς είναι δύο δεξιές οργανώσεις και ακολουθούν πολιτικές που εμείς δεν συμφωνούμε   με τις περισσότερες από αυτές», λέει η Mariam Abu Daqqa, ιστορικό στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου και μία από τις ηγέτηδες των γυναικών στη Λωρίδα της Γάζας. «Θέσεις διαφορετικές από τις δικές μας και σε σύγκρουση μεταξύ τους. - προσθέτει ο Abu Daqqae.

Η  Δημοκρατική Ένωση, συνεχίζει  η Mariam Abu Daqqa του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης Παλαιστίνης, επιδιώκει  να αντιπροσωπεύσει στα μάτια του πληθυσμού μια προοδευτική και δημοκρατική εναλλακτική λύση στον απελευθερωτικό αγώνα, καθώς και στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. « Και για την επίτευξη αυτών των στόχων χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία και τη συμμετοχή των γυναικών» , καταλήγει ο Abu Daqqa.


  Εδώ και λίγες μέρες μια επιτροπή από εκπροσώπους των πέντε σχηματισμών, εργάζεται προκειμένου να καθοριστούν οι στρατηγικές για την καταπολέμηση όλων αυτών που η Δημοκρατική Ένωση θεωρεί ως τις ασθένειες που σκοτώνουν τον αγώνα των Παλαιστινίων. 

«Αρχίζοντας από τις Συμφωνίες του Όσλο (με το Ισραήλ το 1993)», εξηγεί ο Iyad Abu Rahme, πρώην εκπρόσωπος του FPLP, «οι οποίες αποδείχθηκαν μια παγίδα για το λαό μας. Το τέλος τους είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αποκατάσταση της δυναμικής ενός πολιτικού σχεδίου όλων των Παλαιστινίων και τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Φατάχ και Χαμάς ». 

Ο Khaled al Khatib, από το Feda, τάσσεται υπέρ μιας «στρατηγικής οικοδόμησης της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πλήρη κυριαρχία επί των παλαιστινιακών εδαφών που έχει καταλάβει το Ισραήλ». Μια στρατηγική η οποία κατά τη γνώμη του θα πρέπει να υλοποιηθεί «από τον Οργανισμό Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο όλων των Παλαιστινίων».

Αν και για τη σταδιακή ακύρωση των συμφωνιών του Όσλο και την αναβίωση της ΟΑΠ συμφωνούν και οι πέντε οργανώσεις της UD, ωστόσο δεν έχουν αποφασίσει, ή τουλάχιστον όχι ακόμα, για το μέλλον της Παλαιστινιακής Αρχής προιόν των συμφωνιών του Οσλο το 1993 μεταξύ  ΟΛΠ και  Ισραήλ. Οπως δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για μια λύση δύο κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνης) ή ένα μη-σιωνιστικό ενιαίο κράτος σε ολόκληρο το ιστορικό έδαφος της Παλαιστίνης, για τους Εβραίους και τους Παλαιστινίους μαζί. ¨
 
Στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Ένωσης (Ud) γίνονται έντονες συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης Παλαιστίνης (FPLP) και του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης Παλαιστίνης (Fdlp), που κλείνουν περισσότερο προς τη λύση ενός Ενιαίου Κράτους, ή τουλάχιστον δύο εθνοτήτων , και τα πιο μετριοπαθή κόμματα, Λαϊκό Κόμμα (Ppp, πρώην κομμουνιστές) , και το Feda  , που είναι υπέρ της λύσης των δύο Κρατών. 

Εξίσου σημαντικό είναι να δούμε τις προσεχείς εβδομάδες ποιες θα είναι οι πολιτικές και δημόσιες πρωτοβουλίες με τις οποίες η Δημοκρατική Ένωση σκέφτεται να αποσπάσει από την επιρροή της Φατάχ και ιδιαίτερα της Χαμάς στη Γάζα. εκατομμύρια  Παλαιστίνιους  Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μόνη από τις πέντε οργανώσεις του συνασπισμού που έχει κάποια δύναμη είναι το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης Παλαιστίνης( PFLP)  ενώ οι άλλοι σχηματισμοί από ελάχιστη ως μηδαμινή, στην κοινωνία και την παλαιστινιακή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: